Τη δηµιουργία “Ακαδηµίας Λευκών Ορέων” µε στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της ενδοχώρας αλλά και του ιστορικού πυρήνα του ∆ήµου Πλατανιά, προτείνει, µεταξύ άλλων, το υπό σύσταση Ίδρυµα Ερευνών και Μελετών Πολυχνίας Πολιτεία (Ι.Ε.Μ. Πολυχνίας Πολιτεία), ενώ καλεί τους υποψηφίους αυτοδιοικητικούς συνδυασµούς στη συγκεκριµένη περιοχή να υιοθετήσουν και να στηρίξουν µια τέτοια προοπτική.
Ειδικότερα, σε ανοιχτή επιστολή – κάλεσµα σε διάλογο στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου του εκπροσώπου του Ι.Ε.Μ. Πολυχνίας Πολιτεία, Μιχάλη Αγγελάκη, γίνεται λόγος στις Ιστορικές πτυχές του ∆ήµου Πλατανιά, τον ιστορικό πυρήνα του ∆ήµου και την ιδέα της “Ακαδηµίας Λευκών Ορέων”, ενώ διατυπώνονται συγκεκριµένες προτάσεις.
Πιο συγκεκριµένα αναφέρεται:
Ιστορικές πτυχές του ∆ήµου Πλατανιά
«Το υπό σύσταση Ι.Ε.Μ. Πολυχνίας Πολιτεία έχει σκοπούς και στόχους να ερευνήσει και να αναδείξει ιστορία, µνηµεία, ιστορικά αρχεία και τον πολιτισµό της περιοχής Λάκκων Οµαλού και των άλλων χωριών της Ρίζας, τα οικοσυστήµατα της περιοχής (κυπαρισοδάσος, ελαιώνας ενετικής περιόδου, καστανοδάσος), τις πεζοπορικές διαδροµές των Λευκών Ορέων, την αρχιτεκτονική των οικισµών, το ριζίτικο µοναδικό δηµοτικό άσµα χαρακτηριστικό της περιοχής µας, την διαχείριση ιστορικών αρχείων, την ψηφιοποίηση ιστορικών φωτογραφιών της περιοχής κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό συντονίζουµε πρωτοβουλίες και δράσεις πολιτών και φορέων της περιοχής από το 2016 και µε την υποστήριξη και συνεργασία του ∆ήµου Πλατανιά προωθήθηκαν σηµαντικές ενέργειες όπως:
– Τεκµηριώθηκε από ιστορικά στοιχεία, αρχαιολογικά ευρήµατα και έρευνες και µελέτες, η καταγωγή της οικογένειας του πασίγνωστου ζωγράφου ∆οµήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) από την περιοχή µας και συγκεκριµένα από τους Λάκκους.
– Αναδεικνύεται επίσης από ιστορικά στοιχεία και ιστορικές αναφορές η ύπαρξη, λειτουργία και ιστορική εξέλιξη των χωριών της Ρίζας (Φουρνές, Μεσκλά, Ζούρβα, Ασκορδαλού, Λάκκοι, Καράνου, Ορθούνι, Χλιαρό, Αλικιανός) την περίοδο της Ενετοκρατίας και η σηµαντική συµβολή τους γενικά στις εξεγέρσεις κατά των Ενετών και ειδικότερα στην µεγαλειώδη επανάσταση του Καντανολέοντα (1526-1528).
– Αναδεικνύεται το χαρακτηρισµένο από το Υπουργείο Πολιτισµού ιστορικό και διατηρητέο µνηµείο του 15ου αιώνα, (σχετιζόµενο µάλιστα µε τα γεγονότα, της επανάστασης του Καντανολέοντα) “Άγιος Γεώργιος Λάκκων και παρακείµενη δεξαµενή Ενετικής περιόδου” και µε ένταξη του σε πρόγραµµα όπου συµµετέχουν το Υπουργείο Πολιτισµού, η Περιφέρεια Κρήτης και ο ∆ήµος Πλατανιά, ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του.
– Ύστερα από πρόταση του Ι.Ε.Μ. Πολυχίας Πολιτεία, ο ∆ήµος Πλατανιά ενέταξε σε ευρωπαϊκό πρόγραµµα αρχιτεκτονική µελέτη η οποία ανατέθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης (ήδη εκτελείται) µε αντικείµενο την ανάδειξη των ιστορικών µνηµείων των χωριών της Ρίζας και του Οµαλού (Άγιος Γεώργιος των Λάκκων, Πύργος και Κούµος του Χατζή Μιχάλης Γιάνναρη, Άγιος Παντελεήµονας Οµαλού, λιθόστρωτα πεζοδρόµια στο κέντρο του οικισµού του Οµαλού, καταγραφή των πέτρινων “κούµων” του Οµαλού, καταγραφή των 12 Πύργων Οθωµανικής περιόδου που κτίστηκαν το 1868 ο 1ος στην θέση Κερατίδι στους Λάκκους και ο 12ος στην θέση Ξυλόσκαλο στον Οµαλό) κ.λπ.».
Ιστορικός πυρήνας του ∆ήµου Πλατανιά
Συνεχίζοντας τονίζεται: «Τα προαναφερόµενα ιστορικά στοιχεία, µε τα οικοσυστήµατα και τις πεζοπορικές διαδροµές που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και τα πολιτιστικά στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονοµιάς αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία για τα χωριά της Ρίζας τα οποία µπορούν να αποτελέσουν τον “Ιστορικό πυρήνα του ∆ήµου Πλατανιά” και στον οποίο θα µπορούν να ενταχθούν και όσα χωριά και οικισµοί παρουσιάζουν παρεµφερή χαρακτηριστικά.
Όλα τα αναδεικνυόµενα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία και µνηµεία και οι προαναφερόµενες δράσεις προξενούν το έντονο ενδιαφέρον ειδικών (ιστορικών, πανεπιστηµιακών, εκπαιδευτικών) και πλήθους πολιτών (Ελλήνων και ξένων) και χρήζουν παραπέρα έρευνας και ανάδειξης».
Ακαδηµία των Λευκών Ορέων
Για την “Ακαδηµία Λευκών Ορέων” σηµειώνεται σχετικά: «Φορείς της Ακαδηµίας Αθηνών ενδιαφέρονται για τα ιστορικά γεγονότα της Ενετικής περιόδου, το Πολυτεχνείο Κρήτης ενδιαφέρεται για την ανάδειξη των ιστορικών µνηµείων της περιοχής, για την αρχιτεκτονική και την δόµηση των οικισµών καθώς και την διαχείριση των οικοσυστηµάτων της περιοχής, άλλοι πανεπιστηµιακοί και επιστηµονικοί φορείς ενδιαφέρονται για την έρευνα και ανάδειξη του ριζίτικου τραγουδιού και άλλων πολιτιστικών στοιχείων ενώ τοπικοί εκπαιδευτικοί φορείς ενδιαφέρονται για την ενηµέρωση και εκπαίδευση σε όλα αυτά µαθητών της στοιχειώδους, µέσης και τριτοβάθµιας εκπαίδευσης ενώ tour – operators αναφέρουν ότι για όλα αυτά ενδιαφέρονται επισκέπτες Έλληνες και ξένοι που επισκέπτονται την Κρήτη την χαµηλή τουριστική περίοδο (άνοιξη φθινόπωρο) επιµηκύνοντας έτσι την λειτουργία του τουριστικού τοµέα. Η µη κερδοσκοπική οργάνωση “πηλΟίκο” σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Πλατανιά και το Υπουργείο Πολιτισµού και µε την υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης, στις 9 µε 16 Σεπτεµβρίου διοργάνωσε τριεθνές συνέδριο (Τσιλοέ της Χιλής, Σαρδηνία της Ιταλίας και Κρήτη) για την δόµηση µε φυσικά υλικά στο κτήριο του παλιού σχολείου των Λάκκων ενώ τον Οκτώβριο στον ίδιο χώρο θα πραγµατοποιηθεί επίσκεψη µαθητών Γερµανικού σχολείου όπου θα ξεναγηθούν στην περιοχή και την ιστορία της».
Προτάσεις
Τέλος το Ι.Ε.Μ. Πολυχνίας Πολιτεία «απευθύνεται σε πανεπιστηµιακούς και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς και επιστηµονικά ιδρύµατα προκειµένου να εστιάσουν σε µια µόνιµη συνεργασία µε τον ∆ήµο Πλατανιά για την ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα του ∆ήµου Πλατανιά και όλες αυτές τις δράσεις».
«Απευθύνεται επίσης στον ∆ήµο Πλατανιά για την στέγαση αυτών των δράσεων στα κτήρια των παλιών ∆ηµοτικών Σχολείων Λάκκων, Μεσκλών, Καράνου και Ορθουνίου αφού πρώτα ανακαινιστούν ώστε δράσεις και τα κτιριακά συγκροτήµατα των σχολείων να αποτελέσουν την “Ακαδηµία των Λευκών Ορέων”. Καλούµε δηµόσια τον ∆ήµαρχο κ. Γιάννη Μαλανδράκη και τους ανθυποψηφίους του για τον ∆ήµο Πλατανιά κ.κ. Κασσελάκη και Ανθούση να αξιολογήσουν την πρόταση µας και την κατάσταση έτσι όπως διαµορφώνεται µέχρι σήµερα για να συνδιαµορφωθεί µε ένα εποικοδοµητικό διάλογο “ο ιστορικός πυρήνας του ∆ήµου Πλατανιά” και η “Ακαδηµία των Λευκών Ορέων”», υπογραµµίζεται καταλήγοντας στην επιστολή – κάλεσµα.