» Για την «προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης»
Ολοκληρωμένη πρόταση νόμου «για την προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης», παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα για «παλλαϊκή συστράτευση» καθώς, όπως είπε, οδεύουμε σε νέα μέτρα στο πλαίσιο «5ου μνημονίου» ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα οι δανειστές, μέσω της τρόικας, συνεχίζουν να ελέγχουν την φορολογική πολιτική (ΦΠΑ, προπληρωμές, φόρο επιχειρήσεων), τις φορολογικές αρχές (ΑΑΔΕ), την εκποίηση των κόκκινων δανείων στα ταμεία, κ.α.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει μια νέα χαμένη δεκαετία, εξέφρασε ωστόσο φόβους για «μια κατάρρευση» και πρότεινε μεταξύ άλλων, το πάγωμα του «Ηρακλή» για τα κόκκινα δάνεια, την αλλαγή του πλαισίου για τις Ανεξάρτητες Αρχές που όπως είπε ελέγχονται από τους δανειστές και όχι από το ελληνικό κράτος, την κατάργηση του Υπεραταμείου και την δημιουργία ενός νέου θεσμού για την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
Ειδικότερα, η πρόταση νόμου του ΜεΡΑ25 κωδικοποιεί μια νέα φορολογική πολιτική και εστιάζει σε έξι σημεία:
1. Καταργούνται όλες οι προπληρωμές για ετήσια εισοδήματα κάτω των 100.000 ευρώ (φυσικά πρόσωπα) καθώς και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 ατόμων – κουρεύονται οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία. Ανώτατος ΦΠΑ στο 15% (17% για χρήση μετρητών). Φόρος επιχειρήσεων 15% για μικρές, στο 20% για μεσαίες και στο 29% για τις μεγάλες
2. Καταργείται η «ελεγχόμενη από την τρόϊκα» ΑΑΔΕ και μεταφέρεται στο φορολογικό λογισμικό και τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Φορολογικού Λογισμικού.
3. Δημιουργία νέας αυτόνομης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την/τον Γ.Γ. να μην επιλέγεται ούτε από την κυβέρνηση, ούτε όμως και από τους δανειστές. Αντ’ αυτών, εκλέγεται από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού της οποίας το 1/3 είναι βουλευτές, 1/3 κληρωτοί δικαστές και 1/3 κληρωτοί επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί.
4. Κατάργηση του «Ηρακλή» και αντικατάσταση από τον «Οδυσσέα», ένα καθεστώς διαχείρισης των κόκκινων δανείων με επίκεντρο της Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών.
5. Κατάργηση του Υπερταμείου και αντικατάσταση από την εταιρεία «Αθηνά-Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας και Δημοσιονομικών Συναλλαγών στην οποία θα υπάγονται: Η Εθνική Τράπεζα Συμμετοχών που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία που σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ εκποεί να χρησιμοποιείται (χωρίς να πωλείται) ως εχέγγυο για την δημιουργία επενδυτικών ροών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
6. Νέο Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (ΣΔΗΣΙΔ) που προσφέρει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας στο Ελληνικό Δημόσιο και την ίδια ώρα θα εξασφαλίσει σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Βαρουφάκης για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα για την προώθηση των προτάσεών του, είπε ότι αν υπήρχαν κόμματα με τα οποία να συμφωνούσαμε, δεν θα υπήρχε ανάγκη να ιδρυθεί το ΜέΡΑ 25.
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” δήλωσε σίγουρος πως πολλοί υπουργοί σε όλες τις κυβερνήσεις από το 2010 θα ήθελαν να κάνουν κάποια από αυτά που προτείνει και δεσμεύονται από την τρόικα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο 2010 και έκανε λόγο για «φούσκα» που είχε δημιουργήσει η «ελληνική ολιγαρχία μαζί με τη γερμανική και γαλλική ολιγαρχία».
Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «μία φορά υπήρξε μία κυβέρνηση που πήγε να έρθει σε σύγκρουση αλλά δυστυχώς διαιρέθηκε και ένα κομμάτι της συντάχθηκε με αυτή τη διαδικασία της μετακύλησης της χρεοκοπίας στο μέλλον υπέρ της ολιγαρχίας. Το ΜεΡΑ25 είναι εδώ έτσι ώστε αυτή η ευκαιρία να μη ξαναχαθεί ποτέ».