Μια “γιορτή” Μαραθόπιτας στήθηκε στις Βρύσες Κυδωνίας
Ένα χωριό -οι Βρύσες Κυδωνίας- µετατράπηκε σε… εργαστήρι παρασκευής µαραθόπιτας το Σαββατοκύριακο µε τους κατοίκους να µαζεύουν τα άγρια χόρτα, να παρασκευάζουν τις πίτες τους και να το γιορτάζουν!
Ήταν η δεύτερη δράση του προγράµµατος “Πάµε για χόρτα;” που ξεκίνησε πέρυσι από τις Βρύσες Κυδωνίας. Το Σάββατο εκατοντάδες κόσµος βγήκε στα χωράφια της περιοχής και µάζεψε άγρια χόρτα και χθες σε τρία σηµεία παρασκευάζονταν µαραθόπιτες και σε άλλο ένα σηµείο µαγειρεύονταν φαγητά µε βασική ύλη τα χόρτα.
Πρώτος µας σταθµός το σπίτι της Τασούλα Παπαδάκη- Βουλγαράκη. Η έµπειρη νοικοκυρά έχει δείξει στις υπόλοιπες γυναίκες πως φτιάχνονται οι µαραθόπιτες. «Το διδάχθηκα από τη µητέρα και τη γιαγιά µου» µας λέει.
Στην αυλή του σπιτιού σε ένα µεγάλο τραπέζι συναντάµε τις κυρίες Χρυσούλα Καλαιτζάκη, Ελένη Μανωλακάκη, Μαρία Αποστολοπούλου Λίτσα Στρατάκη και την κ. Φρανσουάζ από τη Γαλλία.
«Έχουµε µαζέψει τα χόρτα µας, τα πλένουµε καλά, τα καθαρίζουµε και φτιάχνουµε το µείγµα µας. Σε αυτό βάζουµε σπανάκι, λίγο µελισσόχορτο, λίγες κουτσουνάδες και το µπόλικο βέβαια µάραθο. Μετά αρκετό σκορδόφυλλο, κρεµµύδι που τα µαζέψαµε από όλη την περιοχή. Αυτά τα ανακατεύουµε µε λάδι, αλάτι και λίγο αλεύρι. Για το ζυµάρι βάζουµε αλεύρι βέβαια, λάδι, µαγιά και αλάτι» µας λένε. Το φύλλο γίνεται στη µηχανή καθώς όπως εξηγούν «έτσι είναι πιο σκληρό το ζυµάρι. Πάνω στο φύλλο βάζουµε το γέµισµα µε τα χόρτα µας και από πάνω το κλείνουµε µε άλλο ένα φύλλο αλεύρι» µας εξηγούν τη διαδικαία.
Στην κουζίνα η κ. Τασούλα Παπαδάκη- Βουλγαράκη ρίχνει τις µαραθόπιτες στο τηγάνι. «Το λαδώνω µε πινέλο για να µην ξεραθεί» αναφέρει η κ. Τασούλα, που σε λίγα λεπτά της ώρας βγάζει την πρώτη µαραθόπιτα!
Επόµενη στάση στο φιλόξενο σπίτι του κ. Λευτέρη Παπαδάκη. Στην αυλή πλήθος κόσµου, ο ξυλόφουρνος δουλεύει για να προετοιµάσει άλλα φαγητά και στον πάγκο οι γυναίκες απλώνουν το ζυµάρι και φτιάχνουν µαραθόπιτες. Η κ. Ντίνα Καλλιοντζάκη µαζί µε την κ. Μαρία έχουν αναλάβει το ψήσιµο τους. «Είναι κάτι που µας αρέσει πολύ γιατί τα φτιάχνω συχνά για τα παιδιά µου» επισηµαίνει η κ. Μαρία, ενώ η κ. Ντίνα µας δείχνει πως “λαδώνεται” η µαραθόπιτα πριν καταλήξει στο τηγάνι.
Μετακινούµαστε αυτή τη φορά στο σπίτι της Ιωάννας Παπαδάκη. Και εκεί η κουζίνα είναι κατάµεστη από κόσµο που παρακολουθεί και συµµετέχει στην παρασκευή ανάµεσα τους πολλοί άνδρες.
«Όλα τα χόρτα τα µαζέψαµε από τα χωράφια γύρω από το χωριό µας, µόνο το σπανάκι και τα κρεµυδόφυλλα είναι από τον κήπο µας» δηλώνει η κ. Ιωάννα, ενώ η κ. Στέλλα η µητέρα της µας δείχνει µια άλλη τεχνική. Εδώ τις µαραθόπιτες τις φτιάχνουν “πουγκί”, το µείγµα του χόρτου µπαίνει µαζί µε τη ζύµη που “κλείνει” από πάνω σαν πουγκί. Αφού φτιάξουν τις πρώτες τις περνάνε στην Στέλα Καλλιοντζάκη που έχει αναλάβει το ψήσιµο στην κουζίνα!
Όλη η δράση διοργανώθηκε από τον πολύ δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Η πρόεδρος του κ. Μαντώ Χωραφάκη µας εξηγεί πως η δράση ξεκίνησε πέρυσι « από την δική µας την ανάγκη ,των νέων παιδιών, να µάθουµε για τα χόρτα περπατώντας στα µονοπάτια. Το συζητήσαµε στο σύλλογο και είπαµε αµέσως να το υλοποιήσουµε.»
Κοντά στη δράση η περιφερειακή σύµβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη που φέτος φρόντισε να επεκταθεί σε όλο τον νοµό µε τη συµµετοχή εκατοντάδων κατοίκων.
Όλα από άγρια χόρτα!
Σε ξεχωριστό χώρο ο σεφ της Ορθόδοξης Ακαδηµίας κ. Γιάννης Κατσιφαράκης ετοιµάζει σε τέσσερα µεγάλα καζάνια Οι µυρωδιές “σπάνε µύτες” από µεγάλη απόσταση. Ο σεφ µας αναφέρει. «Εδώ έχουµε µαυροµάτικα φασόλια µε άγρια χόρτα και πορτοκάλι. Στο άλλο τσιγαριαστά χόρτα µε πατάτες και καλαµαράκια, στο τρίτο καζάνι βραστά χόρτα και στον τέταρτο τα σφουγγιχτά ζυµαρικά µε µια σάλτσα “πέστο” άγριων χόρτων. Όλες αυτές είναι συνταγές από τις γιαγιάδες µας, παραδοσιακές. Στο master class στη συνέχεια θα τους δείξω κάτι πιο σύγχρονο» σηµειώνει και προσθέτει «βλέπουµε πως µε τα χόρτα µπορείς να φτιάξεις τα πάντα. Είναι τεράστιος ο διατροφικός µας πλούτος. Ειδικά τα χόρτα αν τα φτιάξεις όπως πρέπει φτιάχνεις καταπληκτικές γεύσεις».