Eχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που ο ποταμός Σάβα ξεχείλισε και οι Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη και Κροατία έχουν πληγεί, από πλημμύρες και κατολισθήσεις αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Χιλιάδες πολίτες στη Σερβία είναι άστεγοι και αρκετές πόλεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οπως ανέφερε o Φιλίπ Κάτικ στα “Χ.Ν” κάτοικος της πόλης Beocin της Σερβίας «μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 30 άνθρωποι από τη Σερβία, όλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε και είναι σημαντικό το έργο των γειτονικών χωρών». Τις τελευταίες πέντε ημέρες περίπου 44 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη Βοσνία, Σερβία και Κροατία. Μέχρι χθες υπολογίζονταν 16 νεκροί στη Σερβία, 27 στη Βοσνία και ένας στην Κροατία. Οπως δήλωσε ο Ισμαέλ Χεσίκ στα “Χ.Ν.”, μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Βοσνίας, «Η στάθμη του νερού έχει πέσει, αλλά τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ανθρώπους είναι ότι υπάρχουν πολλές λοιμώξεις, επειδή οι περιοχές είναι βρώμικες και ο αέρας έχει μολυνθεί. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες, τη γη, τα σπίτια, τα εργοστάσια και οι άνθρωποι βρέθηκαν στον δρόμο. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τα σπίτια τους και είναι πολλοί εκείνοι που έμειναν άστεγοι».
Ο Ισμαέλ επίσης ανέφερε ότι άνθρωποι από όλη την Ευρώπη προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια με τροφή, νερό, ρούχα, κουβέρτες, είδη υγιεινής και με παροχή ιατρικής περίθαλψης. Οι κάτοικοι των περιοχών της Βοσνίας που δεν έχουν πληγεί από τις πλημμύρες βοηθούν καθημερινά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και προσπαθούν να τους μεταφέρουν σε πιο ασφαλή μέρη. Οι εργαζόμενοι από πολλές εταιρίες, εργοστάσια και Οργανώσεις, έδωσαν ολόκληρους τους μισθούς τους για να βοηθήσουν, πολλές εταιρείες παραχώρησαν τα οχήματά τους για να μεταφερθούν οι άνθρωποι και το έργο του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των εθελοντών που είναι πολύτιμο.
Επιπλέον, τα Πανεπιστήμια της χώρας δεν λειτουργούν και οι μαθητές οργανώνουν τα λεωφορεία για πάνε στις περιοχές που έχουν καταστραφεί και να βοηθήσουν. «Οι πλημμύρες στη Βοσνία έκαναν περισσότερη ζημιά από όση είχε κάνει ο πόλεμος στη δεκαετία του ’90. Σχεδόν κάθε 20 χρόνια είχαμε πολέμους, αλλά οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις έπληξαν ανεπανόρθωτα τα σπίτια και τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Μία σημαντική δυσκολία στο έργο των εθελοντών είναι όπως μας είπε, ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, ενώ άλλοι ξεκινούν να κλέβουν τα γειτονικά κατεστραμμένα σπίτια προκειμένου να πουλήσουν διάφορα αντικείμενα και να κερδίσουν χρήματα.