Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Προστασία της ελιάς από ασθένειες και μύκητες

Απειλή για την ελαιοκαλλιέργεια αποτελούν ασθένειες και µύκητες µε το Κέντρο Προστασίας 

Φυτών και Φυτουγειονοµικού Ελέγχου Ηρακλείου, σε νέο τεχνικό δελτίο, να δίνει οδηγίες προστασίας σε παραγωγούς.

Το Κέντρο αναφέρεται στα εξής:

•Κυκλοκόνιο: Ασθένεια της ελιάς, οφείλεται σε µύκητα που ευνοείται από συνθήκες πολύ υψηλής υγρασίας ή βροχερό καιρό και σχετικά χαµηλές θερµοκρασίες (16-20οC).  

Κύριο σύµπτωµα είναι ο σχηµατισµός κυκλικών καστανών κηλίδων “µάτια παγωνιού” στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Περισσότερο προσβάλλονται τα παλιότερα φύλλα στα χαµηλότερα µέρη του δέντρου. Ευπαθείς ποικιλίες είναι Θρουµπολιά, Σσουνάτη, Άµφισσας, Καλαµών ενώ η Κορωνέικη παρουσιάζει σχετική αντοχή στην ασθένεια.  Η αντιµετώπιση βασίζεται σε προληπτικό ψεκασµό µε χαλκούχα ή άλλα εγκεκριµένα µυκητοκτόνα πριν την έναρξη των βροχών στις περιοχές όπου επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες µολύνσεων και στις ευπαθείς ποικιλίες. Απαιτείται προσοχή στην τήρηση του χρόνου ασφαλείας από την επέµβαση έως τη συγκοµιδή όπως αναγράφεται στις ετικέτες των φυτοπροστατευτικών.  

•Κερκοσπορα: Μυκητολογική ασθένεια που εκδηλώνεται µε σοβαρή πρόωρη φυλλόπτωση. Σε πολλές περιοχές παρατηρήθηκαν την άνοιξη προσβολές µεγάλης έντασης που συνοδεύτηκαν από σηµαντική φυλλόπτωση µέσα στο καλοκαίρι. Σε ελαιώνες προσβεβληµένους και σε ελαιώνες περιοχών µε συνθήκες ευνοϊκές για µολύνσεις, συστήνεται επέµβαση µε εγκεκριµένα µυκητοκτόνα που έχουν ταυτόχρονη δράση κατά του κυκλοκονίου. 

•Βουλα: Η ασθένεια εµφανίζεται µόνο στους προσβεβληµένους από δάκο καρπούς. Η µόλυνση γίνεται στα νύγµατα ωοτοκίας του δάκου, όπου ο παθογόνος µύκητας µεταφέρεται από το παράσιτο του δάκου Prolasioptera berlesiana. Τόσο η παρουσία όσο και η ένταση της ασθένειας εξαρτώνται άµεσα από το βαθµό δακοπροσβολής του ελαιώνα. Η αποτελεσµατική καταπολέµηση του δάκου περιορίζει την εκδήλωση της ασθένειας σε όλη την περίοδο. 

•Καρκίνωση: Σοβαρή και διαδεδοµένη ασθένεια της ελιάς που οφείλεται σε βακτήριο. Εκδηλώνεται µε σχηµατισµό όγκων (καρκινώµατα) συνήθως σε κλαδιά και κλάδους σπανιότερα σε βραχίονες, στον κορµό και στα φύλλα. Η ποικιλία Κορωνέϊκη είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτήριο. Αποφεύγετε ράβδισµα, κλάδεµα ή καθάρισµα των δέντρων µε υγρό και βροχερό καιρό.  Όλα τα προσβεβληµένα µε όγκους κλαδιά πρέπει να αφαιρούνται, να αποµακρύνονται και να καταστρέφονται µε ξηρό καιρό. Τα εργαλεία κλαδέµατος απολυµαίνονται συνεχώς στη διάρκεια της εργασίας.  Συστήνονται προληπτικοί ψεκασµοί µε εγκεκριµένα χαλκούχα σκευάσµατα αµέσως µετά τη συγκοµιδή, το κλάδεµα, ισχυρό παγετό ή χαλάζι, γενικώς µετά από κάθε περίπτωση δηµιουργίας πληγών όταν ακολουθεί βροχερός καιρός. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Οι εχθροί ενός φυτού είναι 4. 1) Ο άνθρωπος 2)Τα έντομα 3) Οι ασθένειες 4)Τα ζιζάνια. 3—Οι ασθένειες μπορεί να είναι μυκητολογικές-Βακτηριολογικές-Ιογενείς και μη παρασιτικής φύσεως.

    Επίσης, υπάρχουν και τα συμφέροντα ΑΛΛΑ δεν αναφέρονται στη Βιβλιογραφία

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα