Προσπάθειες για επέκταση των εξαγωγών στην αγορά του Βιετνάμ επιχειρεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα, η οποία συνδέεται εμπορικά με άλλες 10 χώρες 600 εκατ. κατοίκων, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για τα κρητικά προϊόντα.
Σχετικά στοιχεία για την αγορά του Βιετνάμ παρουσίασε στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη ο πρεσβευτής του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Μπιν Βου, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και στη συνέχεια συναντήθηκε με το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου αλλά και με εξαγωγείς.
«Πρόκειται για μια χώρα 90 εκατ. κατοίκων στην οποία πωλείται ήδη ιταλικό και ισπανικό ελαιόλαδο και πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά για να κερδίσουμε το αγοραστικό ενδιαφέρον», τόνισε ο κ. Αλιφιεράκης και επισήμανε ότι το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με την πρεσβεία του Βιετνάμ θα συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να ενημερώσει τους εξαγωγείς για τη νομοθεσία και τους κανόνες εισόδου μεταποιημένων προϊόντων στο Βιετνάμ.
Σύμφωνα με τον Βιετναμέζο διπλωμάτη, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί οι ελληνικές εξαγωγές στη χώρα του, μεταξύ αυτών και του ελαιόλαδου, το οποίο θα πρέπει, απαραιτήτως, να συνοδεύεται από πιστοποιητικά για τη χρήση φυτοφαρμάκων, προκειμένου να μπει στην αγορά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου Μανώλης Φραγκάκης παρουσίασε στον κ. Μπιν Βου τα δεδομένα της τοπικής παραγωγής, καθώς και τις δράσεις του Δικτύου για την προβολή και διάδοση του κρητικού ελαιόλαδου, ενώ πρoτάθηκε η διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο Βιετνάμ τον προσεχή Μάρτιο, με τη συμμετοχή κρητικών επιχειρήσεων από όλο τον κλάδο τροφίμων.