Διατεθειμένο να προσφέρει στέγη στον “Σήφη”, τον κροκόδειλο του φράγματος των Ποταμών, όταν και εφόσον αυτός εντοπιστεί και παγιδευτεί, είναι το Ενυδρείο Κρήτης σύμφωνα με τον διευθυντή του κ. Μιχάλη Παπαδάκη.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στα Χανιά, σημείωσε ότι η πρόταση του Ενυδρείου μπορεί να ιδωθεί ως μια ακόμα επιλογή που έχουν οι αρμόδιοι επιστήμονες για το μέλλον του δημοφιλούς πλέον ερπετού.
«Αν πραγματικά αποδειχθεί ότι ο κροκόδειλος μπορεί να διατηρηθεί στις εγκαταστάσεις μας είμαστε διατεθειμένοι να τον φιλοξενήσουμε», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης και διευκρίνισε: «Το Ενυδρείο έχει την υποδομή απλώς πρέπει να δούμε τι είδους είναι ο κροκόδειλος. Εμείς υποθέτουμε, αλλά αν δεν βεβαιωθούμε γι’ αυτό και αν δεν δούμε ότι όντως είναι το είδος που λέμε εμείς, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Πάντως κατά 90% έχουμε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές για να μπορέσουμε να τον φιλοξενήσουμε».
Ο κ. Παπαδάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κροκόδειλος δεν βρίσκεται στις επιστημονικές και ερευνητικές προτεραιότητες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.). «Έχουμε μεγάλο προβληματισμό στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κατά πόσον ο κροκόδειλος συνάδει με το αντικείμενό μας. Ποτέ δεν είχαμε βάλει σαν στρατηγική μας επιλογή να έχουμε τέτοιου είδους ερπετά. Απλώς από τις συνθήκες που έχουν προκύψει κάναμε αυτή την πρόταση και πιο πολύ επειδή υπάρχει μια κοινωνική ευαισθησία και αποδοχή για μια τέτοια ενέργεια. Όχι όμως ότι είναι μέσα στα επιστημονικά μας ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητές μας», επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης.
ΔΕΝ “ΤΣΙΜΠΑΕΙ” Ο ΣΗΦΗΣ
Όσον αφορά το ερπετό, αυτό ζει πλέον χωρίς τα πολλά φώτα της δημοσιότητας στο Φράγμα των Ποταμών Αμαρίου, ωστόσο, τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης μπορεί να κάνουν ένα διάλειμμα, αλλά καραδοκούν για τη στιγμή που ο “Σήφης” θα αιχμαλωτιστεί τελικά.
Το πώς θα γίνει αυτό βέβαια είναι πλέον το μεγάλο ερώτημα, αφού το ερπετό, ενώ κάνει βόλτες μέχρι την είσοδο των δύο παγίδων και ρίχνει ματιές στο κοτόπουλο – δόλωμα, αποφεύγει να μπει μέσα.
Πάντως η ομάδα των επιστημόνων και της διαχείρισης του Φράγματος θεωρεί πως χρειάζεται κάποιος χρόνος για να εξοικειωθεί ο κροκόδειλος με το δόλωμα, το οποίο όσο πιο σάπιο είναι τόσο ποιο ελκυστικό γίνεται για το ερπετό.
Σύμφωνα με τον διευθυντή υδραυλικών έργων του Ο.Α.Κ. στο Ρέθυμνο, κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη, η διαδικασία της αναμονής θα διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τον Δεκαπενταύγουστο και μετά θα συζητηθούν οι εναλλακτικές επιλογές.
ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΑΚΙΑ”
Φαίνεται πάντως πως συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο πρόσκλησης του γνωστού “κροκοδειλάκια” Olivier Behra, ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθει στο Ρέθυμνο και να βοηθήσει στις προσπάθειες παγίδευσης του ερπετού, ως ο πλέον ειδικός σε θέματα κροκοδείλων. Μάλιστα είναι διατεθειμένος να έρθει αφιλοκερδώς και έχει ζητήσει μόνο την κάλυψη των εισιτηρίων του.