Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Πρόσθετα στοιχεία για τα πλεονάσματα ζητούν οι θεσμοί

Στο περιθώριο της μεγάλης διαπραγμάτευσης για τον ιταλικό προϋπολογισμό – μετά την απόρριψή του από την Κομισιόν – και της αγωνίας που προκαλεί ανά την Ευρώπη ο φόβος για μία νέα κρίση χρέους, εξετάζεται από αύριο το ελληνικό ζήτημα σε επίπεδο Euroworking Group. Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το capital.gr  εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών θα θέσουν την Πέμπτη (ενδεχομένως και την Παρασκευή) επί τάπητος τα στοιχεία για τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών – μελών.

Αναμένεται να παρουσιαστούν από την Κομισιόν τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την πορεία του ελληνικού αιτήματος μη περικοπής των συντάξεων αλλά και εφαρμογής των παροχών του 2018-2019 που ζητά η κυβέρνηση. Η χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ περί μη λήψης απόφασης για τις συντάξεις αλλά και περί δημοσιονομικού “κενού” που απομένει επιβεβαιώνει την απόσταση που συνεχίζει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλαδή ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές.

Η απόσταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την πορεία των εσόδων φέτος και τα επόμενα χρόνια και από το κατά πόσο αυτά θα μπορέσουν να αποδειχθούν διατηρήσιμα ούτως ώστε να διασφαλισθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία υπόσχεται η κυβέρνηση.

Τι ζητούν οι θεσμοί
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούνται επιπλέον στοιχεία αλλά και χρόνος. Και τούτο προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού και του επόμενου μήνα και να υπάρξει έτσι μία πιο πλήρης εικόνα για τις πηγές εσόδων που θεωρούνται πιο “ευάλωτες”. Εξετάζονται επίσης ενδελεχώς και οι προβολές βιωσιμότητας του ίδιου του συνταξιοδοτικού συστήματος τα επόμενα χρόνια και τα υπόλοιπα στοιχεία που στέλνονται στις Βρυξέλλες (σ.σ. μία μεγάλη αποστολή έγινε μαζί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού).

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, ξεδιπλώνεται ατύπως το πλέγμα εναλλακτικών επιλογών σε περίπτωση που ένας συμβιβασμός οδηγήσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερης αξίας από αυτή του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες (το ΥΠΟΙΚ προβλέπει υπερπλεόνασμα περί τα 600 εκατ. ευρώ φέτος και 1,1 δισ. ευρώ το 2019).

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ άλλωστε έχει εδώ και καιρό επισημάνει ότι το τελικό μείγμα των παροχών του 2019 και ο χρόνος εφαρμογής του,ς θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους θεσμούς διαμορφώνεται και το πλέγμα δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναληφθούν από ελληνικής πλευράς σε πολιτικό επίπεδο. Αφορά στα επόμενα χρόνια και στην περίπτωση που τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αποδειχτεί εκ των υστέρων ότι δεν είναι τα αναμενόμενα.

Η συζήτηση από το επίπεδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών (Euroworking Group) που θα συνεδριάζουν από αύριο θα μεταφερθεί στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών στις 5 Νοεμβρίου με επίκεντρο, και πάλι, το ιταλικό ζήτημα.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο, επί τάπητος τίθεται και το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνιστούν τα προαπαιτούμενα της Ενισχυμένης Εποπτείας, για την οποία επίσης διενεργείται απολογισμός προόδου (με προγραμματισμένη και την παρουσία τεχνικών κλιμακίων – τεχνικής βοήθειας στην Αθήνα η οποία συστηματοποιείται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας).

Ουσιαστικά, το πλέγμα των εν λόγω μεταρρυθμίσεων αποτελεί το αντίβαρο για τις παρεμβάσεις που διεκδικεί η κυβέρνηση στο πεδίο του συντάξεων. Άλλωστε ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που έδωσε σε ιαπωνικό δίκτυο, δεσμεύθηκε εκ νέου ότι η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν συνιστά μία γενικότερη ανάκληση των μεταρρυθμίσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα