Τη συνταγή για μία επιτυχημένη δημοτική αρχή και μία ουσιαστική και αποτελεσματική θητεία σε έναν δήμο, γνωστοποίησε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης (φωτ.), όταν τον ρωτήσαμε για το τι χρειάζεται ένας δήμος ώστε να είναι φωτισμένος.
Το κυρίαρχο είναι να υπάρχουν άξιοι συνεργάτες που να πλαισιώνουν το πρόσωπο του δημάρχου και φυσικά να συνδράμουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο όραμα του. “Τότε υπάρχει και φαίνεται η διαφορά”,
όπως χαρακτηριστικά είπε τονίζοντας παράλληλα πως: “Οι κοινωνίες οι μικρές, που είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, χρειάζονται οι ηγεσίες να μην νιώθουν ότι είναι ποιο πάνω από αυτούς, – τους πολίτες εννοεί – αλλά ότι είναι πραγματικά δούλοι των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν τον τόπο. Εμείς έτσι το αισθανόμαστε και κάνουμε το καλύτερο δυνατό”.
Στο Ρέθυμνο φυσικά εννοεί ο κ. Μαρινάκης ο οποίος βρίσκεται στο δημαρχιακό θώκο για 5η θητεία.
Στο μεταξύ ο ίδιος, είναι πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχεύτεσης, για όλη δηλαδή την Ελλάδα και μας εξήγησε τι ακριβώς ισχύει με τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με το νερό, τις αλλαγές που αιωρούνται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Μία κατάσταση, που πραγματικά βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών.
Ξεκαθάρισε πρωτίστως, πως δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις από την Κυβέρνηση. “Αυτό ακριβώς είναι η μεγάλη επιτυχία της Ένωσης μας, διότι κατάλαβαν στα αρμόδια υπουργεία και στην κυβέρνηση, ότι πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας και να συνθέσουν αποφάσεις”.
Ο Γιώργης Μαρινάκης ως πρόεδρος τη ΕΔΕΥΑ με κάθε τρόπο στέλνει το μήνυμα ότι: “…είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ένα θεσμικό διάλογο επί της ουσίας για να λύσουμε υπαρκτά προβλήματα και να απαντήσουμε στο αίτημα της κοινωνίας να έχει καλό καθαρό και όσο δυνατό φθηνό νερό”.
Δηλώνει παράλληλα, ότι θέλει τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο των υπευθύνων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, όπως και στις δημοτικές αρχές να κινηθούν, να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, χωρίς ιδεοληψίες ακροβασίες “…και αν θέλετε επίσης χωρίς δεύτερες σκέψεις. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι και θα το απο- δείξουμε, να κάνουμε θεσμικές προτάσεις έτσι ώστε να δια- σφαλίσουμε όλα εκείνα που επιδιώκει ή επιδίωκε μέχρι τώρα ο νομοθέτης, αλλά θα επιτρέψετε να πω με τρόπο όχι ορθό”.
Ξεκαθαρίζει ο κ. Μαρινάκης πως δεν περιμένει καμία έκπληξη ή αιφνιδιασμό από τη Κυβέρνηση, εξηγώντας τη θέση του λέγοντας : “Νομίζω ότι και η κυβέρνηση κατάλαβε ότι δεν είναι ο χώρος των ΔΕΥΑ χώρος εκπλήξεων. Είναι χώρος συμφωνιών και συνεργασιών”.
Είναι πολύ σημαντική η ανησυχία την οποία εκφράζει για τα αποθέματα νερού σε όλη την Κρήτη.
Όμως επιμένει ότι περισσότερο τον ανησυχεί η έλλειψη κουλτούρας σχετικά με τη διαχείριση του νερού ακόμα και από τους ίδιους του χρήστες. “Πέρα από το ότι υπάρχει μία απουσία υπο- δομών, είναι καταστροφικό ότι έχουμε κοινά δίχτυα για την άρ- δευση και την ύδρευση, ασχολούμαστε πολύ με το πόσιμο νερό που είναι μόλις το 12% και παραγνωρίζομαι ότι από το 87% του αρδευτικού νερού, το 67% σπαταλιέται. Αυτό δείχνει ότι εάν κάνουμε έργα στο πόσιμο νερό γλιτώνουμε τρεις μονάδες, ενώ αν κάνουμε στο αρδεύσιμο νερό και βοηθήσουμε και την παραγωγή και τη γεωργία μας, θα κάνουμε πολλές μονάδες. Γιατί ο φυσικός πόρος στην ουσία
δεν είναι τόσο φτωχός ακόμη, ολοένα βέβαια και πτωχαίνει και οι καιροί φέτος είναι πάρα πολύ άσχημοι για τα νερά μας, αλλά κυρίως μας λείπει η κουλτούρα και τα έργα ουσίας. Αυτά πρέπει να επιδιώξουμε”.