Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Προτεραιότητα για την ενδοχώρα: Ανάπτυξη µε σεβασµό στο περιβάλλον

Η προστασία του µοναδικού φυσικού πλούτου της Κισσάµου και των περιοχών που παρουσιάζουν µεγάλη επισκεψιµότητα όπως το Λαφονήσι, τα Φαλάσαρνα και ο Μπάλος αποτελούν προτεραιότητα και για τους πολιτιστικούς συλλόγους όπως ξεκαθαρίστηκε στο συνέδριο µε θέµα “Γέφυρες Πολιτισµού µε τα χωριά µας” που πραγµατοποίησε χθες η “Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάµου” (ΕΠΟΦΕΚ).

Ειδικότερα, το θέµα αναλύθηκε τόσο στη στρογγυλή τράπεζα στο τέλος του συνεδρίου όσο και στη σχετική θεµατική ενότητα.
«Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες είναι υπό εξέλιξη» σηµείωσε ο αντιδήµαρχος Κισσάµο κ. Γιώργος Μακράκης, προσθέτοντας πως η εφαρµογή των Υπουργικών αποφάσεων για Μπάλο, Λαφονήσι, Φαλάσαρνα «γίνεται προσπάθεια να εφαρµοστούν βάζοντας σε καθεστώς προστασίας τις περιοχές αυτές. Πέρασε το δύσκολο σηµείο, πρέπει να οργανωθούν κάποια θέµατα. Στα θετικά µέτρα το ότι αποµακρύνθηκαν τα αυτοκίνητα από την παραλία του Λαφονησιού». Σε ερώτηση των “Χ.ν.” ότι οι διαδικασίες προχωρούν αλλά αργά ο κ. Μακράκη απάντησε πως «συµφωνώ, αλλά είναι πολύ δύσκολο θέµα. Είναι θετικό ότι ειδικός σύµβουλος του ∆ήµου Κισσάµου είναι ο Κ. Κουκουράκης ένας άνθρωπος µε εµπειρία σε αυτά τα θέµατα, µε συγκεκριµένο έργο στο ∆ήµο Ινναχωρίου που πέτυχε στόχους έτσι και τώρα προσπαθεί να κάνει κάτι ανάλογο».
Τη σηµασία της ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών σε θέµατα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος πρόταξε µεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Κοντάκος, δασολόγος του ΟΦΥΠΕΚΑ, που αναφέρθηκε στους κανόνες προστασίας γενικά αλλά και ειδικά για τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές της Κισσάµου. «Στο ερώτηµα ανάµεσα στον τουρισµό ή τη διατήρηση π.χ. µιας προστατευόµενης περιοχής στη Κίσσαµο θα πρέπει να επιλέξουµε τη διατήρηση. Αν οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι ενεργές, όσα προβλέπει η νοµοθεσία θα µείνουν στα χαρτιά» υπογράµµισε χαρακτηριστικά.
Στις ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν επί δήµου Ινναχωρίου «που κράτησαν άθικτο το παραλιακό µέτωπο της περιοχής µας» στάθηκε ο κ. Γιάννης Καλοµοιράκης από την τοπική συνάντηση του Κεφαλίου, η κ. Κατερίνα Μπερτάκη από την τοπική συνάντηση Σπηλιάς σε θέµατα διατήρησης της παράδοσης και ο κ. Φώτης Μαραθάκης από την τοπική συνάντηση Πλατάνου σε ζητήµατα ανάπτυξης της περιοχής του.
Με θέµα την κρητική φιλοξενία η εισήγηση του γεν. διευθυντή της ΟΑΚ κ. Κωνσταντίνου Ζορµπά που επισήµανε πως για τον τουρισµό η φιλοξενία αποτελεί «ζήτηµα υπαρξιακό» και πως επί της ουσίας η φιλοξενία είναι «η καρδιά της τουριστικής ανθρωπολογίας». Παρότρυνε επίσης τους πολιτιστικούς συλλόγους να συνεχίσουν τη δράση τους «για να παραµείνουν ζωντανές η γλώσσα, η πίστη, η ενότητα και η συλλογικότητα µας».
Για το ρόλο του σύγχρονου ανθρώπου που λειτουργεί απέναντι στη φύση και στον ίδιο τον εαυτό του µίλησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Μελετών κ. Καλούστ Παραγκαµιάν.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ
ΓΗΣ – ∆ΙΑΤΡΟΦΗ
Σε προτάσεις για την προσαρµογή της αγροτικής παραγωγής στα ακραία καιρικά φαινόµενα προχώρησε ο γεωπόνος-ερευνητής κ. Κώστας Χαρτζουλάκης σηµειώνοντας µεταξύ άλλων την ενίσχυση ή δηµιουργία υποδοµών (υγείας, εκπαίδευσης, ύδρευσης – άρδευσης κ.α.) στις αγροτικές περιοχές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του πληθυσµού, στη δηµιουργία εδαφολογικού χάρτη για την προστασία των αγροτικών περιοχών, την εφαρµογή των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής, την εκπαίδευση του αγροτικού πληθυσµού και σε θέµατα καλλιέργειας, προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του αγροτ. Περιβάλλοντος.

ΟΡΑΜΑ – ΣΧΕ∆ΙΟ
Το όραµα της ΕΠΟΦΕΚ περιέγραψε ο κ. Στέλιος Κουνελάκης, πρόεδρος της Ένωσης. «Η Κίσσαµος τη φύσης και της παράδοσης, η αρµονία στη φύση, στη µουσική, στη σχέση των ανθρώπων, στο χορό! Είναι µια σηµαντική έννοια αυτή. Η ταυτότητα της Κισσάµου, είναι αυτή της φύσης και της παράδοσης που µαζί µε τον αρχαίο πολιτισµό και την Κρητική διατροφή αποτελούν την ταυτότητα µας» εξήγησε ο κ. Κουνελάκης, επισηµαίνοντας πως το όραµα της ΕΠΟΦΕΚ είναι «ανθρωπογενές».
Μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Ένωσης για την εκπόνηση µελέτης για το “Στρατηγικό Σχεδιασµό, Πολιτιστική Πολιτική και Βιώσιµη Ανάπτυξης της επαρχίας Κισσάµου”, την πρόταση για το “Μουσείο Μουσικών Κρήτης”, το πρόγραµµα “Εικόνες Πολιτισµού”, το έντυπο στο οποίο εµπεριέχονται όλες οι εκδηλώσεις στην Επαρχία Κισσάµου, την πρόταση για το “∆ίκτυο Πολιτιστικών ∆ιαδροµών” ως ολοκληρωµένο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης.
Για την ανάγκη «να προσπαθήσουµε να παραδώσουµε στα παιδιά µας αυτό που εµείς πιστεύουµε, την παράδοση και τον πολιτισµό µας ώστε να αφήσουµε κάτι στις νέες γενιές. Όλοι µαζί µπορούµε γιατί οι εποχές είναι δύσκολες» ανέφερε η Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη, πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών.
Σε θέµατα που αφορούν τα φορολογικά των πολιτιστικών συλλόγων στάθηκε ο Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης. Συγκεκριµένα επικεντρώθηκε σε δράσεις που φορολογούνται και ποιες είναι αφορολόγητες, ποιες είναι οι φορολογικές του υποχρεώσεις και τι πρέπει να κάνει όταν έχει προβλήµατα.
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την υλοποίηση της δράσης για τις “Κρήνες” παρουσίασε η εκπαιδευτικός κα Μαρία Μιχαήλ επεξηγώντας πως η συγκεκριµένη δράση συνέβαλλε στην αλληλεπίδραση, στην συνεργασία και στη διάχυση της γνώσης. Την εµπειρία από τη δηµιουργία ντοκιµαντέρ µε τα παιδιά µε θέµατα απο την ιστορία, την παράδοση, τη γαστρονοµία της Κρήτης µετέφερε ο κ. Μαθιός Φραντζεσκάκης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων. Παράλληλα επισήµανε το ζήτηµα της «ερήµωσης των χωριών» παρατηρώντας πως «ενώ τα χωριά µικραίνουν, προσπαθούµε να κάνουµε πράγµατα σε µεγάλη κλίµακα κάτι που δεν ταιριάζει».
Στοιχεία για την ανάπτυξη προγραµµάτων θεατρικής εκπαίδευσης σε ένα ειδικό σχολείο (Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κισσάµου) αλλά και στο “Αννουσάκειο Θεραπευτήριο” έδωσε η ηθοποιός και σκηνοθέτις κ. Θεώνη Κουτσουνάκη. Η ίδια µίλησε για τη λέξη “έρωτας” που χρησιµοποίησε ηλικιωµένη κατά τη διάρκεια του προγράµµατος καταδεικνύοντας πως το θέατρο συνέβαλλε στο να έλθουν στην επιφάνεια ιδιαίτερα συναισθήµατα ανάµεσα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Στο πρόγραµµα “Εικόνες Πολιτισµού” και πως αυτό επέδρασε στους µαθητές αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός κ. Λευτέρης Κουµής, ενώ η κ. Σούλα Καραπατάκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουκολιών παρουσίασε δράσεις πολιτισµού στην περιοχή της και των προτάσεων για δηµιουργία λαογραφικού µουσείου, ανακατασκευή ιστορικών ναών (Αγ. Αθανάσιος, Αγ. Κωνσταντίνος κ.α.), ενίσχυση των αθλητικών δράσεων εκτός από το ποδόσφαιρο προκειµένου οι Βουκολιές να µην είναι απλά ένα πέρασµα προς τα νοτιοδυτικά των Χανίων.

Το “Μουσείο
Μουσικών Κρήτης”

Η χρηµατοδότηση της µελέτης αλλά και της υλοποίησης του έργου για το “Μουσείο Μουσικών Κρήτης” παραµένει ακόµα αίτηµα των Πολιτιστικών Συλλόγων παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις διάφορων φορέων για τη στήριξη τους. Το σηµαντικό αυτό έργο που έχει προταθεί να γίνει στο χώρο του παλιού ∆ηµοτικού Σχολείου στις Λουσακιές. Εχει γίνει η προµελέτη και ο αρχικός σχεδιασµός από το τµήµα µουσικών σπουδών του Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Στην Περιφερειακή σύµβουλο και εντεταλµένη σύµβουλος στον τοµέα πολιτισµού και παιδείας της Π.Ε. Χανίων κ. Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη τέθηκε το ερώτηµα αν η Περιφέρεια έχει σκοπό να ενισχύσει την πρωτοβουλία ή ισχύουν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν διαφωνίες. Η κ. Μαλανδράκη σηµείωσε πως ο περιφερειάρχης Κρήτης έχει δεσµευτεί για ένα ποσό 300.000 ευρώ για τη ψηφιακή καταγραφή και οι όποιες επιφυλάξεις αφορούν το κτηριακό κοµµάτι. Συµπλήρωσε επίσης πως η τοπική αυτοδιοίκηση αντιµετωπίζει προβλήµατα χρηµατοδότησης δίνοντας συγκεκριµένα παραδείγµατα.
«Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το “Μουσείο Μουσικών Κρήτης” δεν είναι µουσείο των Λουσακιών, δεν είναι των πολιτιστικών συλλόγων αλλά το πιο βασικό πράγµα για να έχουµε βιώσιµη ανάπτυξη! Όλες οι Περιφέρειες, από την Ήπειρο µέχρι την Πελοπόννησο υλοποιούν αυτά τα σχέδια. Εµείς ως πολιτιστικοί σύλλογοι κάνουµε το σχέδιο αυτό που δεν έχουν κάνει το κράτος, οι δήµοι, οι Περιφέρειες» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ κ. Στέλιος Κουνελάκης ζητώντας η τοπική αυτοδιοίκηση να πάρει πάνω της και να προχωρήσει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Για την τεράστια µουσική παράδοση της Κισσάµου µίλησε ο διδάσκων στο τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Αθηνών δρ. Νίκος Πουλάκης µιλώντας για την «πρωτοποριακή ιδέα για το “Μουσείο Μουσικών” που µπορεί να συµβάλει παιδαγωγικά, τουριστικά και επιστηµονικά»
Ο δρ. Μουσικολογίας κ. ∆ηµήτρης Κολλίντζας παρουσίασε ένα σχεδιασµό για τη διάσωση αρχείων που συνδέονται µε τον πολιτισµό (µουσικά αρχεία, φωτογραφίες από πανηγύρια-γλέντια, δηµοσιεύµατα τύπου κα.) ενώ µιλώντας για τη χρηµατοδότηση του “Μουσείου Μουσικών” πρόσθεσε πως θα µπορούσε να γίνει µε τη σύσταση φορέα που θα συγκεντρώνει πόρους από δωρεές, χορηγίες κ.ά.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΕΣ –
ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΕΙΣ
Στο αίτηµα της ΕΠΟΦΕΚ για την χρηµατοδότηση των πολιτιστικών συλλόγων µε το 1,5% των τακτικών εσόδων των ∆ήµων (όπως προβλέπει η νοµοθεσία) µε δηµόσια πρόσκληση και µε συγκεκριµένα κριτήρια συµφωνηµένα από κοινού κλήθηκε να απαντήσει ο δήµαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Ο κ. Μαλανδράκης περιέγραψε το νοµοθετικό πλαίσιο τονίζοντας πως η όλη δηµοσιονοµική διαδικασία δεν βοηθάει στη χρηµατοδότηση τέτοιων δράσεων προσθέτοντας πως παρόλα αυτά ο ∆ήµος Πλατανιά έχει στηρίξει πολλές δράσεις πολιτιστικών φορέων που γίνονται οργανωµένα και σχεδιασµένα.
Για την υλοποίηση προγράµµατος Πολιτιστικών διαδροµών που επίσης προτείνει η ΕΠΟΦΕΚ ο κ. Μαλανδράκης δεν ήταν αρνητικός παρατηρώντας όµως πως η πρόταση της ΕΠΟΦΕΚ δεν είναι µελέτη εφαρµογής, που απαιτεί πιο σύνθετες και ολοκληρωµένες παρεµβάσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα