Στρεβλώσεις και προβλήματα του νέου κανονισμού περί αιγιαλών επισημαίνει με ανακοίνωσή της η “Νέα Αριστερά” Αποκορώνου, καταθέτοντας σχετικές προτάσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Όπως εξηγεί ο ΣΕΠΟΧ (Σύνδεσμος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών) ο νόμος για αιγιαλούς και παραλίες, αν και αφορά την παράκτια ζώνη δεν ακολουθεί ορισμούς και μεθοδολογία, που προτείνονται από το 7ο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου. Η Ελλάδα, ενώ έχει ήδη υπογράψει το πρωτόκολλο αυτό (21/01/2008), δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του. Ο νόμος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποχρέωση σχεδιασμού του παράκτιου χώρου ως πολύτιμο αγαθό και οικοσύστημα.
Προτεραιότητα και έμφαση δίδονται σε διαχειριστικά ζητήματα και «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας. Στην κατεύθυνση αυτή τροποποιούνται ισχύοντες ορισμοί, όπως αυτοί του αιγιαλού και της παραλίας, από όπου αφαιρούνται η ρητή αναγνώριση της αξίας του παράκτιου χώρου ως φυσικού πόρου και η αναγνώριση της δημόσιας κτήσης.
Νέο-εισαγόμενοι ορισμοί, όπως «αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας», χαρακτηρίζονται από ασάφεια, από την οποία επιβαρύνεται η αποτελεσματική προστασία των περιοχών Natura 2000.
Στην όλη διαδικασία εξαιρέθηκε η σχεδίαση απο τα ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων) και το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου), ενώ τέλος οι ΟΤΑ δεν εκπροσωπούνται κατά τις διαδικασίες οριοθέτησης
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2024
– Ορίζεται η δυνατότητα μίσθωσης στο 50% του συνόλου μιας παραλίας και πλέον στο 30% εφόσον είναι σε περιοχή Natura και δε χαρακτηρίζεται απάτητη δηλαδή να απαγορεύεται η μίσθωση της.
– Κάθε δημοπρατούμενο κομμάτι είναι μέχρι 500 m² το οποίο μόνο το 60% μπορεί να καταληφθεί με ομπρελοκαθίσματα δηλαδή 300 τ.μ. Σε περιοχές Natura μόνο το 30% δηλαδή 150 m² μπορεί να καταληφθεί.
– Ενδιάμεση απόσταση μεταξύ των παραχωρημένων κομματιών θα είναι 3 m.
– Η απόσταση χρήσης από το κύμα ορίζεται στα 4 μέτρα.
– Αυξάνονται οι τιμές αφού η τιμή εκκίνησης πλέον λαμβάνει υπόψιν τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ή τις τιμές μίσθωσης παρακείμενων ακινήτων ενώ μέχρι σήμερα οριζόταν από το υπουργείο οικονομικών.
– Για τις δικαιούχες όμορες επιχειρήσεις η τιμή παραχώρησης είναι η τιμή εκκίνησης προσαυξημένη κατά 20%.
– Η μίσθωση είναι τριετής
– Πρόβλημα υπάρχει στην δυνατότητα απόφασης κάποιου Δήμου για να μείνει ελεύθερη μια παραλία η μέρος αυτής π.χ. Δήμος Λειψών.
– Η μη συμμόρφωση στην συμφωνία θα σημαίνει σε πολλές περιπτώσεις σφράγιση της επιχείρησης σε 48 ώρες και επιβολή ανάλογου προστίμου.- Από τα εισπραττόμενα η κτηματική υπηρεσία θα παίρνει το 40% και το 60% ο Δήμος.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
* Να μην καταργηθεί το ήδη ανεπαρκές σε καιρό κλιματικής κρίσης ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας. Σε Γαλλία και Γερμανία ξεπερνά τα 100 μ. η αδόμητη ζώνη από το όριο του αιγιαλού.
*Αρμοδιότητες ελέγχου και εφαρμογής του νόμου να υπάγονται στους δήμους, με την πρόσληψη κατάλληλου αριθμού προσωπικού.
* Οι δήμοι σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς πρέπει να αποφασίζουν ποιες παραλίες θα παραχωρούνται προς εκμετάλλευση και ποιες θα χαρακτηρίζονται «απάτητες», δηλαδή θα εξαιρούνται από παραχωρήσεις σύμφωνα με τα ειδικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά τους.
* Η απόσταση τοποθέτησης ομπρελών από το κύμα πρέπει να αυξηθεί στα 6 μ.
* Περιορισμός στον αριθμό παραχωρήσεων που θα μπορεί να έχει κάθε παραχωρησιούχος.
* Παραλίες μικρότερες των 500 μ. να εξαιρούνται από παραχωρήσεις. Ειδικοί όροι ΜΟΝΟ για όμορες επιχειρήσεις.
* Το όμορο να μην εφαρμόζεται εάν μεσολαβεί άλλη ιδιοκτησία.
* Να προβλεφθεί όριο ηχορύπανσης όπως σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
* Να αφαιρείται η παραχώρηση εφόσον για 2 φορές παραβιάζονται τα όρια του παραχωρούμενου χώρου. Όχι στην ανοχή της παράβασης κατά 50%.
* Να εισπράττεται από τους δήμους το 100% του μισθώματος».
Πολύ σωστα πρέπει να προστατευτει ο αιγιαλος κ δη στην περιοχή του Αποκορωνα όπως για παράδειγμα στην περιοχη της παραλιας Καλυβακι κ της παραλιας της Γεωργιουπολης στον οικισμο της Γεωργιουπολης καθως σε λιγο η θάλασσα θα καταπιει τα ομπρελοκαθισματα που εχουν τοποθετηθει μια κ η αμμουδια είναι ανυπαρκτη στο εν λόγω σημειο……το κυμα σκαει απευθειας στις ομπρελες…….ας το αντιμετωπισει η Δημοτικη Αρχη του Αποκορωνα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρητης γιατί θα εξαφανιστεί η ακτη σε λιγο οπως το Κουμ-Καπι στα Χανια…….