Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πρωτογενή πλεονάσματα

Κανείς απ’ τους διαπρεπείς οικονομολόγους δεν πίστευε, ότι στην περίοδο των μνημονίων θα μπορούσαμε να αντέξουμε οικονομικά μέσα στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση Σαμαρά δέχθηκε, να έχουμε τον παράλογο στόχο σε πρωτογενή πλεόνασμα 4,2 έως 4,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2016-2018, που επέβαλε η Τρόϊκα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το βελτίωσε στο 3,5% μέχρι το 2022. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει πως θα το επαναδιαπραγματευθεί.
Με αυτή την υπερφορολόγηση η Ελληνική οικονομία δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί, καθ’ όσον έτσι ενισχύετο το αντιαναπτυξιακό φαινόμενο. Το κούρεμα μόνο του ιδιωτικού χρέους επί Παπαδήμα ήταν το επιστέγασμα της καταστροφής, αφού τούτο από ιδιωτικό μετετράπη σε κρατικό.
Τα υψηλά πλεονάσματα ήταν πρόταση της Μέρκελ. Ανέλαβε να το επιβάλλει το Δ.Ν.Τ. μαζί με τον Σόϊμπλε εφαρμόζοντας “λανθασμένο πολλαπλασιαστή”, που τελικώς η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι το ταμείο “έφταιξε”. Η ίδια είχε αντιρρήσεις για τόσο υψηλά πλεονάσματα και υπoστήριζε κούρεμα του χρέους για να γίνει βιώσιμο, αλλά οι Γερμανοί το αρνιόντουσαν, γιατί στόχευαν να πετύχουν όχι την μείωση του χρέους, αλλά την επιμήκυνσή του. Εξάλλου ο υποτακτικός του Σόϊμπλε Ντάϊσελμπλουμ ομολόγησε, ότι «οι Βρυξέλλες δεν ήθελαν να σώσουν την Ελλάδα, αλλά τις τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας, που ήσαν φορτωμένες με ελληνικά χρεώγραφα».
Είναι απορίας άξιον πως απέτυχαν σε τόσο μεγάλη κλίμακα οι ειδικοί των Βρυξελλών. Η δήλωση της Λαγκάρντ, που αντικαθιστά τον Μάριο Ντράγκι στην Ε.Κ.Τ., ότι «δεν θέλει ν’ ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα», είναι ευκαιρία να το εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση. Το θέμα παίρνει μεγαλύτερη διάσταση και απ’ τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, που αντικαθίσταται κι αυτός, ότι «τσαλαπατήσαμε την αξιοπιστία των Ελλήνων ιδιαίτερα μετά το 2015».
Η Ν.Δ. κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ απ’ το 2016, ότι είναι απαράδεκτο αυτό το πλεόνασμα, προτείνοντας ως αντιπολιτευτικό ατού τον περιορισμό του στόχου στο 2%. Ο κ. Μητσοτάκης καλούσε τον κ. Τσίπρα, να πάνε μαζί, να επαναδιαπραγματευθούν τη  μείωση των πλεονασμάτων. Τώρα ως πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει – πρώτα τον Π/Υ του 2020, να αποδείξει τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του κι ύστερα να συζητήσει τα περί μειώσεως των πλεονασμάτων. Ομως στις προεκλογικές εξαγγελίες έλεγε, ότι θα ήταν άμεσο το αίτημά του, άμα γινόταν κυβέρνηση. Η υπόθεση του παρέμεινε ως υπόσχεση, παρά του ότι ο κ. Τσακαλώτο είχε αποδεχθεί την πρόταση. Είχε πει: «Θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι, στο οποίον θα πρέπει να διαφωνήσουμε».
Ακούσαμε τις δηλώσεις του πρ/ργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και… περιμένουμε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα