■ Έρευνα του WWF διαπιστώνει υψηλό βαθμό ευαισθητοποίησης για περιοχές Natura
■ Ιδιαίτερη αναφορά των Κρητικών σε Δρυμό Σαμαριά και Λαφονήσι
To 97% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί θετική την ύπαρξη των περιοχών Natura για τη χώρα μας, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό τους (4 στους 10) δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τη σημασία τους.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του WWF Eλλάς (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) η Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες επίσημα.
Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι:
• Το 88% των πολιτών ζητάνε αυστηροποίηση της νομοθεσίας καθώς εκτιμούν ότι δεν καλύπτει το περιβάλλον.
• Το 48% εμφανίζονται αρκετά ενημερωμένοι για τη νομοθεσία για την προστασία της φύσης, 38% λίγο, 4% καθόλου και 10% πολύ.
• Το 92% των ερωτώμενων απαντάει πως η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι ελλιπής.
• Σε ότι αφορά την Κρήτη ένα ποσοστό 43% των πολιτών, δηλώνει ότι έχει γνώση για τα θέματα Natura (περιοχές, πουλιά,είδη ζώων κα.).
• Στις 5 πρώτες περιοχές Natura στην Κρήτη που γνωρίζουν οι πολίτες
φιγουράρει ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς (15%), ακολουθεί το Ελαφονήσι (6%).
• Ιδιαίτερα υψηλή εμφανίζεται η σημασία της προστασίας της φύσης για τους ερωτώμενους. Σε μια κλίμακα από το 0 (καθόλου σημαντικό) έως το 10 (πάρα πολύ σημαντικό) οι ερωτώμενοι στο σύνολό τους δίνουν βαθμολογία 9 στο πόσο σημαντικό θεωρούν το θέμα, ενώ ανάμεσα τους οι γυναίκες εμφανίζονται περισσότερο ευαισθητοποιημένες έναντι των ανδρών και οι μεγαλύτερες ηλικίες πιο ευαισθητοποιημένες έναντι των νεαρότερων ηλικιών.
• Προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για περιβαλλοντικά θέματα, οι ερωτώμενοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ψηφιακά μέσα (internet, social media) και ακολούθως αναζητούν ενημέρωση από περιβαλλοντικές οργανώσεις (για τις οποίες η προτίμηση εμφανίζεται ενισχυμένη σε σχέση με το 2018) και τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις μεγαλύτερες ηλικίες έναντι των μικρότερων.
• Τα κύρια αντιλαμβανόμενα θετικά σημεία των περιοχών Natura, για όσους έχουν θετική άποψη για την ύπαρξή τους, είναι η προστασία της φύσης και των απειλούμενων ειδών (το τελευταίο εμφανίζεται ενισχυμένο σε σχέση με το 2018). Τα κύρια αντιλαμβανόμενα αρνητικά σημεία εστιάζονται στον αντίκτυπο στην τοπική οικονομία καθώς θεωρείται ότι οι περιοχές Natura επιβάλουν περιορισμούς στην ανάπτυξη και τις επιτρεπόμενες οικονομικές δραστηριότητες.
• Κύριοι παράγοντες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο περιοχές Natura θεωρούνται η βιομηχανία, η ρύπανση και το κυνήγι για τουλάχιστον 4/10 ερωτώμενους που έχουν ακούσει για τέτοιες περιοχές. Στους κατοίκους Νησιών καθώς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας/Θράκης, οι αγροτικές δραστηριότητες θεωρούνται ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας.
ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του το WWF «ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι πως 9 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η προστασία της φύσης, ενώ 6 στους 10 θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ/αρκετά ενημερωμένους για θέματα που αφορούν στη νομοθεσία για την προστασία της φύσης στη χώρα μας. Μάλιστα, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αυτών πιστεύει πως θα πρέπει η νομοθεσία για την προστασία της φύσης να γίνει πιο αυστηρή. Η γνώμη αυτή ισχύει χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις σε όλες τις δημογραφικές ομάδες και εμφανίζεται πιο ενισχυμένη σε σχέση με την απάντηση στην αντίστοιχη έρευνα του 2018 (88% των ερωτώμενων τώρα, έναντι 82% των ερωτώμενων τότε)».
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «είναι εντυπωσιακή και η αύξηση που σημειώνεται στους πολίτες που επιλέγουν να ενημερωθούν για περιβαλλοντικά θέματα από περιβαλλοντικές οργανώσεις (35%), αν και τα ψηφιακά μέσα παραμένουν σταθερά πρώτα στη λίστα (59%). Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι, για σκοπούς ενημέρωσης, είναι σημαντικός ο ρόλος και των αρμόδιων δημοσίων αρχών και φορέων (π.χ. υπουργεία, δασαρχεία, τοπικοί φορείς διαχείρισης), κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων που έχει ακούσει τον όρο Natura θεωρεί την ύπαρξη περιοχών θετική για τις τοπικές κοινωνίες σε ποσοστό 97%, έναντι 93% το 2018.
Όσον αφορά στη συνεισφορά των πολιτών στην προστασία της φύσης μέσω των περιοχών Natura, οι ερωτώμενοι σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό απαντούν θετικά (70% σε σχέση με 50% που ήταν το 2018). Ο εθελοντισμός είναι μακράν ο προτιμητέος τρόπος συνδρομής, ενώ ακολουθούν η υιοθέτηση οικολογικής συνείδησης, η οικονομική συνεισφορά, η ενημέρωση των συμπολιτών και γενικότερα η περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά.»
Συνολικά, και πέρα από τα επιμέρους σημαντικά ευρήματά της, η έρευνα λέει το WWF «επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που έχει για το ευρύ κοινό η προστασία της φύσης. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον πρωταγωνιστικό θεσμό των περιοχών Natura, το γεγονός ότι αυτές αναγνωρίζονται ως κάτι θετικό θα πρέπει να τύχει αξιοποίησης από όλους τους εμπλεκομένους στην προστασία και διαχείρισή τους. Το θετικό κοινωνικό πρόσημο των προστατευόμενων περιοχών θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ενίσχυση τόσο της ίδιας της προστασίας που αυτές παρέχουν για την πολύτιμη ελληνική φύση, όσο και της πολύπλευρης διασύνδεσής τους με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».