Εξαιρετικό προϊόν, μεγάλης διατροφικής αξίας που πρέπει να προστατευθεί είναι το χανιώτικο κάστανο και στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει το πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται από τη Διεύθυνση Δασών και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.). H πρώτη παρουσίαση του προγράμματος έγινε χθες στον χώρο του Μ.Α.Ι.Χ. από τον κ. Στέφανο Διαμαντή, ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και τον πλέον ειδικό σε θέματα κάστανου στην Ελλάδα. «Βασικός στόχος είναι η διατήρηση και προστασία του ιδιόρρυθμου γενετικού υλικού του κάστανου Χανίων. Το κάστανο των Χανίων είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, είναι όμως γλυκό, ξεφλουδίζει εύκολα και είναι προσαρμοσμένο στις καιρικές συνθήκες της Κρήτης. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε αυτό το γενετικό υλικό και βασικός μας στόχος είναι να δούμε αν μπορεί να επεκταθεί η καλλιέργεια της καστανιάς που στα Χανιά περιορίζεται μέσα σε λαγκαδιές», είπε στα “Χ.Ν.” ο κ. Διαμαντής που είναι εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος. Ο κ. Διαμαντής σημείωσε πως στις συνθήκες που καλλιεργείται η καστανιά στην Κρήτη υπάρχει ο κίνδυνος της ασθένειας της μελάνωσης. Γι’ αυτό και 3 χρόνια τώρα έχει γίνει προσπάθεια βιολογικής αντιμετώπισης που σύντομα θα δώσει αποτέλεσμα. «Μέσα από το πρόγραμμα θέλουμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση φυτωρίου όπου θα παράγεται το τοπικό γενετικό υλικό και δεν θα αναγκάζονται οι παραγωγοί να φέρνουν κάστανα από τη βόρεια Ελλάδα και θα υπάρχει ο κίνδυνος ρύπανσης του ντόπιου γενετικού υλικού. Ενας άλλος στόχος είναι η αξιοποίηση του κάστανου που είναι ένα παρεξηγημένο προϊόν. Τρώγεται τρεις μήνες πριν τα Χριστούγεννα και τρεις μήνες μετά. Και όμως μεταποιείται σε μια σειρά προϊόντων! Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι έχει πολλές χρήσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί σχεδόν παντού για αυτό και πρέπει να κάνουμε και σχετικές εκδηλώσεις» είπε ο επιστήμονας. Τέλος ο κ. Διαμαντής τόνισε πως οι καστανιές στην Κρήτη είναι 80-100 ετών, είναι παραγωγικές αλλά πρέπει να φυτευτούν και άλλες, να δημιουργηθούν νέες καστανοφυτείες χωρίς να αλλάξει το γενετικό υλικό του ντόπιου κάστανου.