Συζήτηση για το κτήριο της Μεραρχίας και την κατάληψη “Ρόζα Νέρα” στο Δ.Σ. Χανίων. Η συζήτηση ξεκίνησε μετά από αίτημα προς το Δ.Σ. από μέλη της κατάληψης, ένα αίτημα που έγινε δεκτό από το προεδρείο και τους επικεφαλείς των παρατάξεων.
Αρχικά μίλησε μέλος της κατάληψης Ρόζα Νέρα που ζήτησε τις θέσεις του Δ.Σ. στην κατάργηση του ασύλου και στην ξενοδοχοποίηση των κτηρίων στο λόφο Καστέλι, ενώ μέλος του “Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών” σημείωσε ότι η κατάληψη έχει προσφέρει σημαντικά σε ζητήματα αλληλεγγύης της πόλης και ότι το “μπαλκόνι των Χανίων είναι ένας ελεύθερος χώρος για όλους τους πολίτες”, ενώ την ίδια ώρα η ξενοδοχοποίηση που σχεδιάζεται θα ξεπουλήσει το χώρο. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης μέλος του κοινωνικού ραδιοφώνου ο αθλητικός σύλλογος ασπαλαθος , μέλη θεατρικής ομάδας ,η μουσική ομάδα “Γιαρ Αμάν” και άλλες συλλογικότητες δηλώνοντας τη στήριξη τους στη κατάληψη ως μια “αντιεμπορευματική δράση, που στέκεται δίπλα στους καταπιεσμένους”.
Ο Άρης Παπαδογιάννης είπε ότι το Πολυτεχνείο είναι υπεύθυνο να διαχειριστεί την περιουσία του και πρότεινε οι δράσεις της “Ρόζα Νέρα” να φιλοξενηθούν σε άλλο χώρο με νόμιμο τρόπο. Από τη μεριά του ο Ευτύχης Δαμιανάκης τόνισε πως νομικά δεν μπορεί το Δ.Σ. να τοποθετηθεί για μια περιουσία που δεν του ανήκει αλλά ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Σημείωσε πως ο συγκεκριμένος χώρος θα έπρεπε να αξιοποιηθεί με άλλο τρόπο και όχι ως ξενοδοχείο.
Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης ξεκαθάρισε ότι η τοποθέτηση του αφορά τον ίδιο και όχι την παράταξη του. Τόνισε πως πριν από δύο χρόνια με άρθρο του είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα πως η κατάληψη πρέπει να λήξει και ότι είναι κατά των καταλήψεων, ενώ παράλληλα τόνισε πως αξιοποίηση των κτηρίων θα έπρεπε να γίνει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αποφάσισε η προηγούμενη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας στην δική του τοποθέτηση επανέλαβε τη θέση του το κτήριο της Μεραρχίας να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Για την κατάληψη είπε πως “δεν φαντάζομαι ότι εξαρτούν την ύπαρξη τους από την κατάληψη ενός κτηρίου” συμπληρώνοντας πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σε άλλους χώρους. Για την “Πρωτοβουλία Πολιτών” ο Γιάννης Σάρρης είπε ότι οι συλλογικότητες της κατάληψης δίνουν “πλούτο” στην πόλη και απευθυνόμενος στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είπε πως “κανείς από εσάς δεν ανησύχησε ούτε από την περιουσία, ούτε για τη ζωή του από τις συλλογικότητες που υπάρχουν στο χώρο.” Ζήτησε μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση χωρίς υπεκφυγές και ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης και τόνισε πως δεν μπορεί το Πολυτεχνείο να λειτουργεί “ως Α.Ε. και ως εταιρεία real estate” καταλήγοντας πως το κτήριο του ΙΚΑ, η Γαλλική Σχολή και το κτήριο Παπαδόπετρου που “είναι στην κατάσταση που είναι σήμερα δεν είναι σε κατάληψη”.
Στη δική του τοποθέτηση ο Νίκος Βουρλάκης ανέφερε πως “το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλάει την περιουσία” και ότι συντάσσεται με τους φοιτητικούς συλλόγους που θέλουν “οι κτηριακές υποδομές να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του ιδρύματος (Σχολή Καλών Τεχνών, Σχολή Πολιτικών Επιστημών” και ότι “η πάγια θέση μας είναι ότι προασπίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και ότι δεν δεχόμαστε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να λειτουργούν ως Α.Ε.”.
“Η περιουσία του κόσμου απειλείται από τις τράπεζες, το ΕΝΦΙΑ, την υπερφορόλογηση, την ανεργία και όχι από τη “Ρόζα Νέρα” ” τόνισε ο Σεραφείμ Ρίζος, σημειώνοντας πως τα κτήρια της Μεραρχίας αποτελούν δημόσια περιουσία και δεν είναι δικαίωμα της Πρυτανείας να κάνει ότι θέλει. Ζήτησε να υπάρξει πολιτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενάντια στην ξενοχοποίηση του λόφου Καστέλι.
Δείτε τη συνεδρίαση: