Η πρόταση δυσπιστίας, που υπεβλήθη απ’ την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση με το σκεπτικό, ότι αδυνατεί να ασκήσει τα κατά το Σ/μα καθήκοντά της εμφανίστηκε σαν χιονοστοιβάδα πολιτικών εξελίξεων, άγνωστο πού θα καταλήξει, καθ’ όσον επενεργείται στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης.
Τούτο προέκυψε μετά την επίσκεψη του αρχηγού της Αξ/κής αντιπολίτευσης στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) όταν ο πρόεδρός της κ. Ράμμος τον εφοδίασε με φάκελο, στον οποίο περιλαμβάνονται ονόματα προσώπων, που παρακολουθούνταν. Η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε ο κ. Ράμμος στο αίτημα του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνει τη συνέπειά του στις συνταγματικές του υποχρεώσεις στον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής, πράγμα, που επιβεβαιώνουν και αρκετοί συνταγματολόγοι.
Αποκαλύπτεται έτσι παράβαση των κανόνων της εξουσίας, η οποία οφείλει να δρα δημοκρατικά και τούτο την ενοχλεί. Οπως φαίνεται, βολεύει την εξουσία η δημοκρατία μόνον, όταν δεν την ενοχλεί. Αν δεν συμφέρει παραβιάζεται απ’ τους διοικούντες, που απομακρύνονται από τις αξιες και δεν σταματούν προ ουδενός. Πάντως εκ του γεγονότος της αντικατάστασης του αρχηγού της ΕΥΠ και της απομάκρυνσης απ’ το πολιτικό πρωθυπουργικό γραφείο του κ. Γρηγ. Δημητριάδη αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα υφίστατο και το δίκτυο παρακολούθησης ξεκινούσε απ’ το Μ. Μαξίμου.
Το πλέον σοβαρό ζήτημα είναι της Εθνικής Ασφάλειας, που ανακινήθηκε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, ότι γινόταν παρακολούθηση του Αρχηγού των Ε. Δυνάμεων και άλλων ανωτάτων Αξ/κών όπως και μέλους του Υπ. Συμβουλίου. Είναι κρίσιμο το θέμα, που δημιουργεί ερωτήματα για πολιτική αστάθεια. Οι βουλευτές όλων των παρατάξεων δεν πρέπει να μείνουν αμέτοχοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους κατά τη διάρκεια της τριημέρου συζήτησης στη βουλή της πρότασης δυσπιστίας.
Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για “συνταγματική εκτροπή” απ’ τον κ. Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την Π.τ.Δ. κα Σακελλαροπούλου, ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος επετέθη στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, από δε την ομιλία του στη Βουλή εξ 750 περίπου λέξεων το 85% ήσαν εναντίον του κ. Ράμμου, τον οποίο αποκάλεσε “ντελίβερι μπόι” του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως η επίθεση εναντίον του προέδρου της ΑΔΑΕ συνιστά έμμεση ομολογία ανοχής για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ράμμος προαλοίφετο να ενταχθεί στο κόμμα των Συριζαίων, όμως ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε, απάντησε, ότι όχι μόνον δεν του έχει γίνει πρόταση, αλλά και αν του γινόταν θα την αποποιούσε.
Το ζήτημα της Δημοκρατίας με την Οικονομία είναι αλληλένδετο. Χωρίς δημοκρατία, που διέπεται από συνταγματικές διαδικασίες, όταν δεν παραβιάζονται, δεν ευδοκιμούν η παιδεία, η υγεία και η πρόνοια. Σε ένα κράτος δικαίου υπάρχουν λογικές αμοιβές, κοινωνικές παροχές, καλύτερες συνθήκες εργασίας και ανεπηρέαστη δικαιοσύνη, που εξασφαλίζουν μια καλύτερη ζωή.