Στη δημιουργία του 8ου Μικρο-Αποθέματος του Δίκτυου Μικρο-Αποθεμάτων με σκοπό την προστασία του φυτού Horstrissea dolinicola στην περιοχή “Πετραδολάκια” του Δήμου Ανωγείων προχώρησε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Δ/νση Δασών Ρεθύμνου, τον Δήμο Ανωγείων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Το φυτό φύεται μόνο στον Ψηλορείτη σε περίπου 1.500 m υψόμετρο, και πουθενά αλλού στον πλανήτη. Το 8ο ΜΑΦ καλύπτει έκταση 38.076,31 τ.μ., και αποτελείται από 4 ξεχωριστές θέσεις στην τοποθεσία ‘Πετραδολάκια’ όρους Ίδη – Ψηλορείτη, Δήμου Ανωγείων.
Όπως αναφέρει ενημέρωση από το Μ.Α.Ι.Χ. «η ιδέα για το 8ο ΜΑΦ στα Πετραδολάκια στο Δήμο Ανωγείων Ρεθύμνης για το φυτό Horstrissea dolinicola ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος CARE-MEDIFLORA, 2016-2019 (www.care-mediflora.eu), το οποίο υλοποίησε στην Κρήτη η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ και αφορούσε δράσεις για τη διατήρηση απειλούμενων φυτών της Κρήτης εντός και εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων δράσεων για το φυτό Horstrissea dolinicola»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Χανιά υπάρχουν 7 ΜΑΦ τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου “CRETAPLANT” και βρίσκονται στο Λαφονήσι για το Androcymbium rechingeri, στη νήσο Άγρια Γραμβούσα για τη ‘μαργαρίτα’ Anthemis glaberrima, στην περιοχή Λινοσέλι (Κακιά Σκάλα) Ομαλού Χανίων για το Bupleurum kakiskalae, στο Κουστογέρακο για την ορχιδέα Cephalanthera cucullata, στο φαράγγι της Φουρνωτής Χανίων για το Hypericum aciferum, στο όρος Σβουριχτή Λευκών Ορέων για τη Nepeta sphaciotica και στη Χρυσοσκαλίτισσα για τον οικότοπο του φοίνικα Phoenix theophrasti.
Τα Μικρο-αποθέματα Φυτών (MAΦ) είναι περιοχές με έκταση μικρότερη από 20 ha (200 στρέμματα), έχουν καθορισμένο νομικό καθεστώς και, με τη μορφή ενός δικτύου, αποσκοπούν στην προστασία επιλεγμένων τμημάτων πληθυσμών των σπάνιων, ενδημικών και κινδυνευόντων ειδών.