Αφορά παρέμβαση στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Σούδας.
Το φαινόμενο να πληρώνει κανείς την άγνοιά του για τη νομοθεσία είναι αρκετά σύνηθες όταν πρόκειται για υποθέσεις μεταξύ ιδιωτών και κράτους. Αυτό όμως που δεν είναι συνηθισμένο και μπορεί να θεωρηθεί έως και ακατανόητο είναι να πληρώνει μια δημοτική επιχείρηση το κράτος για παραβάσεις τις οποίες έπραξε παραβλέποντας προγενέστερη ενημέρωση που είχε λάβει για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει.
O λόγος για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) στην οποία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.600 ευρώ για εργασίες που εκτέλεσε χωρίς άδεια στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Σούδας.
ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ
Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτοψία που πραγματοποίησαν υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων διαπιστώθηκε ότι εκτελέστηκαν εργασίες εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Σούδας, κοντά στην Ιχθυόσκαλα, για την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες των αρμοδίων Αρχών, ενώ από τις εργασίες υπήρξε αλλοίωση του αιγιαλού σε μια έκταση 54 στρεμμάτων.
Από τη μεριά της η ΔΕΥΑΧ φέρεται να υποστήριξε ότι η παρέμβαση αφορούσε αντικατάσταση του υπάρχοντος μη λειτουργικού αγωγού ομβρίων που βρίσκεται στη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Οι ισχυρισμοί της όμως κρίθηκαν ανεπαρκείς.
ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην απόφαση επιβολής του προστίμου από το Λιμενικό, κατά την έναρξη των εργασιών η ΔΕΥΑΧ είχε ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι πρέπει να υποβάλει αίτημα για παραχώρηση χρήσης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για αντικατάσταση υφιστάμενου αγωγού. Με άλλα λόγια, η ΔΕΥΑΧ αγνόησε την προειδοποίηση που είχε λάβει εγκαίρως και προχώρησε στις εργασίες χωρίς τις απαραίτητες ειδικές άδειες.
Μετά τη διαπίστωση της παράβασης οι εργασίες σταμάτησαν, ενώ στην απόφαση οριζόταν ρητά ότι μέσα σε διάστημα 30 ημερών η ΔΕΥΑΧ είναι υποχρεωμένη να αποκαταστήσει την περιοχή.
Το ζήτημα, βεβαίως, που προκύπτει από αυτή την ιστορία δεν έχει να κάνει μόνο με το πρόστιμο που χρεώθηκαν οι δημότες των Χανίων από τους λάθος χειρισμούς της ΔΕΥΑΧ, αλλά και με το λάθος μήνυμα που εκπέμπει μια Δημοτική Επιχείρηση, όταν θεωρεί ότι μπορεί να κινηθεί πέρα από τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος, τη στιγμή που είχε ενημερωθεί εγκαίρως γι’ αυτές.