Συμβουλές φυτοπροστασίας για τους εχθρούς του αμπελιού, δίνει με ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesiabotrana)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις:
– Στις πρώιμες περιοχές των ν. Ηρακλείου – Λασιθίου η 2η πτήση έχει ξεκινήσει.
– Παρατηρούνται οι πρώτες αραιές ωοτοκίες που στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν.
Στάδια στην εξέλιξη του εντόμου σε πρώιμη περιοχή του ν. Ηρακλείου (βόρεια παραλιακή ζώνη)
Γενικές παρατηρήσεις για τη 2η πτήση:
• Η δραστηριότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες) διαρκεί συνήθως 30 – 35 ημέρες.
• Αρχικά η πτήση εμφανίζεται χαμηλή, κινείται ανοδικά στο πρώτο μισό της ενώ στη συνέχεια σταδιακά χαμηλώνει πάλι.
• Τα σταφύλια δέχονται αυξημένη πίεση προσβολής επειδή πληθυσμοί του εντόμου μετακινούνται προς αυτά από άλλα φυτά – ξενιστές της ανθόβιας γενιάς (1η πτήση).
Οδηγίες:
Για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Συνιστάται να ξεκινήσει αντιμετώπιση στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:
• Πρώιμες και παραλιακές περιοχές ν. Ηρακλείου – Λασιθίου: 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου
Προσοχή : Οι ψεκασμοί στοχεύουν τα σταφύλια → θα πρέπει τα σταφύλια να μην είναι κρυμμένα και να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή.
• Στις υπόλοιπες περιοχές δεν χρειάζεται προς το παρόν αντιμετώπιση.
Σε επόμενα δελτία θα ενημερωθείτε για τις επόμενες ζώνες αναφοράς (μεσοπρώιμη, όψιμη) όπως και για τις πρώιμες – παραλιακές περιοχές των ν. Ρεθύμνου – Χανίων.
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Οι καιρικές συνθήκες της εποχής ευνοούν τον μύκητα και τα βλαστικά στάδια που επικρατούν σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες του νησιού είναι πολύ ευαίσθητα.
Οδηγίες :
• Τα βλαστικά στάδια μούρο – άνθηση – καρπόδεση – ανάπτυξη ραγών πρέπει να είναι προστατευμένα.
1. Στα αμπέλια που ξεκινά αντιμετώπιση για την ευδεμίδα μπορεί να γίνει συνδυασμένη εφαρμογή.
2. Στα υπόλοιπα αμπέλια να συνεχιστεί η προστασία με μεσοδιαστήματα εφαρμογής ανάλογα με τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα.
3. Στα αμπέλια που βρίσκονται στα βλαστικά στάδια άνθησης – καρπόδεσης να προτιμηθεί το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης (απύρι). Προσοχή : Η εφαρμογή του να αποφεύγεται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Σε θερμοκρασίες πάνω από 30ο C μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα.
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: (Plasmopara viticola)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Δεν έχουν εντοπιστεί συμπτώματα του μύκητα στα σημεία παρατήρησης και επιπλέον δεν τον ευνοούν οι καιρικές συνθήκες της εποχής.
– Υπενθυμίζεται ότι όσο προχωρούν τα βλαστικά στάδια του αμπελιού χωρίς να έχει εμφανιστεί και εξαπλωθεί ο μύκητας περιορίζεται ακόμα περισσότερο η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών προσβολών, ιδίως για τα σταφύλια.
Οδηγίες: • Δεν χρειάζεται αντιμετώπιση την περίοδο αυτή.
TZITZIKAKIΑ: (Empoasca spp)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Τα πτερωτά άτομα προς το παρόν εμφανίζουν πολύ χαμηλούς πληθυσμούς.. -Υπενθυμίζεται ότι η αντιμετώπισή τους στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου).
Οδηγίες:
• Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι.
Ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο φύλλα πριν την κορυφή του.
Όριο επέμβασης μετά από έλεγχο: 50 – 100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.
• Συνιστάται να μη γίνεται αντιμετώπιση χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης : τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα για αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία.
Καλλιεργητικά μέτρα: Η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.