Χώρους πρασίνου και παιδικές χαρές, καθαριότητα, φωτισμό τις βραδινές ώρες και φύλαξη ζητούν οι πολίτες για το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ δεν λείπουν και οι πρωτοποριακές προτάσεις που θα αναβάθμιζαν κατά πολύ έναν από τους λιγοστούς δημόσιους χώρους πρασίνου της πόλης.
Με αφορμή τα σχέδια για ανάπλαση του Πάρκου, τα “Χ.ν.” μίλησαν ενδεικτικά με πολίτες έξω και μέσα στους χώρους του Πάρκου. Οι περισσότεροι Χανιώτες μας είπαν ότι θα θέλανε το Πάρκο να παραμείνει ανοικτό για τους πολίτες διατηρώντας τον δημόσιο και πράσινο χαρακτήρα του και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές που ρημάζουν όπως οι πισίνες ή να ανακατασκευαστούν οι σπασμένες παιδικές χαρές.
ΜΑΡΙΟΣ: «Πάρκο χωρίς παιδική χαρά δεν γίνεται»
«Μια παιδική χαρά χρειάζεται για να παίζουν τα παιδιά. Πάρκο χωρίς παιδική χαρά δεν γίνεται…» μας είπε ο Μάριος.
ΣΟΥΛΑ: «Σύνδεση με τον Κήπο»
«Θα ήταν ωραίο εάν γίνονταν μια προέκταση του Κήπου. Μια πιο ασφαλής παιδική χαρά, γιατί αυτό που υπάρχει μέσα στο Πάρκο δεν είναι Παιδική χαρά και είναι πολύ επικίνδυνα. Και ένα παιδικό γήπεδο ποδοσφαίρου επίσης θα ήταν ωραίο για να πηγαίνω το γιο μου. Εξάλλου απέναντι ακριβώς είναι το Εθνικό στάδιο και ο όμιλος Αντισφαίρισης, συνεπώς θα μπορούσε να υπάρχει μια σύνδεση δραστηριοτήτων με το Πάρκο» ανέφεραν ο Μάνος και η Σούλα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: «Να παραμείνει το πράσινο»
« Εφόσον θα γίνει ανάπλαση θα ήθελα να παραμείνει το πράσινο. Αυτό κυρίως θέλω να δω, ένα πράσινο και καθαρό περιβάλλον» είπε ο Αλέξανδρος
ΜΑΝΟΛΗΣ: «Μέριμνα για καθαριότητα και ασφάλεια»
«Θα ήθελα να δω περισσότερους χώρους για τα παιδιά και να υπάρξει μέριμνα για περισσότερη καθαριότητα. Επίσης φύλαξη ώστε να υπάρχει ασφάλεια» ανέφερε ο Μανόλης.
ΠΕΝΥ: «Καθαρό και προσβάσιμο»
« Αυτό που περιμένω είναι να υπάρξουν κάποιες υποδομές για τα παιδιά, παιδικές χαρές ασφαλείς και καινούριες, να είναι καθαρό το Πάρκο και προσβάσιμο από όλες τις πλευρές» σημείωσε η Πένυ.
ΤΑΣΟΣ: «Ελεύθερος χώρος για περίπατο»
« Θα ήθελα να παραμείνει το πράσινο, να γίνουν περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και ελεύθερος χώρος για να μπορούν να κάνουν την βόλτα τους οι πολίτες, τα παιδιά κτλ» μας είπε ο Τάσος.
ΝΙΚΟΣ: «Υποδομές Γυμναστικής»
«Περιμένουμε καλύτερο φωτισμό γιατί τα βράδια είναι λίγο… τρομακτικά. Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν υποδομές γυμναστικής. Το νερό της λίμνης χρειάζεται καθαρισμό» μας είπε ο Νίκος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: «Φωτισμός τα βράδια»
«Νομίζω ότι ο δήμος έχει παραμελήσει αυτό το Πάρκο, δεν είναι τυχαίο ότι ο κόσμος δεν το επισκέπτεται πια. Θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για την περιποίηση του. Η ασφάλεια και ο φωτισμός τα βράδια είναι κάτι βασικό» επεσήμανε ο Αλέξανδρος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ: «Μπασκέτα για μεγαλύτερα παιδιά και καλύτερη πρόσβαση»
«Έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος δεν πάει πια στο Πάρκο…Προσωπικά θα ήθελα να έχει καλύτερη πρόσβαση για τις παιδικές χαρές ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται μαμάδες με τα καροτσάκια. Επίσης μια μπασκέτα για τα μεγαλύτερα παιδιά και για τους ηλικιωμένους περισσότερα παγκάκια. Και η μικρή λιμνούλα να είναι πιο καθαρή. Δεν έχω πολλές προσδοκίες για τον τόπο μου…» παρατήρησε η Βασιλική.
ΓΙΑΝΝΗΣ: «Αισθητική αναβάθμιση»
«Νομίζω ότι το Πάρκο θα ήθελε μια αισθητική αναβάθμιση και καλύτερη συντήρηση, μια αρχιτεκτονική ανάπλαση θα ήταν στη σωστή κατεύθυνση » ανέφερε ο Γιάννης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ & ΔΑΝΑΗ: «Οι πισίνες γιατί είναι άδειες;»
«Χρειάζεται μια καλύτερη παιδική χαρά. Να καθαριστεί η λίμνη» είπε η Δανάη ενώ ο Λεωνίδας πρόσθεσε: « Οι πισίνες γιατί είναι άδειες; Θα έπρεπε να βελτιωθεί ό,τι υπάρχει. Και να παραμείνει το πράσινο, φυσικά! Πολλές φορές γίνεται ανάπλαση και το αποτέλεσμα είναι χειρότερο…».
ΕΛΠΙΔΑ: «Συντήρηση χρειάζεται»
«Το Πάρκο δεν χρησιμοποιείται όπως πρέπει. Το έχουν εγκαταλείψει. Θα μπορούσαν να το καθαρίζουν, να διατηρούν καθαρό το νερό της λίμνης, θα μπορούσε να φτιάξουν την καφετέρια και το Πάρκο να είναι προσιτό και φιλικό προς τον κόσμο. Και είναι κρίμα, γιατί το Πάρκο είναι ένα πολύ ωραίο μέρος και για τους κατοίκους και για τους τουρίστες» τόνισε η Ελπίδα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Παιδούπολη στο Πάρκο
«Ο Δήμος έχει την τεχνογνωσία να δημιουργήσει μια Παιδούπολη σε τμήμα του Πάρκου. Θα είναι ένα ανοικτό κέντρο εγγραμματισμού για μαθητές Δημοτικού που παρέχει ευκαιρίες κοινωνικοποίησης μεγαλύτερων παιδιών και εθελοντικής απασχόλησης τους» λέει ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας Κυριάκος Βασιλομανωλάκης, επισημαίνοντας ότι η πρόταση του αυτή έχει δημοσιευτεί επανειλημμένα στα Χ.Ν.
Σύμφωνα με τον ίδιο στην Παιδούπολη παιδιά –και επισκέπτες – ενημερώνονται, μαθαίνουν, δημιουργούν και συναλλάσσονται: για τις λειτουργίες ενός αστικού κέντρου, για την πανίδα, τη χλωρίδα και τα προϊόντα μας, για τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες.
Στο χώρο θα μπορούσε να λειτουργούν: έκθεση αγροτικών- ναυτικών εργαλείων, χώρος εκδηλώσεων, χώρος προβολών ταινιών-ντοκιμαντέρ για το Νομό , μίνι πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, εργαστήρια πηλού-μικρο-κατασκευών, γραφείο πληροφοριών, περίπτερο προστασίας της Φύσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περίπτερο προβολής και διάθεσης τοπικών προϊόντων, μετεωρολογικός σταθμός, χώρος παρουσίασης των Μουσείων μας, Κέντρο συντονισμού- γραμματεία-επιμελητεία- υπηρεσία ξεναγών.
«Αρκετές δραστηριότητες λειτουργούν με ευθύνη μεγαλύτερων παιδιών και εθελοντών. Η Παιδούπολη λειτουργεί το καλοκαίρι και αυτοχρηματοδοτείται.
Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι ελάχιστες, η ασφάλεια των παιδιών εξασφαλισμένη και δεν απαιτείται δαπάνη για μόνιμες κατασκευές, ούτε γραφειοκρατικές άδειες.
Η Παιδούπολη εκτός από πολιτισμικό εργαλείο για τα παιδιά γίνεται αξιοθέατο και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες μας» καταλήγει.