Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Προσπάθεια καθιέρωσης του ελληνικού πρωινού Ηπείρου

Μία πανδαισία γεύσης και αρωμάτων, αγνό μέλι, μαρμελάδες, πίτες, τραχανάς, χειροποίητα ζυμαρικά, τυροκομικά, χέλι καπνιστό, σιροπιαστά γλυκά και άλλα προϊόντα, φτιαγμένα με μεράκι και παλιές αυθεντικές συνταγές της Ηπείρου, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, για την καθιέρωση του “ελληνικού πρωινού Ηπείρου” στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Οι τοπικοί παραγωγοί από κάθε γωνία της Ηπείρου, τα Τζουμέρκα, το Ζαγόρι, περιοχές της Θεσπρωτίας, της Άρτας, της Πρέβεζας, συναντήθηκαν με τους ξενοδόχους και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, ώστε να δοθεί ένα πλεονέκτημα στο τουριστικό πακέτο της Ηπείρου, μέσα από γευστικές εμπειρίες και τον γαστρονομικό της πλούτο. Το πρωινό, όπως τονίστηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι ένα γεύμα που δίνει ενέργεια και το επιλέγουν όλοι οι πελάτες των ξενοδοχείων, επομένως αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί ο πολιτισμός των γεύσεων, ως ταυτότητα της κάθε περιοχής.
«Τα προϊόντα μας, είναι η ταυτότητά μας και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε» επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Επεσήμανε ότι πρέπει τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα, καθώς και εκείνα που παράγονται από τη μεταποίηση, να χρησιμοποιούνται από τις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε στην αλυσίδα των πλεονεκτημάτων για την ανάπτυξη της Ηπείρου να μπει και ο κρίκος των τοπικών επώνυμων προϊόντων.
Ο κ. Καχριμάνης, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς, ανακοίνωσε ότι όσοι από αυτούς επιθυμούν να συμμετέχουν σε εκθέσεις, θα υποστηρίζονται από την Περιφέρεια, η οποία θα καλύπτει τα έξοδα, με την προϋπόθεση τα προϊόντα τους, να έχουν ταυτότητα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Στράτος Ιωάννου, τόνισε ότι το τουριστικό προϊόν της περιοχής, μέσα από το Ηπειρώτικο πρωινό, θα αποκτήσει μία ειδική ταυτότητα, ενώ πρόσθεσε πως το εγχείρημα, έχει επιπλέον μία οικονομική διάσταση για τους παραγωγούς. Από τους ξενοδόχους και τους παραγωγούς είπε ο κ. Ιωάννου, εξαρτάται το επόμενο βήμα, δηλαδή τα παραδοσιακά ποιοτικά πιάτα στο γεύμα και στο δείπνο των τουριστών. Σημειώνεται, ότι στην Ηπειρο η παράδοση αιώνων, δημιούργησε γευστικές συνταγές που στηρίζονται στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα αρωματικά φυτά και τα βότανα.
Ο εμπνευστής, του ελληνικού πρωινού, κ. Γιώργος Πίτας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι, «η μεγάλη τομή για να πάμε παραπέρα, είναι να αισθανθούμε την υπερηφάνεια για τον τόπο μας, για τις παραδοσιακές γεύσεις που μας μεγάλωσαν, για έναν πολιτισμό που κουβαλάμε, για τις ανθρώπινες σχέσεις που μάθαμε να έχουμε».
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, είχε η Περιφέρεια και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ηπείρου, ενώ την υποστήριξαν οι Λέσχες Γαστρονομίας
Πρέβεζας και Ηπείρου όπως και η συνεταιριστική επιχείρηση Απειρος Γαία.

2Δημιουργία νέου υδροηλεκτρικού σταθμού στην Τρίπολη
Το “πράσινο φως” πήρε από το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, η δημιουργία ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό Λάδωνα, αφού το συμβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υπό δημιουργία εργοστασίου.
Ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός, πρόκειται να κατασκευαστεί κοντά στις γέφυρες Σπάθαρη και Τουμπίτσι του Δήμου Γορτυνίας, από την ΔΕΗ – ΤΕΡΝΑ ενεργειακή Α.Ε. με διακριτικό τίτλο «ΔΕΗ – ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και θα είναι ισχύος 10Mw, συνεχούς ροής στον ποταμό Λάδωνα και κοντά στον υφιστάμενο υδροηλεκτρικό σταθμό.

“Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα” μέσω του Μουσείου Βρυξελλών
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, χθες, τα εγκαίνια της αρχαιολογικής και εικαστικής έκθεσης “Νautilus: Navigating Greece” (Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα) στο Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (Palais des Beaux Arts- BOZAR), παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βέλγιο, Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, πλήθους δημοσιογράφων και διεθνών Μ.Μ.Ε.
Η έκθεση “Νautilus” θα φιλοξενηθεί στο ΒΟΖΑR ως τις 27 Απριλίου, στο πλαίσιο εξάμηνου αφιερώματος που διοργανώνει το Μουσείο, για τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κληρονομιά και με αφορμή την ελληνική Προεδρία της Ε.Ε., σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η έκθεση έχει κεντρικό θέμα τη θάλασσα, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Την «παρ’ ημίν θάλασσα», σύμφωνα με τον Πλάτωνα. Εξαιρετικό στοιχείο της, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι ότι κατορθώνει να παντρέψει με μοναδικό τρόπο την αρχαία ελληνική τέχνη με τη σύγχρονη. «Έννοιες όπως η γένεση, η οικολογία, η κινητικότητα, η μετανάστευση, η ηγεμονία, η οικουμένη και η πίστη ορίζουν τους σταθμούς της διαδρομής του επισκέπτη, που εκτείνεται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό παρόν».
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Π. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο “Ναυτίλος” ενώνει το ιστορικό παρελθόν με το μέλλον, ενώ το αρχαίο και το σύγχρονο συνυπάρχουν. Συνέχισε, λέγοντας ότι τα έργα περιγράφουν το «αιώνιο ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού». Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Παναγιωτόπουλου, η έκθεση φιλοξενεί πάνω από 90 εκθέματα της αρχαίας Ελλάδας από 30 ελληνικά μουσεία. Τα αρχαιολογικά εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από την κυκλαδική τέχνη (3000π.Χ.), τη μινωϊκή, τη μυκηναϊκή, την αρχαϊκή, την κλασική ως τα ελληνιστικά χρόνια (200 μΧ).
Παράλληλα, 23 δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (πίνακες, γκραβούρες, γλυπτά, φωτογραφίες, video κλπ) παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο το ελληνικό τοπίο, συνομιλούν με την Αρχαιότητα ή σχολιάζουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.
Οι Έλληνες δημιουργοί, των οποίων τα έργα εκτίθενται στο «Νautilus» είναι ο Νίκος Αλεξίου, η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, η Λίζη Καλιγά, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Γιώργης Γερόλυμπος, ο Στράτος Καλαφάτης, η Κατερίνα Καλούδη, η Αφροδίτη Λίτη, ο Νίκος Μάρκου, ο Σωκράτης Μαυρομάτης, η Αιμιλία Παπαφιλίππου, η Ρένα Παπασπύρου, ο Ευτύχης Πατσουράκης, η Μαίρη Σχοινά, ο Μάριος Σπηλιώπουλος, ο Σπύρος Ταβέρης, ο Λεωνίδας Τούμπανος, ο Στρατής Βογιατζής, ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης και η Οπυ Ζούνη.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Εξωτερικών.

4Στα τέλη του 2014 έτοιμη η γέφυρα του Δούναβη
Στις 27 Δεκεμβρίου 2014 θα ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής της γέφυρας στον ποταμό Δούναβη, που θα συνδέει τις συνοικίες του Δήμου Βελιγραδίου Ζέμουν και Μπόρτσα. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε προχθές ο υπουργός Μεταφορών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Άντιτς, έπειτα από την επίσκεψή του στο εργοτάξιο, από κοινού με τον πρόεδρο της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρέσβη στις Κίνας στο Βελιγράδι, Ζανγκ Ουαντσού, καθώς ενώθηκαν οι δύο πλευρές της γέφυρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug.
Ο Κινέζος πρέσβης συνεχάρη την ανάδοχο εταιρεία, την κινεζική China Road and Bridge Corporation, για τη μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία υλοποίησης του έργου.
«Η κατασκευή αυτή της γέφυρας είναι παράδειγμα της επιτυχημένης συνεργασίας στον τομέα των υποδομών» είπε, προσθέτοντας ότι η Σερβία και η Κίνα θα μπορούσαν να έχουν εξίσου καλή συνεργασία και σε άλλους τομείς.
Η Κίνα προτίθεται να χρηματοδοτήσει κάποια έργα υποδομής στη Σερβία, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματός της για τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας συνεχάρη όσους συμμετέχουν στην κατασκευή του έργου για την καλή τους δουλειά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους σημαντικούς και αδιάρρηκτους δεσμούς φιλίας, που συνδέουν τη Σερβία και την Κίνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα