Κύριε διευθυντά,
λαογραφικά ιστορικά μουσεία υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδος που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες για τα σπάνια εκθέματα τους, πολλά των οποίων είναι τα σύνεργα και τα δημιουργήματα των ανθρώπων της υπαίθρου από την παλαιότερη εποχή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χειροποίητα εργαλεία που κατασκεύαζαν οι κάτοικοι των χωριών, για τις ανάγκες της καθημερινής βιοποριστικής ασχολίας τους.
Στα εκθέματα ενός λαογραφικού μουσείου περιλαμβάνονται επίσης εργόχειρα απαράμιλλης οικιακής τέχνης, εκθέματα από τα όπλα και τα σπαθιά από τους μακροχρόνιους αγώνες των Κρητικών για την ελευθερία, αρχαία νομίσματα διαφόρων περιόδων, ζωγραφικοί πίνακες, εργόχειρα της υφαντικής τέχνης, της κεραμικής τέχνης, της ξυλουργικής τέχνης και τόσες άλλες ιδιόμορφες κατασκευές που κάποιες έχουν την σφραγίδα της ευρεσιτεχνίας.
Οι παλαιοί χειρόμυλοι, οι λύχνοι, οι αργαλειοί, τα άροτρα, τα σύνεργα θερισμού και επεξεργασίας του σίτου, τα μπακιρένια σκεύη κουζίνας, οι μαστραπάδες και τόσα άλλα αντικείμενα έχουν την θέση τους σε ένα λαογραφικό μουσείο.
Κύριε διευθυντά,
το υπό αρχιτεκτονική διαμόρφωση “Στρατόπεδο Μαρκοπούλου” στην πόλη μας, με τον τεράστιο χώρο ελεύθερης επιφάνειας που διαθέτει, μαζί με τους άλλους χώρους που θα φιλοξενεί (παιδότοπους, χώρους αναψυχής, κ.ά.) θα μπορεί να φιλοξενήσει την κατασκευή και λειτουργία ενός τέτοιου μουσείου, το οποίο θα προσθέτει στην προτίμηση και προσέλκυση επισκεπτών, πόσο μάλλον που την πόλη μας επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες από διάφορα μέρη του κόσμου ακόμα και με την τακτική άφιξη κρουαζιερόπλοιων.
Με την πάροδο του χρόνου, μετά την αρχική λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, θα μπορούσε να προστεθεί και ένα συμβολικό αντίτιμο εισόδου για τους ξένους επισκέπτες, ώστε να καλύπτονται και τα έξοδα συντήρησης, επίβλεψης και ξενάγησης.
Προφανώς η έκθεση αντικειμένων θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης μουσειακής αντίληψης με επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια, φωτογραφίες, κ.λ.π, που θα εμπλουτίζονται κάθε χρονική περίοδο με νέα εκθέματα.
Ευχόμαστε να συμπεριληφθεί η πρόταση μας στους σχεδιασμούς του Δήμου Χανίων για την καλύτερη αξιοποίηση του “στρατοπέδου Μαρκοπούλου”.
Με εκτίμηση
Τα μέλη της Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων