Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Προστασία εσπεριδοειδών από το Ινστιτούτο Υποτροπικών

» Σημαντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση ασθενειών παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στα Χανιά

Βήματα μπροστά στην αντιμετώπιση της “Τριτσέτσας” της ασθένειας των εσπεριδοειδών από την έρευνα του “Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών” του ΕΛΓΟ Δήμητρα στα Χανιά.
Σε χθεσινή ημερίδα στην αί- θουσα “Ν. Ψυλάκης” στο χώρο του Ινστιτούτου παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος “ΕΣΠΕΡασπίς” στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε η έρευνα.

Ο δρ. Ματθαίος Μαθιουδάκης, ερευνητής ειδικός στη φυτοπαθολογία και στην ιολογία φυτών τόνισε μιλώντας στα “Χ.ν.” πως το πρό- γραμμα “ΕΣΠΕΡασπίς” «είναι σε εξέλιξη την τελευταία τριετία με ένα κομμάτι εφαρμοσμένης έρευνας που έχει ως επίκεντρο την αειφόρο διαχείριση ενός παθογόνου ενδημικού στην περιοχή των Χανίων: Την “Τριστέτσα των εσπεριδοειδών” που έχει καταστρέψει χιλιάδες δέντρα στην περιοχή του Αλικιανού κάμπου».
Ο ερευνητής εξήγησε πως στα πλαίσια του προγράμματος υπήρξαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα ξεχωρίζοντας τρία:
• Δημιουργία μηχανισμού έγκαιρης ανίχνευσης του παθογόνου. Λειτουργία τηλεπισκόπισης με δορυφορικές εικόνες για την έγκαιρη ανίχνευση του ιού.
Φορητό μηχάνημα για την απευθείας ανίχνευση του ιού στον αγρό χωρίς να χρειάζεται ερ-γαστηριακή απομόνωση και χρονοβόρες διαδικασίες.
• Δημιουργία ανθεκτικών υποκείμενων για την αντιμετώπιση του ιού. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή καθώς όλα τα ανθεκτικά υποκείμενα για την “τριστέτσα” είναι ευαίσθητα στα ιοειδή.
Βασικός στόχος του έργου εξήγησε ο κ. Μαθιουδάκης ήταν « να μελετήσουμε και να χαρτογραφήσουμε στην περιοχή των Χανίων και σε άλλες δύο περιφερειακές ενότητες της χώρας που καλλιεργούνται εσπεριδοειδή ποια είναι η παρουσία των παθογόνων και σε τι ποσοστό. Τα αποτελέσματα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τη μελλοντική αναδιάρθρωση της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών. Θα δούμε δηλαδή ποια είναι τα είδη που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα και ανεκτικότητα σε παθογόνα και ποιες θα πρέπει να είναι οι νέες φυτεύσεις που θα προτείνουμε στους παραγωγούς.»
Παράλληλαδημιουργήθηκε εφαρμογήγια τα Android κινητά με ενημερωτικό υλικό για τα συμπτώματα , που δίνει στον παραγωγό δυνατότητες να στείλει φωτογραφικό υλικό και να λάβει απαντήσεις από τους ειδικούς.
«Για να γίνει αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών τα νέα φυτά πρέπει να είναι υγιή για να μπορούν να επιβιώσουν! Το σημαντικό είναι η φυτουγεία και σε αυτό το κομμάτι το συγκεκριμένο έργο έχει κάνει αρκετή δουλειά στο γρήγορο εντοπισμό των φυτών που έχουν πληγεί από τον ιό» επισή- μανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου και ερευνητής κ. Γιώργος Ψαρράς.
Για την εταιρεία Agrology που συνεργά- στηκε με το Ινστιτούτο για το πρόγραμμα ο κ. Νίκος Ρηγάκης υπεύθυνος του τμήματος αγρονομικής έρευνας δήλωσε πως «παρείχαμε σκευάσματα θρέψης που είδαμε τι επίδραση είχαν πάνω στο φυτό και ειδικά στην απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων και στην ανταπόκριση τους στα πα- θογόνα. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία που έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα