Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων σύμφωνα με έρευνα της EY

Για μια νέα εποχή προετοιμάζονται οι ηγεσίες των επιχειρήσεων, όπου οι επιχειρησιακές λειτουργίες, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η αλληλεπίδραση με τους πελάτες και τους εργαζόμενους, θα τροφοδοτούνται από τα δεδομένα. Αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα EY Tech Horizon 2022, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.600 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων από επτά κλάδους της οικονομίας.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (53%) δήλωσαν ότι τα δεδομένα και τα analytics αποτελούν την πρώτη επενδυτική τους προτεραιότητα, πάνω στην οποία θα δομήσουν τη στρατηγική μετασχηματισμού του οργανισμού τους κατά τα επόμενα δύο χρόνια – το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 35% στην αντίστοιχη έρευνα του 2020. Επικεντρωμένες στα δεδομένα, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογικές υποδομές cloud (49%), internet of things (42%) και τεχνητής νοημοσύνης (35%), οι ηγεσίες των επιχειρήσεων θέτουν τα ψηφιακά θεμέλια που θα επιτρέψουν στις επενδύσεις τους σε τεχνολογία, να αποδώσουν τη μέγιστη αξία.

Οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να παραγάγουν αξία μέσα από αυτές τις επενδύσεις, προβλέποντας τις καταναλωτικές τάσεις και ανάγκες (44%), δημιουργώντας νέα προϊόντα (42%) και βελτιώνοντας υφιστάμενα προϊόντα και επιχειρησιακές λειτουργίες (34%). Ταυτόχρονα, τα ανώτατα στελέχη εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικά τεχνολογικά εμπόδια στην υλοποίηση των μετασχηματιστικών τους σχεδίων. Περισσότεροι από το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν στην έρευνα (35%) ανέφεραν το υψηλός κόστος της τεχνολογίας ως την κορυφαία πρόκληση, ακολουθούμενη από τις περίπλοκες απαιτήσεις ασφαλείας και ιδιωτικότητας (27%) και την πολυπλοκότητα της ενοποίησης πολλαπλών συστημάτων (25%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελλείψεις σε δεξιότητες περιορίζουν τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να μετατραπούν σε οργανισμούς τροφοδοτούμενους από τα δεδομένα (data-centric enterprise), με το 71% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αυξάνουν τις δαπάνες για την ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων.

Την ίδια στιγμή, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κατέδειξαν ως πρωταρχικά εμπόδια στην πρόσκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, τις προκλήσεις που αφορούν την επιτυχημένη αναβάθμιση των δεξιοτήτων (30%), τη δυσκολία διατήρησης εξειδικευμένου ταλέντου (29%) και τις υψηλές μισθολογικές απαιτήσεις (25%). Δεδομένης της δομικής έλλειψης ταλέντου, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η διατήρηση εξειδικευμένου ανθρώπινου κεφαλαίου έρχονται στο προσκήνιο, με το 70% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι επικεντρώνονται στην επανακατάρτιση (re-skilling), παρά στις προσλήψεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Λάμπρος Γκόγκος, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Επικεφαλής Τεχνολογικών Λύσεων της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Στο αναδυόμενο νέο περιβάλλον, όπου τα δεδομένα θα αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας, η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αποτελεί μονόδρομο για τις επιχειρήσεις. Η υλοποίηση, όμως, της στρατηγικής αυτής, απαιτεί την προσέλκυση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των σημερινών εργαζόμενων. Αυτή θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επόμενων ετών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων από μόνος του δεν λέει απολύτως τίποτα. Όταν η επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον έλεγχο και την υποδούλωση της Ανθρωπότητας από μια κάστα ανθρώπων που την έχουν δει θεοί και η μόνη τους επιδίωξη ειναι ο έλεγχος του ανθρωπίνου είδους και η μετατροπή του σε σύγχρονους σκλάβους. Πλέον καθημερινά βιώνουμε την μια δυστοπία μετά την άλλη (πάντα για το καλό μας) και δυστυχώς η καθημερινότητα στην νέα ψηφιακή εποχή, μας απομακρύνει αντί να μας ενώνει και ας έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε κοντά, μεσώ του “διαδικτύου”, το σίγουρο ειναι ότι αισθανόμαστε πολύ πιο ξένοι μεταξύ μας από ότι πριν από 2 με 3 δεκαετίες ακόμη και αν έχουμε χιλιάδες “φίλους” στο Facebook πράγμα που δεν μας κάνει ουτε πιο κοινωνικούς ουτε πιο ανθρώπινους. Εν κατακλείδι η τεχνολογία έχει εισβάλει για τα καλά στην ζωή μας, άλλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας ειναι περισσότερα και η ποιότητα ζωής πολύ χειρότερη από ότι στο παρελθόν, και αυτό μάλλον δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ο απλός πολίτης για την ώρα.
    Μάλλον όλοι ονειρεύονται στο ψηφιακό κελί τους, μεχρι που θα έρθει η ώρα της πληρωμής (Σύντομα) όταν θα κοστίζει 5 ευρώ η κιλοβατώρα και αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει “disconnect from the dream world” γιατι εκτός από την άδεια τσέπη ακόμη και η τροφή θα ειναι πολυτέλεια για λίγους και εκλεκτούς. Τότε ειναι που και οι “αναζητούμενες δεξιότητες” του άρθρου θα πάνε περίπατο με άδειο στομάχι και οι λάμπες στο δρόμο θα ειναι σβηστές και οι “μονόδρομοι” (του άρθρου) θα γίνουν διαβάσεις πεζών και οχημάτων πάσας κατεύθυνσης…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα