Η προστασία των υγροτόπων δεν είναι μόνο θέμα εφαρμογής των νόμων και σωστής λειτουργίας των υπηρεσιών. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και οι γνώσεις που έχουν για τη σημασία των υγροτόπων για την οικολογική ισορροπία, για τη διατήρηση των υδάτινων αποθεμάτων, για την αποφυγή της μόλυνσης των νερών.
Σπουδαίο ρόλο στη διάδοση αυτής της γνώσης και της ευαισθητοποίησης παίζει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του νερού στη ζωή μας αλλά και των σπουδαίων υγροτόπων της Κρήτης κι ιδιαίτερα της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου υλοποιεί από το 2012, με έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό». Στη διάρκεια αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος εκπαιδευτικοί και μαθητές ενημερώνονται αρχικά στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. στον Κεφαλά Αποκορώνου με προβολή μικρών βίντεο και παρουσίασης που έχει ετοιμάσει η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Στη συνέχεια, οι μαθητές συμπληρώνουν φύλλα εργασιών κι ακολουθεί επίσκεψη σε κοντινό υγρότοπο, στη Λίμνη Κουρνά ή στη Γεωργιούπολη. Εκεί γίνεται παρατήρηση πουλιών, μετρήσεις για την ποιότητα του νερού και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού. Το πρόγραμμα αυτό, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί η σχολική ομάδα, να υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο πεδίο, στις όχθες ενός υγροτόπου, καιρού επιτρέποντος, βέβαια.
Στο πρόγραμμα αυτό του Κ.Π.Ε. Βάμου έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα χιλιάδες μαθητές κι εκπαιδευτικοί που επισκέφθηκαν το Κ.Π.Ε. Βάμου από όλη την Κρήτη αλλά κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Για την υποστήριξη αυτού του προγράμματος, το Κ.Π.Ε. Βάμου σχεδίασε κι εκτύπωσε σε 2.000 αντίτυπα τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο (για τη σημασία του νερού, την αξία των υγροτόπων και την ανάγκη και τρόπους εξοικονόμησης νερού), το οποίο διανέμεται στους μαθητές κι εκπαιδευτικούς.
Μια δεύτερη δράση που υλοποιεί το Κ.Π.Ε. Βάμου σχετικά με το νερό και τους υγροτόπους είναι η διοργάνωση κάθε χρόνο τουλάχιστον ενός Σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να προσφερθούν γνώσεις από ειδικούς και ιδέες για εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιήσουν στην τάξη ή το σχολείο τους. Τα Σεμινάρια αυτά γίνονται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας – Νεάπολης Λασιθίου, το οποίο συντονίζει, με έγκριση του Υπουργείου, το Περιφερειακό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Υγρο-τροπο-ποιώ τη συμπεριφορά μου» με τη συμμετοχή όλων των Κ.Π.Ε. της Κρήτης και πολλών σχολικών ομάδων από σχολεία όλης της Κρήτης.
Επιπλέον, το Κ.Π.Ε. Βάμου, τη φετινή σχολική χρονιά προχώρησε σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) σε μια δράση ευαισθητοποίησης μαθητών κι εκπαιδευτικών του Δήμου Χανίων, οργανώνοντας από τις 16 έως τις 20 Μαρτίου 2015 επισκέψεις σχολικών ομάδων στη Λίμνη της Αγιάς, στο Αντλιοστάσιο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στην Αγιά και στη Δεξαμενή νερού των Χανίων στη συνοικία του Άη Γιάννη. Στις επισκέψεις αυτές συμμετείχαν πάνω από 800 μαθητές κι εκπαιδευτικοί από 18 σχολεία του Δήμου Χανίων, ενώ η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κάλυψε το κόστος της μετακίνησης αυτών των σχολικών ομάδων καθώς και το κόστος εκτύπωσης εκπαιδευτικού υλικού 48 σελίδων με προτάσεις κι ιδέες δραστηριοτήτων για το νερό που ετοίμασε η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Βάμου.
Για το άμεσο μέλλον προγραμματίζεται η δράση «Μια Κυριακή κάθε μήνα σε έναν υγρότοπο» με τη συνεργασία του Κ.Π.Ε. με το WWF, μετά από πρόταση του τελευταίου. Έτσι, θα υπάρξει παρατήρηση πουλιών, ενημέρωση επισκεπτών κι άλλες δράσεις στις 19 Απριλίου στη λίμνη Αγιάς, στις 17 Μαΐου στη λίμνη Κουρνά και στις 21 Ιουνίου στη λίμνη Αγιάς.
Παράλληλα, το Κ.Π.Ε. Βάμου προγραμματίζει για τη Δευτέρα 27 Απριλίου στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά εκδήλωση για τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 (κι ανάμεσα σε αυτές είναι και αρκετοί υγρότοποι) για την ανάδειξη της σημασίας των προστατευόμενων περιοχών τόσο για την οικολογική ισορροπία όσο και για την επιβίωσή μας, καθώς μας προσφέρουν, οξυγόνο, πολύτιμους φυσικούς πόρους, θέσεις εργασίας, βότανα και τροφή.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση παίζει λοιπόν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία των υγροτόπων και του περιβάλλοντος γενικότερα. Και μπορεί να παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο με πολλαπλάσια αποτελέσματα, εφόσον αγκαλιαστεί και στηριχθεί έμπρακτα από το σύνολο των φορέων της Πολιτείας. Γιατί μόνο αν παιδιά κι ενήλικες γνωρίσουν την ομορφιά και την αξία της φύσης για την επιβίωσή μας, θα ευαισθητοποιηθούν για την προστασία της.
*υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης Βάμου