■ Ελεγχος την 1η Ιουλίου διαπίστωσε ότι δεν γινόταν χλωρίωση των λυμάτων
Πρόστιμο στη ΔΕΥΑΧ επέβαλλε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καθώς σε έλεγχο την 1η Ιουλίου διαπιστώθηκε ότι δεν γινόταν χλωρίωση των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού Χανίων! Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΧ η μη χλωρίωση αφορούσε μικρό χρονικό διάστημα και δεν υπήρξε με βάση μετρήσεις καμία επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μάλιστα η ΔΕΥΑΧ προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας την άρση του προστίμου, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση πάντως να απορρίπτει την προσφυγή «ως αόριστη και απαράδεκτη».
«Έγινε ένας έλεγχος την 1η Ιουλίου του 2019 από το τμήμα περιβάλλοντος της Π.Ε. Χανίων στο Βιολογικό Καθαρισμό των Χανίων. Επιβλήθηκε κύρωση σε βάρος της υπηρεσίας καθώς υπήρξε μια ολιγόωρη διακοπή στην χλωρίωση των επεξεργασμένων λυμάτων . Από τις μετρήσεις που ακολούθησαν αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στο θαλάσσιο περιβάλλον, ούτε στα όρια εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων» είπε μιλώντας στα “Χ.Ν.” η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Χρυσούλα Χατζηδάκη. Παρά την απόρριψη της προσφυγής της ΔΕΥΑΧ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η κ. Χατζηδάκη σημείωσε πως η υπηρεσία θα προσφύγει εκ νέου στην αρμόδια επιτροπή καθώς θεωρεί άδικο το πρόστιμο.
Η χημικός μηχανικός του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΧ κ. Χριστίνα Κοτσιφάκη αναφέρθηκε στον έλεγχο που έγινε το περασμένο καλοκαίρι επισήμανε πως η ΔΕΥΑΧ είχε παραγγείλει χλώριο από τις 24 Ιουνίου για τις ανάγκες του βιολογικού. «Το χλώριο μπαίνει στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας για να απολυμάνει τα λύματα που στη συνέχεια διοχετεύονται στη θάλασσα. Το μικροβιολογικό φορτίο έχει μειωθεί πάρα πολύ από την επεξεργασία των λυμάτων. Το χλώριο τελείωσε την Κυριακή 30 Ιουνίου, το πρωί της Δευτέρας έγινε ο έλεγχος από την Π.Ε. Χανίων και το μεσημέρι ξεκίνησε πάλι η χλωρίωση» τόνισε η κ. Κοτσιφάκη συμπληρώνοντας πως από τις αναλύσεις που έγιναν « διαπιστώθηκε πως στις ακτές του Καλαθά και του Αγ. Ονουφρίου που είναι οι πιο κοντινές το μικροβιολογικό φορτίο ήταν σχεδόν μηδενικό και το ίδιο και στην έξοδο του βιολογικού επομένως δεν υπήρξε η παραμικρή επίπτωση στη θάλασσα».
Πάντως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κρίνοντας την προσφυγή της ΔΕΥΑΧ την απέρριψε ως «αόριστη και απαράδεκτη» αναφορικά με την αιτιολόγηση της μη χλωρίωσης. Για το ότι από τις μετρήσεις τα κωλοβακτηρίδια ήταν κάτω από τα όρια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απαντά πως «το γεγονός αυτό ωστόσο δεν υποκαθιστά την μη λειτουργία ενός σταδίου επεξεργασίας αυτό της απολύμανσης πριν την διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στον αποδέκτη. Για το λόγο αυτό βεβαιώνεται παράβαση των υποχρεωτικών σταδίων επεξεργασίας λυμάτων που περιγράφει η Α.Ε.Π.Ο λόγω της έλλειψης χλωρίωσής τους.»