» Σπορά μη συμβατικών σπόρων σε Θοδωρού και Άναβο
Σπορά μη συμβατικών σπόρων για τη βελτίωση του βιοτόπου στη νησίδα Θοδωρού και στην αναδασωτέα επιφάνεια του Ανάβου, για τη διατήρηση και διαχείριση του πληθυσμού του σπιζαετού θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στα Χανιά.
Η σπορά γίνεται για πρώτη φορά στην Π.Ε. Χανίων στο πλαίσιο του έργου LIFE «Διατήρηση & Διαχείριση του σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» («Conservation & Management of the Bonelli’s eagle population in east Mediterranean» LIFE17 NAT/GR/000514 – LIFE Bonelli ΕastMed). Στόχος του έργου είναι να αντιμετωπίσει τις πιο κρίσιμες απειλές για τον σπιζαετό στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της εφαρμογής δράσεων διατήρησης σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, από το 2018 έως το 2023.
Τα “Χ.ν.” επικοινώνησαν με την κα Ελένη Πατεράκη, υπεύθυνη του προγράμματος στην Π.Ε. Χανίων η οποία ανέφερε ότι «για πρώτη φάση προσπαθούμε να κάνουμε φυτεύσεις σε δύο μέρη στο νομό μας. Στο νησί στα Θοδωρού και στον Άναβο».
Οσον αφορά για το πώς θα πραγματοποιηθεί η σπορά όπως μας εξήγησε η κα Πατεράκη «Η σπορά θα γίνει με έναν τρόπο συγκεκριμένο. Όχι με άροση, δηλαδή όργωμα. Θα γίνει με μία ειδική επικάλυψη των σπόρων και θα γίνει σπορά με το χέρι. Αυτό έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές και στο Ηράκλειο και στη Σητεία όμως είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιήσουμε κάτι τέτοιο στα Χανιά».
«Το θέμα μας είναι η σπορά. Να βγει ο σπόρος ώστε να υπάρχει τροφή για τον σπιζαετό σε αυτές τις περιοχές και να ξεκινήσει να εγκατασταθεί ξανά σε αυτά τα μέρη» ανέφερε η κα Πατεράκη ενώ επισήμανε ότι «αυτό που θέλουμε πιο πολύ είναι να καταφέρουμε να επιστρέψει ο Σπιζαετός στα Θοδωρού».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα «Διατήρηση & Διαχείριση του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» («Conservation & Management of the Bonelli’s eagle population in east Mediterranean» LIFE17 NAT/GR/000514 – LIFE Bonelli ΕastMed) έχει ως στόχο:΅
1. Τη συμπλήρωση των κενών γνώσης για τον Σπιζαετό.
2. Τη μείωση των αιτιών θνησιμότητας του.
3. Τη βελτίωση της παραγωγικότητας του είδους μέσω της διαχείρισης των ενδιαιτημάτων τροφοληψίας και της μείωσης της ανθρώπινης όχλησης.
4.Τη βελτίωση της τεχνικής και επιχειρησιακής ικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και άλλων φορέων που εμπλέκονται στα ζητήματα προστασίας και διαχείρισης του είδους.
5. Την επέκταση της προσέγγισης του έργου μέσω του δικτύου EMBONET σε άλλες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 ή/και για άλλα είδη προτεραιότητας.
Το έργο «Διατήρηση & Διαχείριση του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο» (Ακρωνύμιο: «LIFE Bonelli ΕastMed» – LIFE17 NAT/GR/000514) υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Συντονιστής Δικαιούχος), το Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, και την εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων NCC ΕΠΕ. σε 24 προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα και την Κύπρο, για την περίοδο 2018-2023. Το έργο συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα και για το σπιζαετό από το https://lifebonelli.eu