Θεσμική «θωράκιση» του επαγγέλματός τους ζητάνε οι χειριστές των σχολικών κυλικείων. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο να έχουν συνάντηση με εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας προκειμένου να συζητήσουν το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των κυλικείων.
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Ν. Χανίων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Παυλάκης στόχος των συναντήσεων είναι να «θωρακιστεί» θεσμικά το επάγγελμα καθώς η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει την ενασχόληση με το αντικείμενο σε ανθρώπους χωρίς κάποια προηγούμενη κατάρτιση ή εκπαίδευση. «Είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας και δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλειστούν κακές περιπτώσεις», σχολίασε ο κ. Παυλάκης και διευκρίνισε ότι αυτό που ζητάει ο Σύλλογος είναι να δημιουργηθεί -κατ’ αντιστοιχία άλλων επαγγελματικών κλάδων- ένα επαγγελματικό περίγραμμα. «Μιλάμε για το περίγραμμα του χειριστή σχολικού κυλικείου όπου θα μπορεί κάποιος να πιστοποιηθεί μέσα από την παρακολούθηση 120 ωρών εκπαίδευσης πάνω σε θέματα για το πως συμπεριφερόμαστε απέναντι στα παιδιά, πως χειριζόμαστε τα τρόφιμα κ.λπ. Η εμπειρία μας από τα σεμινάρια που κάνουμε στους συναδέλφους δείχνει ότι όσοι αποκτούν αυτή την εκπαίδευση αλλάζουν νοοτροπία. Δεν είναι ότι γίνονται καλύτεροι άνθρωποι, γίνονται καλύτεροι χειριστές των κυλικείων, πιο συνειδητοποιημένοι και εκπαιδευμένοι και μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες».
Συνεχίζοντας ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι ο Σύλλογος ζητάει από το Υπουργείο να θεσπίσει ως προαπαιτούμενο την εκπαίδευση των χειριστών κυλικείων, την οποία θα μπορεί να λάβει ο οποιοσδήποτε.
«Δεν θέλουμε να “κλείσουμε” το επάγγελμα. Μιλάμε για μια εκπαίδευση που θα μπορεί να παρέχεται από οποιοδήποτε ΚΕΚ, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και να την λάβει οποιοσδήποτε. Αυτό που έχει σημασία είναι να εκπαιδευτεί κάποιος πριν πάει να διεκδικήσει ένα κυλικείο γιατί αναλαμβάνει μια ευθύνη που είναι μεγάλη», συμπλήρωσε ο κ. Παυλάκης.
Να σημειώσουμε τέλος ότι στα Χανιά ο Σύλλογος Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων αριθμεί περίπου 40 μέλη.