Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Προτάσεις ανάδειξης της Ελιάς Βουβών

Την ανάγκη σύγκλησης μίας διευρυμένης σύσκεψης με πρωτοβουλία του Δήμου Πλατανιά και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη του Μνημείου της Ελιάς των Βουβών και της γύρω περιοχής, επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης. Παράλληλα, ο κ. Πολυχρονίδης εκφράζει την αντίθεσή του με τη σκοπιμότητα των εργασιών ανάπλασης που εκτελούνται αυτή την περίοδο στην περιοχή, τονίζοντας ότι κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό που είχε γίνει παλαιότερα. Ειδικότερα, ως πρωτεργάτης και εμπνευστής του Μουσείου Ελιάς Βουβών και της ανάδειξης του μνημειακού ελαιόδεντρου που έγινε επί δημαρχίας του στον Δήμο Κολυμπαρίου, ο κ. Πολυχρονίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ.Ν.”, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του μοναδικού αυτού Μνημείου της φύσης και της γύρω περιοχής που έχει καταστεί πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

«Η Ελιά των Βουβών είναι διατηρητέο Μνημείο και επομένως αυτός ο χαρακτηρισμός επηρεάζει όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή καθώς η σχετική νομοθεσία προβλέπει την προστασία των Μνημείων της φύσης», επεσήμανε αρχικά ο κ. Πολυχρονίδης και αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών που ξεκίνησαν από τον ίδιο το 1992, διευκρίνισε ότι για τις παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή από τον πρώην Δήμο Κολυμπαρίου δεν χρειάστηκε ο Δήμος να δώσει ούτε ένα ευρώ καθώς αναγνωρίστηκε από τους κρατικούς Φορείς η εθνική σπουδαιότητα των έργων. Στο πλαίσιο αυτό πέρα από τα οδικά έργα που έγιναν, ο πρώην Δήμος Κολυμπαρίου κατασκεύασε την περίφραξη με τοιχίο από πέτρα της περιοχής του χώρου της Ελιάς, προχώρησε σε απαλλοτριώσεις του χώρου του Mουσείου (που εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος) και της γύρω περιοχής, ενώ σχεδίαζε και υλοποίησε εν μέρη την ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών, παραδοσιακών πλατειών, μονοπατιών και βρυσών καθώς και της βυζαντινής εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται από το 1.200. Παράλληλα, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας και των πολλών οχημάτων που καταφτάνουν στην περιοχή, σχεδιαζόταν η διαπλάτυνση -κατά μισό περίπου στρέμμα- της πλατείας και η διαμόρφωση χώρου αναψυχής με ξύλινα και πέτρινα παγκάκια, η κατασκευή πεζοδρομίων και η υπογειοποίηση των καλωδίων της Δ.Ε.Η. και του μετασχηματιστή που “δεσπόζει” ακριβώς πίσω από το Μουσείο, ενώ υπήρχε ακόμα η σκέψη για τη δημιουργία ενός υπαίθριου Μουσείου γεωλογίας.

«ΑΛΛΑΞΕ Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ»

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Πολυχρονίδης, οι παρεμβάσεις που εκτελούνται αυτή την περίοδο στην περιοχή έχουν εντελώς άλλο προσανατολισμό. «Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες και από τον δήμαρχο κ. Μαλανδράκη, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα, και από τις Υπηρεσίες του Δήμου και την επιβλέπουσα του έργου μηχανικό Ζωή Πριναράκη, όπως και από τους δημοτικούς συμβούλους Καπνισάκη και Σημαντηράκη. Ομως αυτό το οποίο είχαμε προγραμματίσει ως Δήμος διαφέρει βασικά απ’ αυτό που γίνεται σήμερα», επεσήμανε ο κ. Πολυχρονίδης και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει είχε προκύψει έπειτα από συνεννόηση και επαφές που είχε ο πρώην Δήμος Κολυμπαρίου με τους κατοίκους. «Δυστυχώς, τελικά οι παρεμβάσεις, δεν ξέρω πως και δεν θέλω να κάνω σχόλια, εξαφανίστηκαν απ’ τη μελέτη.

Το υπαίθριο Μουσείο Γεωλογίας δεν προβλέπεται, η πλατεία αντί να διευρυνθεί κατά τον τρόπο που σχεδιάζαμε έγιναν άλλα τοιχία στα πρανή της πλατείας, ο μετασχηματιστής δεν χωράει να υπογειοποιηθεί εκεί που λέγαμε που είχε υποδειχθεί στη Δ.Ε.Η. και δεν έχουν που να τον πάνε. Επίσης, πεζοδρόμια δεν χωράνε να γίνουν ή θα είναι ελάχιστα και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθώς είχαμε και έχουν ιερή υποχρέωση να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διερχομένων που αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο», σχολίασε ο κ. Πολυχρονίδης και συμπλήρωσε ότι το Μνημείο και η περιοχή «δεν έχουν ανάγκη από φρούρια ούτε να γεμίσουν από πέτρινα τοιχία». «Δεν θέλουμε “φρουριακές” κατασκευές ούτε να μετατρέψουμε την πλατεία σε “στάνη”. Δεν ρώτησε κανείς τους κατοίκους γι’ αυτές τις αλλαγές και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Γι’ αυτούς τους λόγους είχα ζητήσει επανειλημμένως να συγκαλέσει ο Δήμος μία σύσκεψη με τους παλιούς δημάρχους που θέλουν να βοηθήσουν, με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων και τον περιφερειάρχη Κρήτης αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Πιστεύω όμως ότι θα γίνει κατανοητό, έστω και την τελευταία στιγμή, και θα συγκληθεί από τον δήμαρχο μια σύσκεψη στον χώρο του Μνημείου, με τον αντιπεριφερειάρχη και τον περιφερειάρχη, για να δούμε τα θέματα επί τόπου διότι τα έργα είτε πρέπει να γίνονται σωστά είτε να μην γίνονται καθόλου», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Πολυχρονίδης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα