Την πεποίθηση ότι η Λαϊκή Ενότητα θα βγει πιο δυνατή από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές εξέφρασαν οι υποψήφιοι βουλευτές Χανίων Ελένη Μπιρμπίλη – Βουγιουκαλάκη και Νίκος Τζινευράκης μιλώντας στα “Χ.ν.” λίγες ημέρες πριν την 7η Ιουλίου.
Oι δύο υποψήφιοι βουλευτές κάλεσαν τον λαό να πάρει την τύχη στα χέρια του, άσκησαν σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι απαξίωσε την έννοια της Αριστεράς, επεσήμαναν ότι η ΛΑ.Ε. αναζήτησε συνεργασίες με άλλα αριστερά κόμματα αλλά αυτές δεν προχώρησαν με ευθύνη των άλλων πολιτικών δυνάμεων, ενώ υποστήριξαν ότι μια ανεξάρτητη πορεία της Ελλάδας, εκτός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, είναι μια ρεαλιστική προοπτική που θα πρέπει να διεκδικηθεί.
•Το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν καλό για τη ΛΑ.Ε. και είδαμε την παραίτηση του Π. Λαφαζάνη. Τι έφταιξε;
Ε.Μ.Β.: Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Τα ΜΜΕ έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, δεν προβλήθηκε η ΛΑ.Ε. ενώ παράλληλα λόγω των πολλών ταυτόχρονων εκλογών υπήρξε μια σύγχυση στον κόσμο. Ο Π. Λαφαζάνης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το αποτέλεσμα κι αυτό σημαίνει ότι έπαιξε ρόλο και η στάση του επικεφαλής. Όλα αυτά μαζί. Ίσως θα πρέπει να δουλέψουμε πιο πολύ με τον κόσμο, στη βάση. Εναν κόσμο που είναι κουρασμένος με αυτά που του έχουν συμβεί. Βλέπουμε ότι το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πάλι προσκόμματα στα μικρότερα κόμματα. Ωστόσο, εμείς είμαστε εδώ και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ενημερωθεί ο κόσμος και για βρεθούμε ξανά στους δρόμους για να διεκδικήσουμε αυτά που μας έχουν πάρει. Πιστεύω ότι τώρα θα πάμε πολύ καλύτερα.
•Πιστεύετε δηλαδή ότι στις εθνικές εκλογές θα βρεθεί η ΛΑ.Ε. μέσα στη Βουλή;
Ε.Μ.Β.: Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα. Η επαφή μας με τον κόσμο είναι καθημερινή και ο λόγος μας είναι πάντα καίριος. Εμείς δεν πουληθήκαμε, δεν υποκύψαμε όταν ήμασταν μέρος της κυβέρνησης. Οι βουλευτές μας παραιτήθηκαν. Αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσει ο κόσμος. Παλεύουμε ξανά από τη βάση για να βρούμε ένα δρόμο που θα μας φέρει όλους μαζί κοντά για να αγωνιστούμε κατά των μνημονίων που έχουν καταλύσει τις ζωές μας.
•Δεν βρέθηκαν άλλες πολιτικές δυνάμεις για μια κοινή κάθοδο – συνεργασία στις εκλογές;
Ε.Μ.Β.: Ως ΛΑ.Ε. προσβλέπουμε στην ενότητα της Αριστεράς. Απευθυνθήκαμε σε κάποια άλλα κόμματα και δεν δέχθηκαν να υπάρξει συνεργασία. Το θέμα των συνεργασιών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να το δει η Αριστερά. Η Αριστερά πρέπει να εκσυγχρονιστεί, τα ζητούμενα είναι δραματικά και δεν μπορούν να περιμένουν. Όλοι οι αριστεροί πρέπει να βρεθούμε στο μετερίζι των αγώνων σαν μια γροθιά. Όσοι αρνούνται να το κάνουν αυτό υπηρετούν το σύστημα.
Ν.Τ.: Θα συμφωνήσω σε όλα με τη συνυποψήφιά μου. Ήθελα μόνο να προσθέσω πως, με ευθύνη και των συστημικών κομμάτων που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και υπερψήφισαν το 3ο μνημόνιο, που στήριξαν δηλαδή την “κωλοτούμπα”, ποτέ δεν έγινε μια συζήτηση στην Ελλάδα για διέξοδο. Η πρόταση αυτή αποκλείστηκε δια ροπάλου κατ’ εντολή της κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια υπήρξε πλήρης αποκλεισμός της φωνής της ΛΑ.Ε., η οποία έσωσε ουσιαστικά την τιμή της Αριστεράς. Σαφέστατα έχουμε και τις δικές μας ευθύνες. Όμως βλέπουμε καινοφανή κόμματα που δεν έχουν κάνει τίποτα, δεν λένε τίποτα εναλλακτικό ή στρέφουν σε μια λανθασμένη κατεύθυνση τον κόσμο και παίρνουν ψήφους. Κι αυτό την ώρα που κανείς δεν έχει παλέψει τόσο πολύ όσο η ΛΑ.Ε. και το ΚΚΕ υπέρ του λαού και τα συμφέροντά του.
•Αναφερθήκατε σε μια εναλλακτική πολιτική που όπως λέτε δεν συζητήθηκε. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε ρεαλιστικά η χώρα μας να σταθεί εκτός Ε.Ε.;
Ν.Τ.: Τουλάχιστον οι παλαιότεροι μπορούν να θυμηθούν η Ελλάδα τι παρήγαγε και τι πολιτική είχε τα προηγούμενα 30-40 χρόνια και πως σιγά σιγά αυτά αποδομήθηκαν. Είμαστε σε μια χώρα που συνεχώς καταστρέφεται ο παραγωγικός της ιστός, πρωτογενής και δευτερογενής, προς όφελος ενός τουρισμού που είναι ευτελής ως προς οφέλη και συγχρόνως έχουμε μια χώρα εξαρτημένη από την νατοϊκή “συμμαχία” που προσθέτει αντί να επιλύει προβλήματα. Μάλιστα έχουμε προχωρήσει και σε μια πρωτοφανή συμμαχία με το Ισραήλ και έρχεται η Ελλάδα να στηρίξει τον τυχοδιωκτισμό του στη Μ. Ανατολή εναντίον των παραδοσιακών μας φίλων, του αραβικού λαού. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Κρήτη θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας ενδεχόμενης γενικευμένης σύγκρουσης που θα είναι ολέθρια. Δεν θέλω να τρομοκρατήσω τον κόσμο αλλά προσωπικά η ατμόσφαιρα μου θυμίζει το κλίμα πριν την εισβολή στην Κύπρο…
Ε.Μ.Β.: Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ που επιβουλεύεται την ειρήνη στην περιοχή δείχνει ότι δεν είναι εδώ για να μας προστατεύσει αλλά για να αποκομίσει δικά του οφέλη. Η ανάπτυξη των βάσεων θα έπρεπε να κινητοποιήσει τον λαό της Κρήτης. Από εδώ φεύγουν αεροπλάνα που εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις. Το ΝΑΤΟ δεν έχει πια λόγο ύπαρξης κι ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι για να υπηρετεί αλλότρια για τους λαούς συμφέροντα όπως το ίδιο ακριβώς πράττει και η Ε.Ε. Είδαμε και τώρα που προέκυψε το πρόβλημα με την Τουρκία ότι αρκέστηκαν σε παραινέσεις, δεν θέλουν να εμπλακούν κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Δεν μπορεί να τους υπηρετούμε για να εξυπηρετούν αυτοί τα δικά τους συμφέροντα. Ως λαός είμαστε αυτάρκεις, μπορούμε να επιβιώσουμε και να δημιουργήσουμε μια φιλική σχέση με τη γείτονα χώρα. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.
•Αναφερθήκατε στον ρόλο των βάσεων στα Χανιά. Γιατί βρίσκεται σε ύφεση το αντιβασικό κίνημα; Ποια εξήγηση δίνετε;
Ε.Μ.Β.: Υπάρχουν κοινωνιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι όταν ένας λαός υποφέρει πέφτει σε απραξία και κατάθλιψη. Ο κόσμος έχει κουραστεί κι έχει αφεθεί. Θα πρέπει να καταλάβει όμως ότι κανένας δεν θα παλέψει γι’ αυτόν. Ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Βλέπετε και το ζήτημα του περιβάλλοντος. Αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα σε λίγο καιρό θα είναι αβίωτος ο βίος μας. Όλα αυτά τα ζητήματα μας αφορούν προσωπικά. Αν δεν το δούμε έτσι και πέσουμε στην παγίδα του δικομματισμού φεύγουμε από το κέντρο των ευθυνών μας, την ευθύνη δηλαδή να ψηφίσουμε εμείς για εμάς.
Ν.Τ.: Η Τρόικα θα μπορούσε να δώσουν ένα βραβείο στον κ. Τσίπρα ότι ήταν ο πρωθυπουργός που ηγείτο ενός κόμματος που υπόσχονταν την έξοδο από την κρίση και την ελπίδα στον κόσμο και ευνούχισε αυτή την προοπτική και τη διάθεση του κόσμου για ζωή. Σε αυτό αποδίδω προσωπικά την “καθίζηση” του λαού, ο οποίος έχει πειστεί ότι δεν γίνεται τίποτα…
•Πολλά στελέχη της ΛΑ.Ε. αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του 3ου μνημονίου. Για εσάς δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Ισχύει το τι Πλαστήρας τι Παπάγος;
Ν.Τ.: Έχουν σαφώς διαφορετικές αφετηρίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως πλέον έχει ενσωματώσει όλο το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, έχει χάσει τα αριστερά χαρακτηριστικά του και είναι ένα δεξιό νεοφιλελεύθερο κόμμα. Διαφέρει μόνο στον τρόπο τρόπο που πλασάρει αυτές τις πολιτικές. Δεν θα μπορούσε ο Μητσοτάκης να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο και να κάτσει ήσυχα ο κόσμος. Χρειάζονταν ένα αριστερό άλλοθι. Επίσης καθώς δεν έχει ασκήσει πολιτική στο παρελθόν δεν έχει κατηγορίες για διαφθορά κ.λπ. Ωστόσο, ο στόχος και το πλαίσιο της πολιτικής του έχουν καθοριστεί από το 3ο μνημόνιο. Δεν έχουν συνεπώς πρόγραμμα ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.
Ε.Μ.Β.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες για την απαξίωση της Αριστεράς. Αυτό από μόνο του αποτελεί λόγο για να του γυρίσει την πλάτη ο κόσμος. Η δεξιά μιλάει μόνο για ανταγωνισμό και κέρδος και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θολώσει τα νερά για να μείνει στην εξουσία. Ο κόσμος δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα από αυτούς του δύο. Θα πρέπει να δώσει δύναμη στην Αριστερά, αυτή είναι η μόνη του ελπίδα.
•Πρόσφατα υπογράφηκε η συμφωνία για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πώς αποτιμάτε αυτή την εξέλιξη;
Ν.Τ.: Είναι αρνητική για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και λόγω των συνεργασιών που προβλέπει. Γίνεται μια συμφωνία άντλησης των πιθανών κοιτασμάτων με πολύ δυσμενείς οικονομικούς όρους για την Ελλάδα και όλη αυτή η συμφωνία γίνεται για να ενισχυθεί η παρουσία του Ισραήλ. Δηλαδή της “μπότας” της Αμερικής για τον έλεγχο της Μ. Ανατολής…
Ε.Μ.Β.: Η υποταγή μας στα κελεύσματα της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ε.Κ.Τ. υποδούλωσε την Ελλάδα και έδωσε το έναυσμα για να συνεχιστεί ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών. Από αυτή την ιστορία έχουν να κερδίσουν μόνο αυτοί…