Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Προτάσεις για ανάκαμψη της καλλιέργειας εσπεριδοειδών

«Η δημιουργία νέων ποικιλιών, η παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, ο εκσυγχρονισμός των μηχανισμών διακίνησης των προϊόντων, η μεταφορά της επιστημονικής γνώσης και καινοτομίας στους παραγωγούς, θα επιτρέψουν στα κρητικά εσπεριδοειδή να γίνουν ανταγωνιστικά στις χώρες της Μεσογείου». Την επισήμανση αυτή έκανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης Λευτέρης Ντουντουνάκης, στο περιθώριο της γιορτής πορτοκαλιού, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, για δεύτερη χρονιά, προχθές, στον Σκινέ του Δήμου Πλατανιά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι «σήμερα η προσπάθεια μόνο στο χωράφι δεν αρκεί, αφού θα πρέπει να εκπονηθεί και να χρηματοδοτηθεί ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για τα εσπεριδοειδή του νησιού μας. Να αλλάξουμε όλοι σε όλα, παραγωγοί, έμποροι, ομάδες παραγωγών, Υπηρεσίες, γεωπόνοι, πολιτικοί, να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα εσπεριδοειδή μας. Στη νέα εποχή όμως προστιθέμενη αξία δίνουν το μάρκετινγκ, η επωνυμία, η πιστοποίηση, η γνώση, η καινοτομία, η διαφοροποίηση και πολύ λιγότερο τομείς σχετικοί με τη γη».
Ο κ.Ντουντουνάκης υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να πιστοποιήσουμε, να προβάλουμε και να προωθήσουμε τα πορτοκάλια μας και τους χυμούς μας, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα και μεθόδους. Να μπουν όλα τα εσπεριδοειδή στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, να ξανααγαπήσουμε τον τόπο μας, τη δουλειά μας, τα προϊόντα μας και να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας». «Οσο δεν γίνονται αυτά δεν υπάρχει μέλλον και θα ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα. Αν δεν αλλάξουμε, σύντομα θα μας καταντήσουν εργάτες των 300 ευρώ και ανέργους», κατέληξε ο κ. Ντουντουνάκης. Στην εκδήλωση μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης με θέμα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για τους πορτοκαλεώνες του Σκινέ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Σκινέ Γιάννης Κασσελάκης σε δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους τόνισε ότι «τα πράγματα για τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών είναι πολύ δύσκολα, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να είναι. Ευθύνες βέβαια υπάρχουν τόσο από τους καλλιεργητές, οι οποίοι δεν διεκδικούν να παράγουν ένα προϊόν το οποίο θα είναι ποιοτικά και ανταγωνιστικά καλό, όσον αφορά το κοστολόγιό του. Από την πλευρά της η Πολιτεία, χρόνια τώρα, δεν έχει μια σωστή αναπτυξιακή αγροτική πολιτική, με αποτέλεσμα πολλά τοπικά προϊόντα να μην έχουν την τιμή που πρέπει στις αγορές ή να μένουν απούλητα». Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο σε έναν τόσο τουριστικό προορισμό, όπως είναι ο Δήμος Πλατανιά, στα ξενοδοχεία και όχι μόνο, στους τουρίστες στο πρωινό τους να μην προσφέρεται φρέσκος φυσικός χυμός, αλλά να τους δίνουν χυμούς από παγοκολόνες, αμφιβόλου και χαμηλής ποιότητας, που εισάγονται από το εξωτερικό».
Στον χώρο της εκδήλωσης έγινε αναβίωση αγωνισμάτων από τις παλιότερες γιορτές πορτοκαλιού, ενώ μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα με άλογα. Παράλληλα στη γιορτή υπήρχε έκθεση τοπικών προϊόντων και καλλιτεχνικής δημιουργίας με είδη λαϊκής τέχνης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των κατοίκων. Η γιορτή περιελάμβανε επίσης πλούσιο μενού, εδέσματα από πορτοκάλι, ενώ προσφέρθηκε φρέσκος χυμός σε όλους. Τον κόσμο διασκέδασαν ο παραδοσιακός Σύλλογος “Κρητικές Μαδάρες” και το συγκρότημα του Στέλιου Βαμβακά με τη φιλική συμμετοχή των συγκροτημάτων “Ο Κάστελος” και “Ο Ζάλος”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα