Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Προτάσεις του ΣΕ∆ΗΚ για την ελαιοκοµία στα πλαίσια της ΚΑΠ και εθνικής πολιτικής

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν προηγουµένως ο ΣΕ∆ΗΚ, στο Υπόµνηµα του προς ΥπΑΑΤ, κατέληξε στο ότι για την ανακοπή και αναστροφή της πτωτικής πορείας της ελαιοκοµίας, το ΥπΑΑΤ πρέπει, στα πλαίσια της ΚΑΠ και της Εθνικής πολιτικής, να εξετάσει τις εξής προτάσεις:

Προτάσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ:
1.Οι ελαιώνες να ενταχτούν σε χωριστή ειδική κατηγορία ή «αγρονοµική περιφέρεια» µε το όνοµα «Ελαιώνες» µέσα στην οποία οι άµεσες ενισχύσεις θα πρέπει να αυξηθούν στα προ της νέας ΚΑΠ επίπεδα και αν χρειαστεί, να τεθούν σε πλαίσια µόνο αγρονοµικής Περιφερειακής σύγκλισης.
2. Οι παραδοσιακοί ελαιώνες που βρίσκονται σε δύσβατες επικλινείς περιοχές, πρεπει να υποστηριχτούν ιδιαίτερα και να ενταχτούν στις συνδεδεµένες και αναδιανεµητικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα από την έκταση τους.
3.Οι µικροί ελαιοπαρα-γωγοί µε ελαιώνες κάτω των 4 στρ. και ενισχύσεις κάτω από 250 ευρώ, που έχουν εξαιρεθεί µε την προηγούµενη ΚΑΠ, πρέπει να αποκατασταθούν και να υπαχθούν ανεξάρτητα από τη έκταση τους σε ειδικό µέτρο ενιαίας ενίσχυσης 1000€ ανά εκµετάλλευση, όπως είχε προταθεί αρχικά από θεσµούς της ΕΕ για µικρούς παραγωγούς.
4. Η αναδιανεµητική ενίσχυση για τις ελιές πρεπει να ισχύσει για όλους τους µικρούς παραγωγούς µε εκτάσεις ελαιώνων κάτω από 20 στρ
5. Στα πλαίσια των οικολογικών σχηµάτων πρεπει να ενταχτούν όλοι οι ελαιώνες που προστατεύονται µε την «συλλογική κρατική δολωµατική δακοκτονία» η οποια όπως αποδείχτηκε µετά από πολυετείς πειραµατισµούς, αποτελεί την πλέον ασφαλή και οικολογική µέθοδο δακοπροστασίας.

Προτάσεις στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής:
1. Η διάθεση του ελαιολάδου θα πρέπει να εξυγιανθεί µε θέσπιση µέτρων για την διάθεση του χύµα µε πλειοδοτικούς διαγωνισµούς από όλα τα Συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία που επιχορηγούνται από Εθνικά η Κοινοτικά προγράµµατα.
2.Οι ζηµιές από καύσωνες στους ελαιώνες η και θερµούς ανέµους κατά την άνθηση – καρπόδεση θα πρέπει να τύχουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ διότι η εξαίρεση τους µε τον ισχύοντα κανονισµό είναι άδικη και δεν έχει καµία επιστηµονική ή αγρονοµική βάση.
3.Η Συλλογική δολωµατική ∆ακοκτονία που εφαρµόζεται επί δεκαετίες από το Κράτος δεν πρεπει να εγκαταλειφθεί η να καταστεί ανασφαλής χάρη άλλων ανασφαλών δράσεων. Αντίθετα πρεπει να αναδιοργανωθεί ριζικά, να χρηµατοδοτηθεί ανάλογα και να περιφερειοποιηθεί διοικητικά και επιστηµονικά.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Τα άρθρα του κ.Μιχελάκη εκφράζουν προσωπικές απόψεις του ιδίου. Η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική. Τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν λύνονται με Κρατισμό αλλά με αποκρατικοποίηση φιλελευθεροποίηση και επιχειρηματικότητα. Λιγότερο Κράτος. gov.gr
    Θα πρέπει οι αγρότες να πάρουν τις επιχειρήσεις τους στα χέρια τους, χωρίς ΚΑΠ οδηγητή, που τους κάνει εξαρτώμενους από το πολιτικό παρα-σύστημα…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα