Με “όπλα” στη διαπραγματευτική της φαρέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 αλλά και την υπέρβαση του στόχου για τον Οκτώβριο στα φορολογικά έσοδα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα και να καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται αρκετά κοντά σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό καθώς κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζε πως μετά την προχθεσινή σύσκεψη, οι δανειστές έχουν κατεβάσει τον πήχη των πρόσθετων μέτρων κάτω από τα 2,9 δισ. ευρώ στο 1,5 δισ. ενώ η κυβέρνηση προσδιορίζει το ίδιο κενό στα 500 με 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε: «Έσπασε ο πάγος και αρχίζουμε να συγκλίνουμε σε πιο λογικά νούμερα. Η τρόικα δεν ζητεί τη λήψη οριζόντιων μέτρων».
Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να πείσει την τρόικα πως τα επίπεδα εισπραξιμότητας θα είναι μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα. Μάλιστα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως με την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014 θα μπουν 700 εκατ. ευρώ περισσότερα στα Ταμεία, ενώ η τρόικα υπολογίζει πως το επιπλέον ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ.
Την ίδια στιγμή οι δύο πλευρές φαίνεται πως τα βρίσκουν στο ποσό που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό αναφορικά με τη φοροδιαφυγή και το οποίο θα είναι περίπου στα 380 εκατ. ευρώ. Θετικό χαρακτηρίζεται επίσης το γεγονός ότι από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 1,1 δισ. ευρώ έχει απορροφηθεί το 63% -έναντι 78% πέρυσι- και το υπολειπόμενο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη απωλειών στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει επίσης πως τα στοιχεία για τον ΦΠΑ στην εστίαση είναι ενθαρρυντικά και ότι η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του έτους. Χθες το βράδυ ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup ισχυρίστηκε πως η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών είναι τέτοια που θα πάρει τόσο χρόνο να υπάρξει συμφωνία ώστε να μπορεί να πάει τα Χριστούγεννα για σκι και να επιστρέψει.
Η εν λόγω ανώνυμη δήλωση προκάλεσε την οργή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δήλωσε πως η απόσταση είναι λίγα μέτρα και ζήτησε από όποιον κάνει τέτοιες δηλώσεις να τις κάνει επωνύμως.
Πάντως, παρά την όποια σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τον χρονικό ορίζοντα για μια συμφωνία, χωρίς να αποκλείεται η συζήτηση να τραβήξει και μετά τα Χριστούγεννα. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε:
«Θα τραβήξει σε μάκρος, θα κρατήσουν χρόνο οι συζητήσεις, δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων».
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Την πεποίθησή του η ελληνική οικονομία αρχίζει τώρα να βγαίνει πραγματικά από την κρίση εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντησή του χθες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Χόγιερ.
«Είμαστε πλέον στη φάση της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, τώρα βγαίνουμε πραγματικά από την κρίση, αρχίζουμε να βγαίνουμε. Θα γυρίσει ο τροχός και αυτό θα μας οδηγήσει όσο γίνεται συντομότερα στην έξοδο από το μνημόνιο. Πρέπει να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα ξανά. Και το πετυχαίνουμε αυτό χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού», σημείωσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεργάζεται με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που το θεωρεί φερέγγυο, ισχυρό και έτοιμο να βοηθήσει την πραγματική οικονομία.
«Οι πιστώσεις αυτές θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις και θα μειώσουν το κόστος της χρηματοδότησης. Θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τα επιτόκια γιατί το κόστος του χρήματος είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε μαζί με το κόστος της ενέργειας. Επίσης, συζητήσαμε για το πως μπορεί να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις πολιτικές πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας το εξάμηνο που έρχεται. Εχουμε πολλά να κάνουμε μαζί, κυρίως στη Μεσόγειο, για τις χώρες της Αφρικής αλλά, βεβαίως, κυρίως για τις χώρες που μας ενδιαφέρουν στη νότια γειτονιά μας. Χώρες που είναι σε κρίση αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις», τόνισε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για κατεδάφιση του κλίματος ευφορίας που δημιουργεί η κυβέρνηση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ορμώμενος από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις διαφορές που χωρίζουν την ελληνική πλευρά από την τρόικα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.
«Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την επίτευξη των στόχων, για το πρωτογενές πλεόνασμα και για το επικείμενο τέλος του μνημονίου, ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση και με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης. Τώρα αντικαταστάθηκαν από τους συνηθισμένους εκβιασμούς για την εκταμίευση των δόσεων που κάθε φορά ακολουθούνται από τους κυβερνητικούς όρκους αφοσίωσης στο μνημόνιο και από νέα μνημονιακά μέτρα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, να ακολουθήσει το παράδειγμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς και να εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής τη λογοδοσία των στελεχών της τρόικας στην Επιτροπή Οικονομικών, ζητάει με ερώτηση που απευθύνει στον κ. Στουρνάρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης.
Η ΔΗΜΑΡ
Οι ανώνυμες διαρροές από τις Βρυξέλλες και οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και επιβαρύνουν το κλίμα της διαπραγμάτευσης, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
«Με κάθε τρόπο πρέπει η κυβέρνηση να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα, που θα σχετίζονται με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», τονίζει η ΔΗΜΑΡ και καλεί την κυβέρνηση «να διεκδικήσει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, ώστε αυτό να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Να ζητήσει αλλαγή των μέτρων που αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και κοινωνικά επώδυνα».-
ΟΙ ΑΝΕΛ
Οι αποφάσεις για την τύχη της χώρας λαμβάνονται πολύ μακριά από αυτή, υποστηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Το βέτο της τρόικας στις κυβερνητικές εκτιμήσεις για δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα και οι απαιτήσεις για νέα σκληρά μέτρα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι αποφάσεις για την τύχη της πατρίδας μας λαμβάνονται “χίλια μύρια μίλια” μακριά από την Αθήνα».
Ο ΑΝΡΙ ΜΑΛΟΖ
«Με σοκάρει η δήλωση που φέρεται να έκανε Ευρωπαίος αξιωματούχος περί δισεκατομμυρίων και μιλίων που χωρίζουν την Ελλάδα και τους δανειστές από μία συμφωνία και περί επανάληψης των συνομιλιών μετά το σκι των χειμερινών διακοπών».
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Ανρί Μαλόζ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και των Ένωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Επιπλέον ο κ. Μαλόζ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δήλωση «άστοχη, ατυχή και ανόητη». Πρόσθεσε δε πως δίνει την εντύπωση ότι «παίζεται παιχνίδι και υπάρχει εκβιασμός».
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι απαραίτητη, ειδάλλως η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να εκτροχιάσει την αναμενόμενη σταθεροποίηση για το 2014, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
«Παρά την καταψήφιση της προτάσεως μομφής δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για την κυβέρνηση. Μια ακόμη εβδομάδα πέρασε χωρίς συμφωνία για το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Κυβέρνηση και τρόικα παρέμειναν στις διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το ύψος του (0,5 δισ. ευρώ η κυβέρνηση και 2,5 δισ. ευρώ η τρόικα)», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.