Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Πρώτη αιτία θανάτου τα εμφράγματα στην Ελλάδα

Την πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα αποτελούν τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και έπονται με διαφορά τα τροχαία ατυχήματα και οι νεοπλασίες. Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά των καπνιστών στη χώρα μας παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο στον αριθμό των εμφραγμάτων.

Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Ελλάδας Στέφανος Φούσας στο πλαίσιο του καρδιολογικού συνέδριο με θέμα «Νεότερες εξελίξεις στην καρδιολογία» που ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά.Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, το κοινό θα έχει την ευκαιρία σήμερα, από τις 6.30 το απόγευμα, να παρακολουθήσει ανοιχτές διαλέξεις από καρδιολόγους για τον τρόπο αντιμετώπισης και την πρόληψη των καρδιολογικών νοσημάτων. Επίσης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του συνεδρίου προσωπικό από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική καθώς και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θα εκπαιδευτούν στην ΚΑΡΠΑ (καρδιαγγειακή αναζωογόνηση), ενώ μετά το πέρας της εκπαίδευσης θα λάβουν ειδικό πιστοποιητικό.

Μιλώντας για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ο κ. Φούσας χαρακτήρισε τα εμφράγματα σαν σύγχρονο «φονιά», ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού των περιστατικών περιέγραψε την κατάσταση σαν έναν «πόλεμο» που διεξάγεται καθημερινά. «Όταν συμβαίνει έμφραγμα 1 στους 5 πεθαίνει», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον πατέρα, την ηλικία και το φύλο μας αλλά μπορούμε να ρυθμίσουμε τη χοληστερίνη, την πίεση, τα κιλά μας και να μην καπνίζουμε. Αν έχουμε λιγότερους παράγοντες κινδύνου σωρευτικά τότε κινδυνεύουμε λιγότερο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Φούσας στον αρνητικό ρόλο που παίζουν τα αυξημένα ποσοστά καπνιστών στη χώρα μας επισημαίνοντας σχετικά ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών καπνιστριών ανέρχεται σε 40% όταν παγκόσμια το ποσοστό τους κυμαίνεται στο 8%, ενώ για τους άνδρες καπνιστές τα αντίστοιχα ποσοστό είναι 60% για την Ελλάδα και 40% για τις άλλες χώρες. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανέφερε ακόμα ότι η πιο επικίνδυνη ηλικία για την εκδήλωση εμφράγματος είναι πάνω από τα 50. Ωστόσο, όπως τόνισε, λόγω κυρίως του καπνίσματος πλέον υπάρχουν και περιστατικά από την ηλικία των 25, 30 ή 35 ετών.

ΣΠΑΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Στο επιστημονικό συνέδριο θα γίνουν επίσης ανακοινώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα σπάνια καρδιαγγειακά νοσήματα όπως τη νόσο της Νάξου. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο επιστημονικός υπεύθυνος Μονάδας Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άρης Αναστασάκης, ειδικότερα για τη νόσο της Νάξου την οποία ανακάλυψε το 1986 ο Νίκος Πρωτονοτάριος, πρόκειται να ανακοινωθεί το φάρμακο της νόσου. «Γίνεται μια προσπάθεια εκπαίδευσης των γιατρών σε όλη την Ευρώπη πάνω σε ζητήματα των σπάνιων καρδιολογικών νοσημάτων κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα γιατί τα νησιά μας λειτούργησαν για πολλά χρόνια ως κλειστές κοινότητες με αποτέλεσμα να έχουμε γάμους μεταξύ συγγενών και ανάδυση τέτοιων σπάνιων νοσημάτων σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από την υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασάκης, ενώ η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμια της Πάδοβα και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Μυοκαρδιοπαθειών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Αλίντα Καφόριο υπογράμμισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των επιστημονικών δικτύων που ασχολούνται με τα σπάνια νοσήματα της καρδιάς.

Κι αυτό διότι όπως εξήγησε λόγω της χαμηλής συχνότητας εμφάνισης της κατηγορίας αυτής των νοσημάτων είναι δύσκολο κάποια χώρα να μπορέσει να προχωρήσει από μόνη της στην αντιμετώπισή τους. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Πέρι Έλιοτ υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση και θεραπεία των σπάνιων νοσημάτων να περάσει στα εκπαιδευτικά συστήματα ώστε να είναι εξοικειωμένοι οι νέοι καρδιολόγοι με αυτά τα περιστατικά. Επίσης, ο κ. Έλιοτ, όπως και η κα Καφόριο, ανέφεραν ότι η μελέτη των σπάνιων νοσημάτων της καρδιάς μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των πιο κοινών ασθενειών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Στη σημασία του καρδιολογικού συνεδρίου και της δυνατότητας που δίνει για ενημέρωση του ευρύ κοινού αλλά και της εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου και άλλων υπηρεσιών αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ο Δήμος πρόκειται να τιμήσει τη μνήμη του γιατρού Νίκου Πρωτονοτάριου που ανακάλυψε τη νόσο της Νάξου, αλλά και τη γιατρό Αγγελική Ασημάκη για τη συμβολή της στην έρευνα για τη θεραπεία των καρδιοπαθειών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα