» Από τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Ιω. Τέντε
Ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες απέστειλε τρισέλιδη επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των Μ.Κ.Ο. και ζητά συνάντηση, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος, αλλά και να διατυπωθούν σχετικές προτάσεις.
Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Τέντες στην εκπνοή του 2013 είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα των Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των Μ.Κ.Ο. είναι τουλάχιστον 1.500. Ακόμα, το τελευταίο διάστημα στελέχη των υπηρεσιών του κ. Τέντε πραγματοποίησαν έρευνα ως προς το παρελθόν των Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα και διαπιστώθηκε ότι είναι «νεφελώδες» το καθεστώς λειτουργίας τους.
Στην επιστολή του ο κ. Τέντες προτείνει να συσταθεί μητρώο Μ.Κ.Ο., προκειμένου να μπορούν να ελεγχθούν οι σκοποί και η δράση τους, όπως επίσης πρότεινε την αλλαγή της νομοθεσίας προκειμένου να καθορίζονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Μ.Κ.Ο.
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕCONOMIST
Στο μεταξύ άρθρο για υποθέσεις διαφθοράς που ερευνώνται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα δημοσιεύει το περιοδικό “The Economist” στη στήλη Charlemagne για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, κάνοντας λόγο για ένα «πολιτικό ναρκοπέδιο».
Σχεδόν κάθε εβδομάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, γίνονται νέες καταγγελίες περί διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Η τελευταία υπόθεση αφορά το υπουργείο Εξωτερικών: έρευνα που διεξήγαγαν οι διωκτικές αρχές επί 20 μήνες έφερε στην επιφάνεια στοιχεία για εκτεταμένη κατάχρηση ενισχύσεων οι οποίες χορηγήθηκαν σε περίπου 600 ελληνικές Μ.Κ.Ο. που δρούσαν στο εξωτερικό, κατά κύριο λόγο στα Βαλκάνια, από το 2000 ως το 2008.
Οι περισσότερες από τις Μ.Κ.Ο. αυτές, αναφέρει το περιοδικό, δημιουργήθηκαν με την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου, τότε υπουργού Εξωτερικών (και αργότερα πρωθυπουργού) κάτω από την ομπρέλα της Διεύθυνσης διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του ΥΠΕΞ (Hellenic Aid). Μέρος της αποστολής τους ήταν να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις αναδυόμενες συνεργασίες των δυτικών Βαλκανίων μετά τη σύρραξη στο Κόσοβο. Η τότε ευημερούσα Ελλάδα προσέφερε 600 εκατ. ευρώ αναπτυξιακής βοήθειας σε γειτονικές της χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Σχεδόν 87 εκατ. ευρώ πήγαν στις Μ.Κ.Ο. εν όσω ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός, από το 2000 ως το 2004· σχεδόν τα 30 εκατ. εκ του ποσού αυτού παραμένει άγνωστο πού κατέληξαν, σύμφωνα με τους ερευνητές.