Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Προστασία για τα Αστερούσια Ορη

Μέσα από ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO

Ανάπτυξη με όρους αειφορίας, προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας του τοπικού πληθυσμού, φέρνει η ένταξη των Αστερουσίων Ορέων στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος MAB/Unesco (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα/Man and Biosphere) που ανακοινώθηκε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Την ένταξη, ανήγγειλε ο καθηγητής Μάικλ Σκούλος, πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής ΜΑΒ/UNESCO: «Τα αποθέματα βιόσφαιρας δεν είναι απλώς μια περιοχή προστασίας. Μιλάμε για υψηλότατου κύρους περιοχές συνδυασμένης προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς με παράλληλη δυναμική προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης των περιοχών που εντάσσονται στο πρόγραμμα» τόνισε, εξηγώντας πως αυτό το αποτέλεσμα έρχεται μετά από διετή και πλέον πολύ σημαντική προσπάθεια από όλους τους φορείς της Κρήτης και την υποστήριξη όλων των κατοίκων της περιοχής.
Πρόκειται για μια έκταση 367 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγαλύτερη από το νησί της Μάλτας, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ. Σκούλος, η οποία περιλαμβάνει, επτά αρχαιολογικούς χώρους, τρεις περιοχές Natura, χαράδρες, φαράγγια, βουνοκορφές, παραλίες, χιλιόμετρα μονοπατιών, πάνω από 192 καταγεγραμμένα είδη φυτών, μία εξαιρετική βιόσφαιρα σε απόλυτη αρμονία με την φυσική παρουσία, τους οικισμούς και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, πέρα από τη χερσαία έκταση περιλαμβάνεται και μια τεράστια παράκτια έκταση, η λεγομένη ελληνική τάφρος, το βαθύτερο τμήμα της Μεσογείου, με σπάνια είδη (φυσητήρες, φώκιες μονάχους μονάχους, δελφίνια).
«Μέσα από την ένταξη επιδιώκεται η αειφόρος ανάπτυξη και η συμβίωση του ανθρώπου με την πανίδα, με τρόπο όπου το φυσικό κεφάλαιο αξιοποιείται για την κοινωνία. Είναι ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη το οποίο έχουν προσυπογράψει οι τοπικές κοινωνίες. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αποκτούν προστιθέμενη αξία. Αυτά είναι πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία» ανέφερε ο κ. Σκούλος.
Από την πλευρά της, η κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO, διευκρίνισε ότι η επίσημη επικύρωση της ένταξης των Αστερουσίων στο Δίκτυο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην 32η Σύνοδο του Διεθνούς Συμβουλίου του MAB/UNESCO που επρόκειτο να λάβει χώρα στην Νιγηρία μεταξύ 22 και 26 Ιουνίου και έχει αναβληθεί λόγω COVID-19 χωρίς να έχει ορισθεί ακόμη ο τόπος και χρόνος της σύγκλησης της. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης αυτής, καθώς τα Αστερούσια γίνονται μόλις η 3η περιοχή της χώρας, μετά τον Όλυμπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς που συγκαταλέγονται στο δίκτυο.
Χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών απηύθυνε ο γενικός γραμματέας δημόσιας διπλωματίας, θρησκευτικών και προξενικών υποθέσεων, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής:
Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης γενικός γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων έκανε λόγο για «ένα μοντέλο, το οποίο θα θέλαμε να δούμε και σε άλλες περιοχές στη χώρα, οι οποίες, θα μπορούσαν να εμπνευστούν από το παράδειγμα της Κρήτης».
Από το Ηράκλειο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε: «μέσα από την ένταξη αυτή, θα μπορούσαν να βρεθούν χρηματοδοτήσεις από το επόμενο τομεακό πρόγραμμα ώστε η τοπική κοινωνία να έχει αυτήν την οικονομική βοήθεια και την αναπτυαξική ώθηση»
Τέλος, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μανώλης Κοκοσάλης ανέφερε πως η περιοχή αποκτά νέες αναπτυξιακές προοπτικές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα