Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Προτάσεις – αιτήματα προς τους υποψήφιους δημάρχους Χανίων

Πλησιάζοντας προς τις δημοτικές εκλογές αναδεικνύεται η ανάγκη επικαιροποίησης αιτημάτων από φορείς της πόλης καθώς και η απεικόνιση των προτάσεων των συνδυασμών εν όψει των εκλογών.

Ο σύλλογός μας θεωρεί ευνοϊκή την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία καθώς πιστεύει ότι είναι μια ευκαιρία διεξαγωγής διαλόγου και ουσιαστικών δεσμεύσεων για αιτήματα που θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης.
Το 2015 υποβλήθηκαν στη Δημοτική Αρχή μια σειρά από αιτήματα-προτάσεις σχετικά με την γειτονιά της Χαλέπας. Ορισμένα βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της απαραίτητης τεχνικής και χρηματοδοτικής τεκμηρίωσης αλλά για πολλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτε.
Διαπιστώνοντας ότι μια σειρά από έργα προχώρησαν σε άλλες συνοικίες (μεγάλες αναπλάσεις αλλά και μικρές επεμβάσεις στο δημόσιο χώρο) αναρωτιόμαστε γιατί στην Χαλέπα των δώδεκα χιλιάδων κατοίκων (πληθυσμός πρωτεύουσας νομού σε άλλες γεωγραφικές ενότητες) έγιναν μόνο μεμονωμένες διανοίξεις δρόμων στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου πόλης (και αυτό λόγω ανέγερσης νέων οικοδομών και όχι στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης αναπλάσεων των κοινόχρηστων χώρων).
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δράση μας στην συνοικία που ζούμε και επαναφέρουμε τα αιτήματά μας προς τους υποψηφίους των συνδυασμών , κάποιοι από τους οποίους ζουν στην γειτονιά μας, καθώς θεωρούμε δικαίωμα κάθε πολίτη την κατοχύρωση της ποιότητας και του πολιτισμού στον δημόσιο χώρο

1. Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ
H περιοχή της Χαλέπας με την προνομιακή της θέση διατηρεί ακόμη αρκετά στοιχεία των αρχών του προηγούμενου αιώνα και χαρακτηρίζεται από σημαντικά ιστορικά νεοκλασικά κτίρια, ελεύθερους χώρους και πράσινο. Υπάρχει πολύ αξιόλογο και μοναδικό δίκτυο κηρυγμένων διατηρητέων κτιρίων όπου ανήκουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, επισκέψιμα και πρόσφατα ανακαινισμένα, όπως η οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, το παράπλευρο κτήριο- έδρα του Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Ι.Ν. της Αγίας Μαγδαληνής, η Γαλλική Σχολή αλλά και τα κτίρια της περιοχής των Ταμπακαριών και πολλά άλλα. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης περιμένει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να λειτουργήσει και έτσι η γειτονιά συνδέεται πλέον άμεσα με τον αρχαιολογικό χώρο της Παλιάς Πόλης.
Στην προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης των ιστορικών και αισθητικών παραμέτρων αυτής της «εικόνας» αλλά και με τον εμπλουτισμό της σύγχρονης ανάπτυξης της περιοχής της Χαλέπας, προτείνουμε τα εξής :

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
• Να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε μετά από πρόταση του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, για την Ανάδειξη και Προστασία του Παραδοσιακού Αρχιτεκτονικού Συνόλου της Χαλέπας ώστε να κηρυχθεί το ιστορικό κέντρο «Προστατευόμενο Παραδοσιακό Αρχιτεκτονικό Σύνολο» θέτοντας ως στόχους την ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής, την αισθητική βελτίωση των παρεμβάσεων και την αξιοποίηση του ιστορικού κτιριακού πλούτου. Διαμέσου μιας ουσιαστικής ρύθμισης της δόμησης και με καθορισμό ειδικών περιορισμών μπορεί να διατηρηθεί μια συνοικία με πολεοδομικούς δεσμούς και ιστορική συνέχεια.
• Να υποστηριχθεί η πρόταση του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης για την κήρυξη στην περιοχή 108 κτηρίων ως διατηρητέα τα οποία συμπληρώνουν τα ήδη 28 κηρυγμένα και ενισχύουν την προσπάθεια διατήρησης και ανάγνωσης της φυσιογνωμίας της. Τα κτήρια αυτά εντάσσονται στους αρχικούς πυρήνες της γειτονιάς, τονίζουν τα ‘’μέτωπα’’ των αξόνων που καθόρισαν την ιστορική εξέλιξή της και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για μελλοντική της ανάπλαση.
• Η βίλλα Σβαρτς ( που σήμερα είναι ερειπωμένη) όπως και άλλα δημόσια διατηρητέα στην περιοχή κτίρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία μελέτης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ως κτήρια αλλά και ως δημόσιοι τόποι συνάντησης και πρασίνου.
• Η πρόσφατα κηρυγμένη περιοχή των Ταμπακαριών μπορεί να συνδεθεί με την παραλία του Κουμ Καπί και παραπέρα με τον κόλπο της Αγίας Κυριακής με παραθαλάσσια περιπατητική ή και ποδηλατική διαδρομή, ενισχύοντας και διευκολύνοντας την επισκεψιμότητα της συνοικίας, των μνημείων και του νέου αρχαιολογικού μουσείου.
• Να αξιοποιηθεί η πρόταση του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης «Πάμε μια βόλτα στην Χαλέπα». Τα κτήρια- μνημεία μπορούν να σημαίνονται επιτόπου με πινακίδες, οι οποίες θα αναφέρουν ιστορικά στοιχεία και θα απεικονίζουν το καθένα σε παλιότερες εποχές. Η σήμανση αυτή που θα πρέπει να συνοδευτεί με μικρής κλίμακας αναπλάσεις (πεζοδρομήσεις, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, φυτεύσεις, φωτισμό κλπ) θα αποτελέσει σημαντική παρέμβαση για την διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

2. Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
Η Χαλέπα αποτελεί ζωντανή και εξελισσόμενη περιοχή κατοικίας που υποστηρίζεται από δίκτυο εκπαιδευτικών κτιρίων, ήπιας εμπορικής χρήσης και πλαισιώνεται από χώρους πρασίνου και πάρκα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
• Με βάση το εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλης υπάρχει στο ΟΤ 1119 έκταση 12 στρ. (με τον χαρακτηρισμό αθλητικό κέντρο). Η διαδικασία απαλλοτρίωσης της έκτασης έχει ήδη ξεκινήσει και με την ολοκλήρωσή της ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην δημιουργία ενός πάρκου που θα αποτελέσει χώρο συγκέντρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικών-αθλητικών δραστηριοτήτων για όλη την συνοικία της Χαλέπας (αθλοχώρος γειτονιάς). Ουσιαστικά δημιουργείται έτσι ένας μεγάλος χώρος «πνοής» για την περιοχή, χωροθετημένος σε κεντροβαρή θέση μέσα στο αστικό περιβάλλον, με ταυτόχρονη γειτνίαση τόσο με χώρους πολιτισμού (Πολιτιστικό κέντρο Ευαγγελιστρίας) όσο και με εκπαιδευτικούς χώρους (10ο Δημοτικό, 9ο Δημοτικό, Παράρτημα Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης κτλ.). Οι προθέσεις της ομάδας μηχανικών ως προς τον σχεδιασμό και την διαμόρφωση χώρων γίνεται με γνώμονα την μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού ανάγλυφου σε συνδυασμό με την οπτική άνεση – θέα που προσφέρει για την δημιουργία ενός «θεματικού πάρκου» (π.χ. βοτανικής, ιστορίας , κ.α.) σε συνδυασμό με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις έτσι ώστε να αποτελεί «πόλο έλξης» – «τοπόσημο» για την περιοχή. Ενδεικτικά μπορούν να χωροθετηθούν:
-χώροι παιχνιδιού
– περιοχή υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων για ενήλικες
– skate park
– γήπεδο ποδοσφαίρου
– γήπεδο τένις
– γήπεδο μπάσκετ / βόλεϊ
– υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων (με κερκίδες 150 ατόμων)
– διάδρομοι κίνησης (εσωτερικός πεζόδρομος, ποδηλατόδρoμος και διαδρομή jogging)
– βοηθητικοί κλειστοί χώροι (wc, αποθήκη)
– ελεύθεροι χώροι πρασίνου (40% του συνόλου)
Οι παραπάνω χρήσεις είναι ενδεικτικές, όμως είναι φανερό ότι ο δημόσιος αυτός χώρος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πλήρες αθλητικό και ψυχαγωγικό κέντρο γειτονιάς .
• Διαμόρφωση του Ο.Τ. (Κοινόχρ. Χώρου σχεδίου πόλεως) του Δήμου Χανίων στο τέρμα της οδού Προφήτη Ηλία σε πάρκο αναψυχής (γνωρίζουμε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την χρηματοδότηση του πάρκου αυτού στο πλαίσιο των χώρων καταφυγής ΒΑΑ )
• Χρηστική διαμόρφωση του υφιστάμενου πάρκου απέναντι από το 10ο δημοτικό Σχολείο
• Συντήρηση του Κοινόχρηστου Χώρου και συντήρηση της παιδικής χαράς στις Εργατικές κατοικίες .
• Αναβάθμιση της παραλίας της Άγιας Κυριακής, συντήρηση και ανάδειξη της διαδρομής Αγία Κυριακή – Κουμπελή.
• Συντήρηση αύλειου χώρου Ι.Ν. Άγιας Μαγδαληνής (απαιτείται άμεσα μετά και από τις καταστροφές του χειμώνα) .

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (προσβασιμότητα και ασφάλεια παντού)
• Κατασκευή νέων πεζοδρομίων στην οδό Προφήτη Ηλία .
• Ανακατασκευές και βελτιώσεις των υφιστάμενων πεζοδρομίων σε σημεία που είναι επικίνδυνη η διέλευση των πεζών λόγω μικρού πλάτους και εμποδίων.
• Επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Πλατεία Ευαγγελίστριας.
• Γενικότερος σχεδιασμός και κυκλοφοριακή ρύθμιση στις οδούς γύρω από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Ι.Ν. Αγ. Μαγδαληνής και το οικομουσείο Ελ.Βενιζέλου. Ήδη παρατηρούνται προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και στο άμεσο μέλλον η λειτουργία του νέου μουσείου θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη φόρτιση.
• Ολοκλήρωση των διανοίξεων των οδών του σχεδίου πόλεως με πεζοδρόμια και δημοτικό φωτισμό.
• Σχεδιασμός και ενέργειες για την ασφαλή κίνηση ποδηλάτων στους δρόμους της Χαλέπας.
• Βελτίωση του δημοτικού φωτισμού σε όλους τους δρόμους με σύγχρονο, χαμηλής κατανάλωσης φωτισμό.
• Να εξοπλιστούν και να σημανθούν καλύτερα οι στάσεις του αστικού λεωφορείου και να διερευνηθεί η λειτουργία γραμμής mini bus για πιο ευέλικτη και οικονομική σύνδεση της Χαλέπας με το κέντρο της πόλης.

3. ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το αστικό τοπίο της γειτονιάς πλαισιώνεται από το θαλάσσιο μέτωπο , τις ‘’πράσινες διαδρομές’’ των ρεμάτων της Χαλέπας και του Αγ. Παντελεήμονα και τις σημειακές αλλά όχι αμελητέες πράσινες επιφάνειες των πάρκων (Αγ. Μαγδαληνή, νησίδες στο πάρκο της Ευαγγελίστριας ) και των αυλών των δημόσιων διατηρητέων κτιρίων.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
• Οι διαδρομές των ρεμάτων μπορούν να αξιοποιηθούν μετά από τον καθαρισμό τους και τον σχεδιασμό σημείων σύνδεσης και πρόσβασης με τον αστικό ιστό. Δημιουργούνται έτσι νέοι άξονες περιπάτου ή και κίνησης ποδηλάτου που συνδέουν περιοχές της Χαλέπας με την υπόλοιπη πόλη.
• Οι αυλές των διατηρητέων κτιρίων μπορούν να ανοίξουν προς το κοινό με ήπιες παρεμβάσεις ακόμα και αν δεν είναι άμεσα δυνατή η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου.

4. ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Στη γειτονιά λειτουργούν αρκετές σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Οι μονάδες αυτές πρέπει και μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα επιδεικτικά έργα εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει διττό χαρακτήρα, καθώς από τη μια βελτιώνει τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι μαθητές και από την άλλη βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση των μονάδων. Παράλληλα δημιουργεί πρόσθετη αξία, γιατί επιτυγχάνει την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του μαθητικού πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο και της Ευρώπης 2020.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
• Σε κάθε σχολική μονάδα (σε κάποιες έχει ήδη ολοκληρωθεί ) να πραγματοποιηθεί έλεγχος του φακέλου οικοδομικής άδειας και άμεση νομιμοποίηση, με χρήση του σχετικού νόμου περί αυθαιρέτων σε δημόσια κτίρια, τυχόν πρόσθετων κατασκευών και υποδομών που λειτουργούν στην μονάδα αυτή. Η συγκεκριμένη πρόταση τίθεται επιτακτικά δεδομένου ότι η οποιαδήποτε χρηματοδότηση των επιδεικτικών έργων προϋποθέτει την ύπαρξη των σχετικών φακέλων.
• Σε κάθε σχολική μονάδα να προετοιμαστεί φάκελος που να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο την μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης της μονάδας, το ενεργειακό πιστοποιητικό και ψηφιακές αποτυπώσεις των κατόψεων της μονάδας και του τοπογραφικού του οικοπέδου ώστε να υπάρχει το υπόβαθρο για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΠΕΠ 2014-2020, Άξονας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη με Αναβάθμιση του Περιβάλλοντος και Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Κρήτη, καθώς επίσης και ο σχετικός Άξονας προτεραιότητας στο Τομεακό Πρόγραμμα του ΣΕΣ 2014-2020.
• Να σχεδιαστούν οι αυλές και να βελτιωθούν οι κτιριακές υποδομές όλων των σχολείων (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) με προγράμματα συμμετοχικού σχεδιασμού όπως το υλοποιημένο με μεγάλη επιτυχία πρόγραμμα “ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ” που εκπονήθηκε στον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Βασικό σημείο αυτού του είδους σχεδιασμού είναι η συμμετοχή και της γειτονιάς και της τοπικής κοινωνίας ώστε τελικά να αξιοποιηθούν οι σχολικές υποδομές προς όφελος όλων και καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου. (Πριν από δυο χρόνια θέσαμε το ζήτημα της αξιοποίησης των υποδομών των σχολικών μονάδων προς όφελος των εργαζομένων γονέων και της τοπικής κοινωνίας τους καλοκαιρινούς μήνες).
• Να αξιοποιηθούν τα οικόπεδα του σχεδίου πόλεως που προορίζονται για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ώστε να μην λειτουργεί πια κανένα νηπιαγωγείο και κανένας παιδικός σταθμός σε ακατάλληλο κτίριο.
• Βελτίωση των διαβάσεων στις εισόδους των σχολείων και των πεζοδρομίων προς τα σχολικά συγκροτήματα, για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών ( ιδιαίτερα στο 11ο δημοτικό σχολείο όπου θα πρέπει να ρυθμιστεί επιπλέον η κίνηση και στάση των οχημάτων) .

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
• Να ολοκληρωθεί η ανέγερση των νέων κτιρίων του Δημοτικού Γηροκομείου αλλά και η σωστή και ολοκληρωμένη ανακαίνιση των υφιστάμενων δομών που παρουσιάζουν σήμερα πολλά προβλήματα.
Σε δήμους όπως στα Χανιά μας, η τοπική κοινότητα δεν είναι δυνατόν από μόνη της να καλύψει και να στηρίξει αιτήματα όλων των συνοικιών λόγω μεγέθους και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών κάθε συνοικίας. Προκύπτει πιθανώς η ανάγκη θεσμοθέτησης Τοπικών Συμβουλίων Συνοικίας που θα έχουν αυτόν το ρόλο. Η δραστηριοποίηση συλλόγων που στηρίζουν και επικοινωνούν τα αιτήματα της κάθε συνοικίας μπορεί να λειτουργήσει ορθότερα και αποτελεσματικότερα με την στήριξη ενός τέτοιου Τοπικού Συμβουλίου. Kαταθέτουμε τις  παραπάνω προτάσεις πιστεύοντας ότι είναι χρήσιμες στο διάλογο που αυτές τις μέρες αναπτύσσεται προεκλογικά για τα προβλήματα της πόλης μας, και ειδικότερα της συνοικίας της Χαλέπας. Ο σύλλογος μας είναι στη διάθεση κάθε συνδυασμού εάν πιστεύει ότι η παραπάνω προτάσεις χρήζουν παραπέρα συζήτησης και επεξηγήσεων. Ευχόμαστε σε κάθε συνδυασμό της πόλης μας οι στόχοι του να επιβεβαιωθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης στις 26 Μαΐου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο παραγωγικό συνεργατικό αποτελεσματικό για την πόλη και τους δημότες της.

“Κύτταρο Χαλέπας”
Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα