Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Προτεραιότητα για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δημοκρατία και ελευθερία

«Πιστή» στο «Οχι» του Ιουλίου του 2015 δηλώνει η πρώην πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της “Πλεύσης Ελευθερίας” Ζωή Κωνσταντοπούλου.

2 MEANOIXTHPRWTOBOYLIAΜε την ευκαιρία της πρόσφατης παρουσίας της στα Χανιά η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε τα “Χ.Ν.” για νυν και πρώην μνημονιακούς, τονίζει την ανάγκη για ένα “κίνημα ελευθερίας και δημοκρατίας” και απαντάει και σε ερωτήματα για την πολιτική της πορεία.

• Ο Α. Τσίπρας, συνεχώς, ειδικά το τελευταίο διάστημα, λέει ότι τον Αύγουστο του ‘18 η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια, αλλά και στο συνέδριο της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ανέφερε στην ομιλία του πως «αν δεν είχε πέσει η κυβέρνησή μου θα είχαμε βγει από το μνημόνιο». Πώς αντιμετωπίζετε αυτές τις τοποθετήσεις;
«Αυτές οι δηλώσεις είναι στο πλαίσιο της γενικής απάτης, στην οποία συμπράττουν όλοι οι μνημονιακοί. Δεν είναι τυχαίο που συμπίπτουν Σαμαράς, Τσίπρας, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης, Παπανδρέου και ούτω καθεξής. Δεν είναι τυχαίο πως εκείνοι που έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους ώστε η χώρα να είναι αλυσοδεμένη στα Μνημόνια τουλάχιστον ως το 2060, θέλουν να παρουσιάσουν ότι δήθεν θα βγούμε από αυτήν τη ζοφερή δεσποτεία.
Για να βγούμε από το Μνημόνιο πρέπει ο λαός να παλέψει. Δεν μιλάμε για ένα οικονομικό πρόγραμμα. Μιλάμε για ένα καθεστώς που έχει επιβληθεί στη χώρα, ένα καθεστώς απολυταρχίας και κατάλυσης της δημοκρατίας, αρπαγής της δημόσιας περιουσίας. Ζείτε ένα κομμάτι αυτής της αρπαγής, με την παράδοση του Αεροδρομίου των Χανίων στην Fraport. Απέναντι στο καθεστώς ανελευθερίας πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα απελευθέρωσης, πρέπει να υπάρξει μία συνολική, καθολική αντίσταση, ανυπακοή και οργάνωση της διαδικασίας ανατροπής.
Είναι ψεύτης ο κ. Τσίπρας, το ξέρουμε! Είναι ψεύτες και υποκριτές και απατεώνες συνολικά αυτοί οι οποίοι υπηρέτησαν τα Μνημόνια. Και είναι υποχρέωσή μας να μην τους παραδώσουμε ούτε τη χώρα μας, ούτε τη ζωή μας, ούτε το μέλλον και τη ζωή των παιδιών μας».

• Είπε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη του πως “είχαν αυταπάτες” ότι μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την Τρόικα και τους δανειστές. Μήπως όμως είχατε αυταπάτες και οι υπόλοιποι που διαφωνήσατε με την τακτική μετά τον Ιούλιο του 2015 και σας το λέω, γιατί και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, οι αποφάσεις του συνοψίζονταν στο «έξω από τα Μνημόνια, αλλά εντός της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.». Μήπως, δηλαδή, από το 2012 είχε διαμορφωθεί μια άλλη κατάσταση, μια άλλη συνθήκη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εσείς οι διαφωνούντες δεν θέλατε να τη δεχτείτε;
«Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε σε ένα επίπεδο ουσιαστικό και όχι σε ένα επίπεδο διαφωνίας ή συμφωνίας: Εδώ κάποιοι πρόδωσαν τους πολίτες, παρέδωσαν τη χώρα και παραβίασαν τις δεσμεύσεις τους. Παραβίασαν και τη λαϊκή εντολή, την οποία ζήτησαν. Σας θυμίζω ότι στις 5 Ιουλίου του ‘15 έγινε δημοψήφισμα, ο λαός ρωτήθηκε και απάντησε ΟΧΙ στη δεσποτεία των Μνημονίων και απέναντι σε αυτό το ΟΧΙ του λαού κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις εκείνες που θέλησαν να καθυποτάξουν συνολικά τους Έλληνες, συνολικά την κοινωνία. Για μένα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν και υποχρέωσή μου και δέσμευσή μου να υπερασπιστώ το ΟΧΙ των πολιτών και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, βέβαια, ότι ήταν και συνολική μας υποχρέωση όσων βρισκόμασταν εκείνη την περίοδο στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι είχαν άλλη ατζέντα, είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι, άλλα πράγματα μεθόδευσαν και δρομολόγησαν πίσω από κλειστές πόρτες και όχι σε ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες. Σε καμία, όμως, περίπτωση και ποτέ εγώ προσωπικά και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι δεν συνομολογήσαμε, ούτε δεχτήκαμε, ούτε από κανέναν ειπώθηκε ή διατυπώθηκε η υπόνοια ότι θα μπορούσε κανείς να παραδώσει τη δημοκρατία απλώς για να μείνει σε ένα διεθνή οργανισμό, την Ε.Ε., ή για να κρατήσει ένα νόμισμα, το ευρώ. Η δημοκρατία είναι το υπέρτατο αγαθό και δεν μπορεί να καμφθεί για καμία άλλη σκοπιμότητα και για κανένα νόμισμα».

• Δημοκρατία όμως και ελευθερία, όπως το λέτε, σε συμμαχία με ποιον; Μία από τις δικαιολογίες που ειπώθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2015 είναι ότι «ήμασταν μόνοι μας, στις χώρες της Δύσης κυβερνούν συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ακόμα έχουν κι αυτά μεταλλαχθεί εδώ και πολλά χρόνια σε νεοφιλελεύθερα» όπως επίσης ότι «οι συσχετισμοί ήταν τέτοιοι που δεν επέτρεπαν τη ρήξη»…
«Αυτό είναι ψέμα! Οι συσχετισμοί δυνάμεων ήταν γνωστοί. Μια χώρα δεν υπολογίζει, δεν ζυγίζει τη δημοκρατία της ανάλογα με τους συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά με ευθεία αναφορά, στη δημοκρατική συνείδηση και στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Και θα μου επιτρέψτε να πω ότι μια Κυβέρνηση που έχει τη στήριξη του 62% των πολιτών δεν είναι καθόλου μόνη. Αυτοί οι οποίοι είχαν αίσθημα μοναξιάς, ήταν αυτοί οι οποίοι ήθελαν να κάνουν άλλες παρέες. Είναι αυτοί οι οποίοι τώρα τη βρίσκουν πάρα πολύ άνετα να τους τσιμπάει το μάγουλο η Μέρκελ, να τους χτυπάει στην πλάτη και να τους δίνει καρπαζιές ο Γιουνκέρ, να χαριεντίζονται και να γλεντοκοπάνε με εκείνους οι οποίοι καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό. Εγώ δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνη μου με το 62%των πολιτών, δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνη μου ανάμεσα στους πολίτες και αυτό που πρέπει επιτέλους να πούμε είναι ότι οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων και οι πραγματικές συμμαχίες δεν διαμορφώνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, δεν διαμορφώνονται σε κλειστά γκρουπ, διαμορφώνονται με τους λαούς και με τις κοινωνίες. Η Ε.Ε αυτή τη στιγμή προχωρά ερήμην των λαών και των κοινωνιών, προχωρά ως το καπρίτσιο αλλά και το εργαλείο ενός κλειστού αριθμού ολιγαρχών και ακολούθων τους. Η Ε.Ε αυτή τη στιγμή υπάρχει σε πείσμα της βούλησης των λαών, εκείνων των κρατών που συμμετέχουν στην Ε.Ε. Και σ’ εμάς, στις δικές μας γενιές, υπάρχει ένα πολύ καθαρό ερώτημα, πάρα πολύ καθαρό στη δική μου συνείδηση: «θέλεις να ζήσεις δούλος; Δούλος της Ε.Ε; Ή θέλεις να ζήσεις ελεύθερος;». Αν θες να ζήσεις δούλος πράγματι δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Αν θες να ζήσεις ελεύθερος πρέπει να κάνεις πολλά, πρέπει να αγωνιστείς για την ελευθερία σου, να δώσεις σκληρές μάχες και να αναζητήσεις εκείνους που πραγματικά θέλουν να παλέψουν για την ελευθερία. Για μένα το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και νομίζω, δεν νομίζω απλώς, το πιστεύω, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας αυτής δεν θέλει να ζήσει υπόδουλη, δεν θέλει να ζήσει υπό ζυγό. Αυτή η συντριπτική πλειοψηφία μπορεί να κάμφθηκε από την προδοσία που συνέβη το ‘15 αλλά είναι ζωντανή και νομίζω ότι προκαλεί όχι απλώς φόβο και ανησυχία, προκαλεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σε εκείνους που σχεδίαζαν ερήμην της».

«ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ»
•Οι νυν και οι πρώην κυβερνήτες πάντως περιγράφουν ως μια επιστροφή στο Μεσαίωνα οποιαδήποτε έξοδο από την Ευρωζώνη, την Ε.Ε., το ενιαίο νόμισμα. Εσείς πώς το φαντάζεστε;
«Εγώ θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο Μεσαίωνα, είμαστε σε μία συνθήκη που έχει επιβληθεί κεφαλικός φόρος και μια σειρά από χαράτσια στους πολίτες. Έχουν αρπαχτεί οι καταθέσεις των πολιτών μέσα από τα Capital Controls, για όποιους ακόμα διατηρούν καταθέσεις, έχουν μπλοκαριστεί λογαριασμοί πάρα πολλών ανθρώπων. Μεθοδεύεται και δρομολογείται η αρπαγή των σπιτιών των απλών πολιτών μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με το πάτημα ενός κουμπιού. Συνολικά, έχει καταλυθεί όλο το δημοκρατικό κεκτημένο και όλες οι θεμελιώδεις εγγυήσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων μας και η χώρα βρίσκεται έρμαια μίας μαφίας, μίας εγκληματικής οργάνωσης – γιατί ως τέτοια λειτουργεί η Ε.Ε και αυτοί που τη στηρίζουν – που τελικώς το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι το πώς θα απομυζήσει τον πλούτο της χώρας αυτής και πώς θα καθυποτάξει τους πολίτες της. Αυτός είναι ο Μεσαίωνας, αυτό που ζούμε σήμερα και από αυτόν τον Μεσαίωνα πρέπει να βγούμε. Και για να βγούμε από αυτόν τον Μεσαίωνα δεν πρέπει να φοβόμαστε να παλέψουμε, πρέπει, αντίθετα, να αναφερθούμε στην εμπειρία μας, να αναλογιστούμε όλα εκείνα με τα οποία μας φοβέρισαν το 2010, πριν υπαχθεί η χώρα στο Μνημόνιο, πριν υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο από τον επίορκο κ. Παπακωσταντίνου, με τη λίστα Λαγκάρντ στη τσέπη. Να θυμηθούμε όλα εκείνα με τα οποία μας απείλησαν, όλα εκείνα που μας είπαν ότι θα γίνουν αν δεν δεχθεί ο κόσμος το Μνημόνιο, που δεν το δέχθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός το Μνημόνιο και να αναλογιστούμε ότι έχουν γίνει τα εκατονταπλάσια, έχουν γίνει τα χείριστα εις βάρος των πολιτών. Κάποιοι κερδίζουν, κάποιοι τρώνε και πίνουν με χρυσά κουτάλια στην πλάτη μας και την ίδια ώρα, ενώ μας καταστρέφουν, παριστάνουν ότι μας σώζουν. Νομίζω, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι θέμα θεωρίας, είναι θέμα εμπειρίας, είναι θέμα βιωματικής σχέσης με τα πράγματα και ο καθένας μας και ο κάθε απλός πολίτης και ο κάθε πολίτης των Χανίων, της πόλης αυτής, μπορεί να ξεκαθαρίσει μέσα του αν αυτή είναι η ζωή που θέλει να ζει ή αν αξίζει ο ίδιος, οι γονείς του, τα παιδιά του μια καλύτερη ζωή, έναν καλύτερο κόσμο. Εγώ λέω ναι, ότι αξίζουμε πολύ πολύ καλύτερα και γι’ αυτά πρέπει να παλέψουμε».

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
• Από πολύ νωρίς το 2012 που ο συντοπίτης μας και σημερινός υπουργός ο κ. Γ. Σταθάκης μας έλεγε πως από το ελληνικό χρέος μόλις ένα 5% μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομο και καταχρηστικό. Η Επιτροπή που συστήσατε ως πρόεδρος της Βουλής έδειξε άλλα στοιχεία;
«Τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους είναι επίσημα, είναι τεκμηριωμένα και αναλύονται πολύ διεξοδικά στα δύο προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής. Εκεί με επιστημονικό τρόπο προσδιορίζεται για ποιους λόγους το δημόσιο χρέος είναι παράνομο και αθέμιτο, που σημαίνει ότι έχει συναφθεί με όρους οι οποίοι παραβιάζουν τη συνταγματική νομιμότητα και τους διεθνείς κανόνες. Είναι επονείδιστο, που σημαίνει ότι παραβιάζονται από την ανάληψή του βασικοί κανόνες δημοκρατίας, διαφάνειας και σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών. Και είναι και μη βιώσιμο: δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γιατί η αποπληρωμή του σημαίνει πλήρη καταρράκωση της ζωής των ανθρώπων. Αυτό σε διεθνές επίπεδο, κατά το διεθνές κεκτημένο και τη διεθνή νομιμότητα, σημαίνει διαγραφή του χρέους. Είναι ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα η διαγραφή του χρέους και μάλιστα αυτή η διαγραφή αποτελεί και κανόνα ακόμη και διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ. Το πρόβλημα είναι τα επίορκα πρόσωπα όπως ο κ. Σταθάκης που εάν σας έλεγε αυτά τα πράγματα – τα είχε πει μία φορά δημόσια, και τον είχα δημόσια διαψεύσει – εάν έλεγε αυτά τα πράγματα τα έλεγε με ιδιοτελή κίνητρα και με ιδιοτελή στόχευση και αποδεικνύεται αυτό σήμερα. Δεν τα έλεγε με τεκμηρίωση, ούτε με μελέτη, τα έλεγε για να υπηρετήσει τους δανειστές. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή αυτό το χρέος υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους δανειστές δυνάστες, τους τραπεζίτες οι οποίοι στηρίζουν και συμπράττουν με αυτή την κλίκα επιόρκων που συγκροτεί τη σημερινή Κυβέρνηση και η οποία με το αζημίωτο – και το λέω μετά λόγου γνώσεως – παραδίδει και τα τελευταία εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και εκχωρεί τα πάντα για να παραμείνει λίγο ακόμα στην εξουσία και στην καρέκλα.
Στο ερώτημά σας, τα πορίσματα της Επιτροπής είναι εκεί, είναι επίσημα, αποτελούν κεκτημένο του λαού και εργαλείο του λαού. Δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται. Και όταν αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα, με βάση αυτά τα πορίσματα θα γίνει κυριαρχική διαγραφή του χρέους. Και όπως έχω δεσμευθεί προσωπικά και για την “Πλεύση Ελευθερίας”, για το κίνημά μας, δεν θα γίνει απλά διαγραφή του χρέους: θα αναζητηθούν ευθύνες, θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες σε εκείνους που κατέστρεψαν τη χώρα και θα αναζητηθούν, βεβαίως, και αποζημιώσεις. Θα γίνει κατάσχεση, συντηρητική κατάσχεση των περιουσιών εκείνων οι οποίοι αποφάσισαν χωρίς εμάς για εμάς, ότι θα υποθηκεύσουν τις ζωές μας, το μέλλον μας και τη χώρα μας για ένα χρέος που οι ίδιοι όφειλαν να έχουν αρνηθεί να πληρώσουν και να πληρώσουμε».

• Χαρακτηρίζετε την “Πλεύση Ελευθερίας” κίνημα. Από την άλλη, όμως, πολλοί το περιγράφουν ως ένα προσωποκεντρικό αρχηγοκεντρικό κόμμα το οποίο περιστρέφεται γύρω από την προσωπικότητά σας. Τι απαντάτε;
«Αυτό που κάνουμε στην “Πλεύση Ελευθερίας” είναι κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί, είναι κάτι που όσοι έχουνε συνηθίσει στους παραδοσιακούς κομματικούς μηχανισμούς θα πουν ότι «δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορείς να το κάνεις». Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Είναι ένα κίνημα των πολιτών, αυτό σημαίνει ότι είναι ένα ανοιχτό κίνημα σε όλους. Έχει την Ιδρυτική του Διακήρυξη, που καθορίζει πλήρως και με σαφήνεια το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρούμε. Έχει ως αρχή την αμεσοδημοκρατική συγκρότηση και αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει, αρκεί να αποδέχεται την Ιδρυτική Διακήρυξη και τις Αρχές Ελευθερίας, τις βασικές αρχές δράσης μας που είναι αρχές δημοκρατίας, διαφάνειας, σεβασμού, αξιοπρέπειας.
Και αυτό που θεωρώ προσωπικά πολύ επαναστατικό, που έχουμε κάνει, και δεν νομίζω ότι θα τολμούσαν άλλοι να το κάνουν, είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον θέλει, μέσα από τη διαδικτυακή μας πλατφόρμα το  να δηλώσει συμμετοχή, να δηλώσει συμμετοχή σε δράσεις, να προτείνει και να οργανώσει , να συγκροτήσει πυρήνες, τους πυρήνες ελευθερίας.
Με αυτούς τους τρόπους, χωρίς ιεραρχίες και μηχανισμούς από εκείνους τους παραδοσιακούς, αυτό το οποίο στοχεύουμε είναι να έρθει η κοινωνία στο προσκήνιο. Είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε κίνημα παραδοσιακών στελεχών, δεν έχουμε το άγχος, δηλαδή, ούτε να μετεγγράψουμε κάποιον “μπαρουτοκαπνισμένο” των κομμάτων, ούτε να εμφανίσουμε, αν θέλετε, μια ανακύκλωση πολιτικού προσωπικού. Αντίθετα, αυτό στο οποίο πιστεύω βαθιά και για αυτό πήρα την πρωτοβουλία για την “Πλεύση Ελευθερίας” και θα την φέρω εις πέρας, όπως δεσμεύτηκα, είναι ότι η πολιτική πρέπει να ασκείται από τους πολίτες και οι πολιτικοί πρέπει να αισθάνονται πολίτες, πρέπει να μη σταματήσουν να είναι πολίτες, πρέπει να μην φανταστούν, να μην διανοηθούν ότι είναι κάτι άλλο από τους πολίτες. Η εγγύηση γι’ αυτό είναι να ενεργοποιηθούν πραγματικά όλοι αυτοί οι πολίτες και οι άξιοι άνθρωποι και οι επιστήμονες και οι άνθρωποι της δουλειάς και οι άνθρωποι του μόχθου, όλοι αυτοί που έχουν βιωματική σχέση με τα πράγματα, που ξέρουν πώς βγαίνει το ψωμί, που ξέρουν πώς οργανώνεται το μαγαζί, η επιχείρηση, πώς γίνεται η δημιουργία και όχι οι διάφοροι επαγγελματίες της πολιτικής, οι ρεμπεσκέδες που δεν έχουν εργαστεί ποτέ, που δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο από το να είναι κομματικά στελέχη και που τελικά ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας μας».

 AYTONOMA…
• Θα διεκδικήσετε την ψήφο των πολιτών αυτόνομα ή μέσα σε κάποιον κομματικό σχηματισμό όπως είχατε δοκιμάσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με συμμετοχή στη ΛΑΕ;
«Η Πλεύση Ελευθερίας είναι πρώτα απ’ όλα κίνημα ελευθερίας, είναι κίνημα ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνίας και η πρώτη μας δουλειά και μέριμνα βασική είναι η ενεργοποίηση της κοινωνίας. Οι συζητήσεις περί εκλογικών συμμαχιών ή συμπράξεων νομίζω ότι έπονται αυτού του βασικού στόχου για τον οποίο σας μιλώ. Γιατί χωρίς ενεργοποιημένη κοινωνία, χωρίς κοινωνία ζώσα, δρώσα και διεκδικούσα, καμία εκλογική συμμαχία δεν έχει ούτε λόγο ύπαρξης ούτε σκοπό. Για να μην αφήσω, όμως, μισή την απάντηση στο ερώτημά σας, για μας υπάρχουν πολύ αυστηροί όροι σε σχέση με οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας. Γιατί η προδοσία που συνέβη το ‘15 προσωπικά δεν θα επιτρέψω να ξανασυμβεί. Η προδοσία του λαού αλλά και η προδοσία όσων δίναμε αυτή τη μάχη για λογαριασμό των συμπολιτών μας. Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι στους όρους που έχω και δημόσια θέσει για οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι: καμία σύμπραξη με κανέναν εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης, καμία σύμπραξη με κανένα πρόσωπο, που συμμετείχε, στήριξε, ψήφισε Μνημόνια, διαχρονικά. Καμία σύμπραξη, καμία αποδοχή και παραδοχή προσώπου που έχει συμμετάσχει στη διαδικασία επιβολής των Μνημονίων. Καμία αποδοχή και καμία συνεργασία με πρόσωπα που βρίσκονται σε payroll ολιγαρχών. Αυτά δεν είναι θεωρητικά ζητήματα, είναι ουσιαστικά ζητήματα και είναι καλό να τοποθετηθούν όσοι μιλούν περί εκλογικής σύμπραξης και συνεργασίας. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις το παιχνίδι θα παιχθεί και πάλι με σημαδεμένα χαρτιά και αυτό δεν θα το επιτρέψω».

 

Το ΟΧΙ των Χανιωτών
• Και κάτι τελευταίο. Είμαστε στα Χανιά, την εκλογική περιφέρεια που το ΟΧΙ στις 5 Ιουλίου του 2015 πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά. Τι έχετε να πείτε στον κόσμο των Χανίων, στους πολίτες αυτούς που είπαν ΟΧΙ;
«Εγώ θα πω στους Χανιώτες να είναι περήφανοι για το ΟΧΙ τους και θα τους πω ότι το ΟΧΙ τους πρέπει να το υπερασπιστούν, απέναντι σε εκείνους που το περιφρονούν, όπως είναι η δήθεν αντιπολίτευση, γιατί θα μου επιτρέψετε να μην θεωρώ αντιπολίτευση τους μνημονιακούς (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ούτω καθεξής). Να το υπερασπιστούν και απέναντι, όμως, σε εκείνους που το παραβιάζουν ξετσίπωτα και παριστάνουν ότι δεν έχουν επιλογή, και είναι οι νεομνημονιακοί του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ζούσα στα Χανιά οι 4 βουλευτές Χανίων που ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσα να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα και η άποψή μου είναι ότι τα πρόσωπα αυτά θα έπρεπε να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν εδώ στην πόλη,. Οι άνθρωποι που καταπατούν το ΟΧΙ των Χανιωτών με το αζημίωτο θα έπρεπε να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν και οι Χανιώτες σίγουρα πρέπει να υπερασπιστούν και το ΟΧΙ τους και την αξιοπρέπειά τους και το Αεροδρόμιό τους. Υπάρχει μία ακραία υποκρισία, μία ακραία διπροσωπία και μία ανάλγητη εξαπάτηση του λαού μας απέναντι στην οποία οι Χανιώτες αλλά και οι πολίτες συνολικά της χώρας μας πρέπει να θυμώσουν, πρέπει να ενεργοποιηθούν και πρέπει να επαναστατήσουν. Δεν πρέπει να τη δεχθούν ούτε ως φυσική συνέπεια, ούτε ως δίκαιη τιμωρία τους γιατί ‘’την πάτησαν’’, γιατί εξαπατήθηκαν. Δεν μας αξίζει ούτε αυτή η Κυβέρνηση, ούτε αυτή η συνθήκη, ούτε η κατάλυση της δημοκρατίας. Αλλά, για να ανακτήσουμε αυτό που μας αξίζει και μας αναλογεί, πρέπει να παλέψουμε και γι’ αυτό είμαι εδώ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα