Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Προτεραιότητα τα µεγάλα προβλήµατα για τον Μιχάλη Χαιρετάκη

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος Κρήτης βάζει τους στόχους για την επόµενη 
περιφερειακή Αρχή

«Την Κυριακή να υπερισχύσει στο θυµικό των πολιτών της Κρήτης το ποιοι πραγµατικά µπορούν να αντιµετωπίσουν τα µεγάλα προβλήµατα» λέει στα “Χ.ν.” και στο podcast “Terra Politica” ο υποψ. περιφερειακός σύµβουλος µε το συνδυασµό “Η Κρήτη µας Αλλιώς” του Σπ. ∆ανέλλη, κ. Μιχάλης Χαιρετάκης.
Ο τοµέας των επιχειρήσεων, της αγροτικής παραγωγής αλλά και του περιβάλλοντος κυριάρχησαν στη συζήτηση µας µε τον κ. Χαιρετάκη.

• Στους ελεύθερους επαγγελµατίες η Περιφέρεια έδωσε µέσα στην πανδηµία οικονοµική ενίσχυση µε τη µορφή της µη επιστρεπτέας προκαταβολής, στον αναπτυξιακό νόµο ένταξε 297 ιδιωτικές επενδύσεις κα. Γιατί να ψηφίσει ένας ελεύθερος επαγγελµατίας εσάς και όχι τον κ. Αρναουτάκη;
Πιστεύω ότι µετά από 13 χρόνια διακυβέρνηση από τον κ. Αρναουτάκη είναι επιτακτική ανάγκη αυτός ο κύκλος να κλείσει τώρα! Έχουµε µια διαφορετική πρόταση και µπορούµε να διαχειριστούµε διαφορετικά την Περιφέρεια και τις προκλήσεις που έρχονται. Τα 13 αυτά χρόνια δεν µπορεί να πει κάποιος ότι δεν έγιναν πράγµατα στην Κρήτη, όχι όµως ανάλογα µε τις δυνατότητες που έχει αυτό το νησί. Και σε θέµατα υποδοµών- έργων και στη διεκδίκηση και σε θέµατα που αφορούν την ενδοχώρα και το νότιο τµήµα του νησιού. Η ενδοχώρα δεν έχει αναδειχθεί, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδοµές για εύκολη πρόσβαση. Χρόνια συζητιέται ο Νότιος οδικός άξονας, θα µου πείτε δεν έχουµε καταφέρει να φτιάξουµε το Βόρειο, αλλά το να σχεδιάσεις και να προγραµµατίσεις δεν είναι τόσο δύσκολο. Οι 297 επενδυτικές προτάσεις που έχει χρηµατοδοτήσει ο κ. Αρναουτάκης σε ποίους τοµείς; Μόνο στον τουριστικό κλάδο; Οικονοµία της Κρήτης είναι µόνο ο τουρισµός. Ο πρωτογενής τοµέας, η µεταποίηση; ∆εν θα έπρεπε να υπάρχει µια αρµονία και µια ισοκατανοµή των πόρων και στους άλλους κλάδους; Πρέπει να δώσουµε προστιθέµενη αξία και στα προϊόντα µας και στην µεταποίηση τους. Και όταν λέω µεταποίηση δεν λέω µόνο για το ελαιόλαδο αλλά και για άλλα αγροτικά προϊόντα και για επιχειρήσεις όπως τα βυρσοδεψεία.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος Κρήτης βάζει τους στόχους για την επόµενη 
περιφερειακή Αρχή

• Η “Αγροτοδιατροφική σύµπραξη” και τα αποτελέσµατα της στην προβολή και προώθηση ποιοτικών προϊόντων πιστεύετε ότι βοηθούν;
Η εταιρεία αυτή της Περιφέρειας συστήθηκε το 2012 και το θυµάµαι γιατί ήµουν αντιπρόεδρος στο ΕΒΕΧ. Ο σκοπός που συστάθηκε ήταν σωστός. Στην πορεία όµως ατόνισε. Ξεκίνησε να δίνει πιστοποιήσεις µε το σήµα “Κρήτη”, σε σωστή βάση και αυτό, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπάρχει υποψήφιος είτε σε περιφερειακό, είτε σε εθνικό επίπεδο που να µην λέει συνέχεια για το πόσο µεγάλη είναι η ανάγκη διασύνδεσης του πρωτογενή τοµέα µε τον τουρισµό. Το έχουµε ακούσει τόσες πολλές φορές που πλέον κανείς δεν δίνει σηµασία! Έχουν γίνει πράγµατα µετρήσιµα στη σύνδεση του πρωτογενή µε τον τριτογενή τοµέα; Έχουν γίνει λίγα πράγµατα -γιατί δεν θέλω να είµαι ισοπεδωτικός – που δεν αρκούν ώστε να πούµε ότι έχουµε κάνει βήµατα µπροστά.

• Ελάχιστες ξενοδοχειακές µονάδα αγοράζουν τοπικό µέλι, πορτοκάλια το ίδιο, οι κτηνοτρόφοι µας λένε το ίδιο για το κρέας τους. Γιατί; Γιατί τα ξενοδοχεία µπορούν να εισάγουν τα πιο πάνω προϊόντα µε µικρότερο κόστος. Πως θα ανατραπούν αυτά τα δεδοµένα και τι µπορεί να κάνει η Περιφέρεια;
Έχουµε συγκεκριµένη πρόταση. Αν δεν δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που αγοράζουν αυτά τα προϊόντα θα είναι πολύ δύσκολη η διασύνδεση.

• Μα αυτό θα το κάνει η Περιφέρεια; Το κεντρικό κράτος δεν θα το κάνει;
Ναι αλλά αν δεν πιέσει η Περιφέρεια, αν δεν καταθέσει συγκεκριµένες προτάσεις το κεντρικό κράτος δεν θα δώσει την απαιτούµενη προσοχή. Τα αγροτικά προϊόντα που είπατε πριν δεν θα τα αγοράσει ένας ξενοδόχος που έχει συµπιεσµένες τιµές λόγω των tour operator και του all inclusive. ∆εν τον συµφέρει να αγοράσει γραβιέρα για το πρωινό ή για το εστιατόριο του όταν βρίσκει τυρί στο 1/3 της τιµής, Gouda ή Εdam. Θα µπορούσε να δοθούν από το κεντρικό κράτος – και αυτό θα βοηθούσε την κυκλική οικονοµία – φορολογικά κίνητρα. Αν ένα ξενοδοχείο χρησιµοποιεί τοπικά προϊόντα θα έχει έκπτωση στο φόρο, 5-10% και εύκολα θα το διαπιστώναµε από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μια πρόταση είναι αυτή και έχουµε και άλλες ιδέες που θα τις καταθέσουµε στο Περιφερειακό Συµβούλιο.

• Είστε ιδιοκτήτης ελαιουργείου. Με βάση τους νόµους του εµπορίου προσπαθείτε να αγοράσετε όσο πιο φτηνά το ελαιόλαδο από τον παραγωγό και να το πουλήσετε στη συνέχεια πιο ακριβά. Γιατί να σας ψηφίσει ένας παραγωγός ελαιολάδου;
Αυτό που λέτε δεν ισχύει…

• ∆εν ισχύει; Γιατί εµείς ακούµε παράπονα από τους παραγωγούς για τα ελαιουργεία…
Ο καθένας µπορεί να εκφράζει τα παράπονα του ελεύθερα, το θέµα είναι κατά πόσο έχουν βάση. Ως πρόεδρος των ελαιουργών έχουµε άριστη συνεργασία µε τους συνεταιρισµούς. ∆εν τους βλέπουµε ανταγωνιστικά, γιατί όλοι µαζί µπορούµε να καταφέρουµε περισσότερα πράγµατα. Όταν το λάδι είναι φτηνό δυστυχώς και εµείς πληρωνόµαστε φτηνά γιατί παίρνουµε το “δικαίωµα” την αµοιβή του ελαιουργείου σε προϊόν. Όταν ο παραγωγός ελοποιεί τις ελιές του σε οποιοδήποτε ελαιουργείο το λάδι του µπορεί να το διαθέσει όπου θα βρει καλύτερη τιµή. Οι τιµές σε όλο το Νοµό Χανίων και στην Κρήτη είναι πάνω κάτω ίδιες. Μπορεί να έχουν µια διαφοροποίηση ανά περιοχή… Με τους παραγωγούς δεν είµαστε ανταγωνιστές, ούτε αντίπαλοι, ο καθένας εµπιστεύεται το ελαιουργείο του, αφήνει το λάδι εκεί µε τη δική του θέληση και αν δεν συµφωνήσει µε το συνάδελφο ελαιουργό µπορεί να πάρει το λάδι του και να το δώσει αλλού.

• To 2019 τα Χανιά επλήγησαν από την κακοκαιρία, εξασφαλίστηκαν 100 εκ. ευρώ από την τότε κυβέρνηση, όµως ο ρυθµός εκτέλεσης των έργων δεν προχωράει όσο θα θέλαµε και η απάντηση είναι ότι απαιτούνται σύνθετες και εξειδικευµένες µελέτες. Αν ήσασταν περιφερειακή αρχή θα είχατε κάνει κάτι διαφορετικό;
Τα αντανακλαστικά της τότε κυβέρνησης ήταν άµεσα κάποια χρήµατα εκταµιεύτηκαν και πολύ γρήγορα έγιναν οι εγγραφές στον προϋπολογισµό. Μετά από 4 χρόνια έρχεται η Περιφέρεια και οι ∆ήµοι και λένε ότι δεν προλάβαµε να απορροφήσουµε τα χρήµατα. Αυτοί που φταίνε λιγότερο είναι οι ∆ήµοι γιατί πχ. ο ∆ήµος Κισάµου δεν έχει τεχνική υπηρεσία. Κεντρικό κράτος, Περιφέρεια δεν έχουν µεριµνήσει για να αποκτήσουν οι ∆ήµοι τεχνικές υπηρεσίες. Γιατί να µην πιέσουµε την κυβέρνηση για την επανασύσταση της ΤΥ∆Κ, του φορέα που καταργήθηκε το 2010 και στήριζε τις τεχνικές υπηρεσίες των ∆ήµων; Το σήκωσε κανένας το θέµα; Η Περιφέρεια σίγουρα όχι. Άκουγα τον κ. Αρναουτάκη να λέει ότι για να πάρουµε χρήµατα από το κεντρικό κράτος, το “Ταµείο Ανάκαµψης” χρειάζονται ώριµες µελέτες. Μα ποιος θα τις κάνει τις ώριµες µελέτες όταν δεν υπάρχει προσωπικό; Μήπως βολεύει κάποιους ώστε να “ελέγχουν” τον οποιοδήποτε δήµαρχο και να κάνουν τα χατίρια εκεί που έχουν πολιτική στήριξη; Για µένα πρωταρχικό στόχος για την επόµενη 5ετία είναι να γίνουν οι επαρκείς προσλήψεις για να φτιαχτούν τεχνικές υπηρεσίες και να προχωρήσουν τα έργα…

Περιφέρεια και Φαλάσαρνα

Είδαµε η ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να είναι αρνητική στο να γίνει ξενοδοχειακή µονάδα πάνω στην παραλία των Φαλασάρνων (όπως και ο ∆ήµος και περιβαλλοντικοί φορείς) και έρχεται η επιτροπή από τους εκλεγµένους περιφερειακούς συµβούλους και λέει “όχι να γίνει στην παραλία…”
Καταρχήν θέλω και δηµόσια να δώσω συγχαρητήρια στα “Χανιώτικα νέα” γιατί εδώ και χρόνια έχουν µια συνεπή στάση, χαίροµαι που αυτό το µέσο διαχρονικά αναδεικνύει αυτά τα θέµατα ώστε οι πολίτες να είναι επαρκώς και αντικειµενικά ενηµερωµένοι. Αυτήν την ερώτηση θα έπρεπε να την κάνουν στον κ. Περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων και τους υποψήφιους περιφ. Συµβούλους του συνδυασµού του κ. Στ. Αρναουτάκη, πρώην και νυν. ∆εν µπορώ να καταλάβω γιατί ποιο λόγο το έκαναν αυτό. Είναι σεβαστή η άποψη τους, αλλά εµένα ως ενεργό πολίτη µε βάζει να σκέπτοµαι διάφορα πράγµατα, καλά και κακά και δεν θέλω να επεκταθώ. ∆εν είναι δυνατόν να υπάρχει συγκεκριµένη βούληση από τις τοπικές κοινωνίες, και τους φορείς και η Επιτροπή να ψηφίζει αντίθετα !.. Αυτές οι περιοχές πρέπει να µείνουν ανέπαφες100% γιατί από αυτό εξαρτάται η επισκεψιµότητα της Κισάµου, των Χανίων, της χώρας. Ο κόλπος Κισάµου προσφέρεται για µαζικό τουρισµό, όχι όµως ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι. Αυτό που λένε κάποιοι “ναι στην ανάπτυξη αλλά µε σεβασµό στο περιβάλλον” είναι αόριστο. Αποδεικνύεται µόνο µε συγκεκριµένες πράξεις και δεσµεύσεις και από τους συνδυασµούς της Κισάµου και της Περιφέρειας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα