Η προώθηση κατανάλωσης ελαιολάδου αντί των σπορελαίων στις επιχειρήσεις εστίασης,καθώς και η ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στα αστικά κέντρα και στη ενδοχώρα, είναι μερικοί από τους κύριους στόχους της εκστατείας που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης(ΣΕΔΗΚ).
Σήμερα σε αίθουσα εκδηλώσεων του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου (Μ.Α.Ι.Χ.) Ινστιτούτο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο Ευαισθητοποίηση της νεολαίας “Ελιά και λάδι γεύση-υγεία Πολιτισμός” , με την συμμετοχή του 8ου,14ου ,25ου, 28ου και 1ου Νηπιαγωγείων Χανίων,στη διάρκεια της οποίας τα νήπια παρουσίασαν διάφορα δρώμενα, ενώ στη είσοδο είχαν αναρτηθεί ζωγραφιές και κατασκευές των παιδιών με θέμα το ελαιόλαδο.
Απονεμήθηκαν βραβεία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την εθελοντική του συμμετοχή, ενώ για τους γονείς έγινε μια ξεχωριστή ενημέρωση από το καρδιολόγο Μιχάλη Μπονατάκη, ο οποίος μίλησε για το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια, στη διατροφή των ενηλίκων και παιδιών.
Στη έναρξη της εκδήλωσης ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης στη ομιλία του τόνισε ότι «στόχοι επίσης της εκστρατείας μας είναι η ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την υγιεινή γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου,τη βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων και των τουριστών του νησιού, καθώς και τη προτίμηση των τοπικών προϊόντων και η ενίσχυση απασχόλησης στο νησί». Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ακόμα ότι «είμαστε μια χώρα που παράγει πολύ καλό λάδι, και υπερηφανευόμαστε ότι είναι το καλύτερο από πλευράς ποιότητας στο κόσμο. Δεν μπορούμε όμως αυτή τη στιγμή να μιλάμε για ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού, αφού οι τουρίστες που έρχονται στο τόπο μας, τους προσφέρουμε τη λεγόμενη κρητική διατροφή με σπορέλαια.