Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, που θα προβλέπει επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Κατά το προσχέδιο, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του Α.Ε.Π. ή 2,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους στόχους του οικονομικού προγράμματος, από περίπου 300 εκατ. ευρώ φέτος.
Παράλληλα, θα προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,6% για το 2014, τερματίζοντας έτσι την πολυετή περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε το 2008. Για το 2013 ο προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση της τάξης του 4%.
Ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει αυξήσεις εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και μειώσεις πρωτογενών δαπανών 3,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα και το χρέος το 2014.
Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σημειώνεται, ότι αυτός δε θα κινείται στη γραμμή των αποφάσεων που αναμένεται να δρομολογηθούν με την επιστροφή της τρόικας, σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ονειρα θερινής νυκτός χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάπτυξη και την ανάκαμψη, «όσο συνεχίζεται ο μνημονιακός εφιάλτης».
Με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως ο ελληνικός λαός ασφυκτιά από τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, των φόρων και της διάλυσης των δημόσιων αγαθών.
«Με λογιστικές αλχημείες περί πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να σταθεί κανένα success story», καταλήγει.
Η ΔΗΜΑΡ
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τον προϋπολογισμό, αναφέρονται τα εξής:
«Το πρωτογενές πλεόνασμα που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο και για το νέο προϋπολογισμό δεν μπορεί και δεν πρέπει και το 2014 να στηριχθεί στη μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου, στη μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στη μείωση των απαραίτητων δημοσίων δαπανών και στην υπερφορολόγηση.
Η ΔΗΜΑΡ για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα ευοδωθεί πρώτα και μετά θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις αλλαγής του. Πρέπει να αλλάξει τώρα για να πετύχει τους στόχους».