Προσβάσιμο ξανά είναι το “μπαλκόνι των Χανίων” στον λόφο Καστέλι, καθώς εννέα μήνες μετά την εκκένωση της κατάληψης Ρόζα Νέρα από την Αστυνομία και το σφράγισμα των κτηρίων και της αυλής , οι αστυνομικές δυνάμεις και τα σεκιούριτι αποχώρησαν.
Συγκεκριμένα, η Αστυνομία αποχώρησε το Σάββατο το πρωί, λίγη ώρα μετά τη συγκέντρωση περίπου 200 διαδηλωτών, κυρίως από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, στην είσοδο της αυλής, οι οποίο προχώρησαν σε συνέχεια σε ανακατάληψη του κτηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως καταγράφεται σε σχετικά βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η απομάκρυνση της αστυνομίας και η διαδήλωση που προηγήθηκε έγιναν χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.
Τις ώρες που ακολούθησαν δεκάδες άτομα βρίσκονταν συγκεντρωμένα στους γύρω δρόμους αλλά και στην αυλή των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ακολούθησε ανοιχτή συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή ατόμων. Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν κατά των σχεδίων ξενοδοχοποίησης των κτηρίων που προωθεί η Διοίκηση του Πολυτεχνείου σε συνεργασία με την εταιρεία “Belvedere”, ενώ τονίστηκε η πρόθεση ο χώρος να παραμείνει ανοιχτός και προσβάσιμος για όλους, και να φιλοξενήσει ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των κτηρίων και έγιναν εργασίες συντήρησης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Άμεση ήταν αντίδραση της δημοτικής παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά”, η οποία χαιρέτησε την εξέλιξη, υποστηρίζοντας – μεταξύ άλλων – πως «η αποχώρηση της αστυνομίας και το άνοιγμα του λόφου Καστέλι βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με εκπεφρασμένη εδώ και καιρό θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης ενάντια στην ξενοδοχοποίηση».
Η παράταξη τονίζει πως «ο δήμος, το δημοτικό συμβούλιο και όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να εξασφαλίσουν τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, ο οποίος επαναβεβαιώθηκε σήμερα (σ.σ. Σάββατο) στην πράξη. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να κάνει πράξη τις αποφάσεις του, που συνηγορούν υπέρ της διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου.
Ανακοίνωση χθες και από την δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος”, η οποία – μεταξύ άλλων – σχολιάζει: «με δύο στόχους υλοποιημένους: την απομάκρυνση της αστυνομίας και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, χρειάζεται να εργαστούμε συλλογικά και γρήγορα για τον τρίτο στόχο: τη δημόσια διαβούλευση φορέων, θεσμών και συλλογικοτήτων της πόλης, προεξάρχουσας της Πολυτεχνικής κοινότητας, για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ιδιαίτερης σημασίας τόπου για δημόσια χρήση προς όφελος όλων των πολιτών. Προς αυτό το στόχο χρειάζεται να έρθει άμεσα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με δεδομένη την ξεκάθαρη τοποθέτηση του δημάρχου αλλά και των 6 από τις 8 παρατάξεις του ΔΣ, των επιστημονικών φορέων της πόλης αλλά και των σωματείων και των χιλιάδων διαδηλωτών, που συμφώνησαν να μην επιτραπεί η μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχείο αλλά τα κτίρια να έχουν χρήση κοινωφελών λειτουργιών και δημόσιο χαρακτήρα».