Αρνητική πρωτιά κατέχει για την Ελλάδα η Κρήτη μαζί με τη Χίο σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση των υγρότοπων.
Στο μεταξύ, μια ακόμα προσπάθεια για εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για χρηματοδότηση της αποκατάστασης του υγρότοπου του Μορώνη στη Σούδα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δήμο Χανίων με τη Δημοτική Αρχή να δηλώνει αισιόδοξη ότι μετά από… πολλά χρόνια το έργο θα βρει τον δρόμο του.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της εσπερίδας με θέμα: «Πολίτες και περιβάλλον: Ο ρόλος των πολιτών στην προστασία των νησιωτικών υγροτόπων» που διοργάνωσαν χθες ο Δήμος Χανίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας και το WWF Ελλάς στο Πολύκεντρο Σούδας.
Πιο συγκεκριμένα, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας του WWF Ελλάς» Καλούστ Παραγκαμιάν αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας των υγροτόπων σημείωσε ότι η Κρήτη (μαζί με τη Χίο) εξακολουθεί να έχει τους πιο υποβαθμισμένους υγρότοπους.
«Πρόβλημα υπάρχει ειδικά στο βόρειο μέτωπο λόγω της ανάπτυξης καθώς οι πιέσεις που δέχονται οι υγρότοποι είναι κυρίως από τον τουρισμό και την αυθαίρετη ή και νόμιμη δόμηση. Συγχρόνως υπάρχει θέμα με την κακοδιαχείριση του νερού αφού πια έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε μόνιμους ποταμούς», σχολίασε ο κ. Παραγκαμιάν και συμπλήρωσε ότι ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια στην Κρήτη οι τεχνητοί υγρότοποι είναι περισσότεροι από τους φυσικούς και μεγαλύτεροι σε έκταση.
Παρόλα αυτά -τόνισε- οι υγρότοποι της Κρήτης συνεχίζουν να λειτουργούν και να είναι πολύτιμοι για το περιβάλλον όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της φετινής βαρυχειμωνιάς, όπου πολλά άγρια πουλιά από το βορά αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στην Κρήτη.
Ερωτηθείς από τα «Χ.ν.» για το θέμα του Μορώνη ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγγεδάκης τόνισε ότι ο φάκελος του έργου έχει συμπληρωθεί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και υπάρχει αισιοδοξία ότι το έργο θα βρει τελικά τον δρόμο του.
«Το “γιοφύρι της Σούδας” να το ονομάσω έτσι είναι έτοιμο να υλοποιηθεί. Ασκούνται πιέσεις διαρκώς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο επόμενο κατάλληλο πρόγραμμα που ανοίγει τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε και σύμφωνα με τις υποσχέσεις της Διαχειριστικής Αρχής, θα είναι από τα έργα που βρίσκονται σε προτεραιότητα να ενταχθούν», ανέφερε ο κ. Φραγγεδάκης.
Να σημειώσουμε τέλος ότι στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης παρουσιάστηκε μια νέα έκδοση του WWF η οποία απευθύνεται σε πολίτες με στόχο να ενημερώσει για τα χαρακτηριστικά των υγροτόπων αλλά και να τους δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις για να αποτρέψουν παράνομες ή νομότυπες παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν τους υγροτόπους και το περιβάλλον τους.