Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Προτάσεις για πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων στα Χανιά

«Δεν αρκεί να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση π.χ. της γέφυρας που έπαθε ζημιές από τις πλημμύρες, αλλά να δοθούν πόροι για τις δράσεις που θα αντιμετωπίζουν τις αιτίες της πλημμύρας που έπληξε τη γέφυρα».

O για 12 χρόνια δήμαρχος Ιναχωρίου και για δύο τετραετίες δημ. Σύμβουλος Κισσάμου κ. Κώστας Κουκουράκης με το πιο πάνω παράδειγμα εξηγεί τους λόγους που ακραία καιρικά φαινόμενα δεν προλαμβάνονται και δεν αντιμετωπίζονται σωστά.
Με μεγάλη εμπειρία σε έργα αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων ο κ. Κουκουράκης στα χρόνια της θητείας του προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που τα περιόρισαν δραστικά. Μιλώντας στα “Χ.Ν.” επισημαίνει πως το “προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν”.
Μετά τις καταστροφές του 2001 στο Έλος Κισάμου, ο τότε Δήμος Ιναχωρίου είχε προχωρήσει σε μικρά έργα ορεινής υδρονομίας αντιμετωπίζοντας έκτοτε αποτελεσματικά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.
«Το ζήτημα το είχα βάλει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη όταν είχε έλθει στα Χανιά το Φεβρουάριο του 2019 μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Δεν μπορεί να δίνονται χρήματα για την αποκατάσταση βατότητας της αγροτικής οδοποιίας ! Δυστυχώς τα χρήματα που δίνονται με αυτόν τον τρόπο θα σπαταληθούν για να φτιάξει ο κάθε δήμαρχος τους δρόμους των ψηφοφόρων του ή να αποκτήσει καινούργιους. Μάλιστα θα τα “σπάσει” σε μικρά έργα ώστε να τα δώσει με απευθείας αναθέσεις εξυπηρετώντας έτσι και τους μικρούς εργολάβους. Δυστυχώς αυτήν είναι η πραγματικότητα. Οι πόροι από το Υπουργείο πρέπει να έρχονται ονοματισμένα για το τι θα χρηματοδοτήσουν και να έχουν στόχευση στα έργα που θα προλαμβάνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα» εξηγεί ο κ. Κουκουράκης συμπληρώνοντας πως «ο Υπουργός είχε ακούσει τις προτάσεις μου, οι συνεργάτες τους είχαν σημειώσει και είχαν ζητήσει περισσότερες πληροφορίες αλλά ήλθαν οι εκλογές λίγους μήνες μετά και έφυγε από τη θέση του».

Ειδικότερα ο αυτοδιοικητικός τονίζει την ανάγκη για:

• ΕΡΓΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΥΔΡΟΝΟΜΙΑΣ: «Σε ποταμού όπως στον Κερίτης, στον Ταυρωνίτη, αλλά και σε μικρότερα ρέματα εντοπίζεις τα σημεία που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και εκεί κάνεις έργα ανάσχεσεις. Κλαδοπλέγματα και μικρά φράγματα ανάσχεσης που θα “μηδενίζουν” την ταχύτητα του νερού. Όλες οι ζημιές που είχαμε οφείλονταν στην ορμή και στην ένταση του νερού. Με τη μείωση της ταχύτητα του το αντιμετωπίζει σε ποσοστό 90%. Στη χώρα μας υπάρχει τεχνογνωσία για αυτά τα έργα που είναι μικρά, δεν θέλουν τεράστιους πόρους», τονίζει ο πρώην δήμαρχος. Ο ίδιος τονίζει πως «είχαμε προχωρήσει σε τέτοια έργα στη περιοχή του Έλους, αντί να φτιάξουμε 50 αγροτικούς δρόμους, φτιάξαμε 5 κύριους αγροτικούς δρόμους σωστά με πλύστρες, χαντάκι για την απορροή των νερών και κάναμε έργα ορεινής υδρονομίας. Ήταν κάτι που μας κόστισε πολιτικά γιατί οι δημότες διαμαρτύρονταν που δεν φτιάχναμε τους αγροτικούς δρόμους για την δική τους περιουσία αλλά με αυτά τα έργα εδώ και 20 χρόνια δεν προκλήθηκαν ποτέ ξανά ανάλογα προβλήματα».
• ΑΝΑΒΑΘΜΙΔΕΣ – ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ: Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκαλούν μετατοπίσεις τεράστιων όγκων χώματος, εντείνοντας έτσι το φαινόμενο της ερημοποίησης. «Για να μην έχουμε απώλεια εδαφών πρέπει να συντηρήσουμε ή να φτιάξουμε νέες αναβαθμίδες. Οι παλιοί που ζούσαν σε συνεργασία με τη φύση και όχι σε πόλεμο με τη φύση, τα γνώριζαν αυτά. Εμείς τα τελευταία 30-40 χρόνια ζούμε σε πόλεμο με τη φύση» τονίζει ο κ. Κουκουράκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη φυτεύσεων δασικών φυτών και όχι μόνο για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στα ορεινά.
Ο παλιός αυτοδιοικητικός εκτιμά πως αν στα Χανιά προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα ορεινής υδρονομίας θα περιοριστούν σημαντικά τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους.

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Το ζήτημα είχε απασχολήσει στο παρελθόν και τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο κ. Κουκουράκης θυμάται την επίσκεψη του στο Ελος μετά τις πλημμύρες του 2001. «Ζήτησε να περπατήσουμε προς τα ορεινά και είδε πως τα νερά είχαν παρασύρει το χώμα και είχαν αποκαλυφθεί οι ρίζες των καστανιών. Όταν στη συνέχεια καθήσαμε στο χωριό όλοι του λέγαμε για τις ζημιές στα μαγαζιά, στο οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς δρόμους. “Αυτά δεν είναι ζημιά, αυτά φτιάχνονται. Μπορεί να μου πεις κανείς σας το χώρα που χάθηκε πως θα αποκατασταθεί;” μ ας είπε και αυτό μας προβλημάτισε όλους. Όλοι αντιλήφθηκαν πως αυτό ήταν το μεγάλο ζήτημα και πως εκεί έπρεπε να δοθεί έμφαση» καταλήγει ο πρώην δήμαρχος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα