Προτάσεις για μικρής κλίμακας αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στην πόλη των Χανίων καταθέτουν φοιτητές Αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα και το Ισραήλ που συμμετέχουν σε σχετικό εργαστήριο σχεδιασμού. Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου, το οποίο άρχισε χθες και ολοκληρώνεται απόψε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Το εργαστήριο διοργανώνεται από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ariel University, με την υποστήριξη της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. και, όπως σημειώνουν οι συντελεστές του, «διερευνά τις χωρικές και ατμοσφαιρικές προεκτάσεις και ερμηνείες του λαβυρίνθου για να προτείνει μικρής κλίμακας αρχιτεκτονικές επεμβάσεις μέσα στην πόλη των Χανίων». Συμμετέχουν σαράντα Ελληνες φοιτητές Αρχιτεκτονικής από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Αριστοτέλειο, το Μετσόβιο και το Δημοκρίτειο καθώς και είκοσι φοιτητές από το Ariel University. Την επιμέλεια του εργαστηρίου έχουν αναλάβει ο Κωνσταντίνος – Αλκέτας Ουγγρίνης, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου TIE LAB της Αρχιτεκτoνικής Σχολής Π.Κ. και η αρχιτέκτονας Μαριάνθη Λιάπη, επιστημονική συνεργάτιδα του TIE LAΒ. Οπως επεσήμανε ο κ. Ουγγρίνης, το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι το πρώτο από μια σειρά εργαστηρίων που πρόκειται να πραγματοποιήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με Αρχιτεκτονικές Σχολές της Μεσογείου.
«Ευελπιστούμε να κάνουμε ένα δίκτυο με κέντρο τα Χανιά και το Κ.Α.Μ. μέσα από το οποίο θα παρουσιάζουμε τις εργασίες των Ελλήνων φοιτητών και θα γίνεται ένας γόνιμος διάλογος με Σχολές Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα του workshop “λαβύρινθος και φως” έχει πολλούς συμβολισμούς που σχετίζονται «με τη σύνθεση του μύθου με τη λογική». «Οι φοιτητές καλούνται να “διαβάσουν” την πόλη των Χανίων, που θεωρούμε ότι είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα πολυπολιτισμικότητας στη Μεσόγειο και Αρχιτεκτονικής που συνδυάζει εμφανή βενετική, οθωμανική και ελληνική κτηριακή παράδοση. Και μέσα από αυτήν την εμπειρία να ψάξουν εκείνα τα στοιχεία όπου μπορούν να αποδώσουν ή να ενισχύσουν την αίσθηση ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε νέα στοιχεία για το τι αρχιτεκτονική θα μπορούσε να παραχθεί. Δεν επιζητούμε ένα τελικό αρχιτεκτονικό προϊόν, αλλά επιζητούμε το βίωμα και την ικανότητα των παιδιών, τις ιδέες τους για την παραγόμενη αρχιτεκτονική ενός τόπου», τόνισε ο κ. Ουγγρίνης. Χθες, κατά την έναρξη του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα η όψη της οικίας ως διαχωριστικό και ενοποιητικό στοιχείο σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Εμμανουήλ Λεβινάς από τη Dr. Arch. Edna Langenthal, Ariel University. Ακολούθησε ομιλία από τον Dr. Αλέξη Τζομπανάκη, επίκουρου καθηγητή, Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα: Mediterranean crossings. Pre-modern Complexities, Modern Contradictions.
Ο κ. Τζομπανάκης αναφέρθηκε στις μεσογειακές διελεύσεις που αναπτύσσονται διαχρονικά μεταξύ των ακτών εστιάζοντας στην προνεωτερική πολυπλοκότητα, αλλά και στη μη ολοκληρωμένη νεωτερικότητα. Οσον αφορά της μικρής κλίμακας αρχιτεκτονικές επεμβάσεις μέσα στην πόλη των Χανίων που προτείνουν 60 φοιτητές Αρχιτεκτονικής ο επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης ανέφερε ότι θα μπορούσαν να αφορούν έναν τρόπο ήπιων επεμβάσεων για να αναδείξουν π.χ. μια πύλη ή ίσως την απουσία μιας πύλης μεταξύ Καστελίου, Τάφρου και δρόμου των Μαχαιράδικων. «Μια προσπάθεια να σχολιαστούν γεγονότα που είναι καλυμμένα σήμερα σε αυτήν τη στρωματογραφία ή είναι άγνωστα στον πολίτη και μπορούν να μπουν σε αυτό το είδος αφηγήματος μικρής κλίμακας ώστε να έρθουν στην επιφάνεια μικροί πυρήνες, μικροί θύλακες, μικρές πλατείες, συνδέσεις μεταξύ αυτών των χώρων και να μπορεί να αποκωδικοποιείται η πόλη στο βίωμα του καθημερινού χρήστη ή για τον λίγο περισσότερο υποψιασμένο χρήστη να είναι ένα εργαλείο αφήγησής της», επεσήμανε ο κ. Τζομπανάκης.