Πρωτόγνωρους για τους πολίτες λόγω του τρόπου με τον οποίο εκδηλώθηκαν χαρακτήρισε τους σεισμούς που αναστάτωσαν την Κυριακή το πρωί τους κατοίκους των Χανίων, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας.
O κ. Λέκκας λίγα 24ωρα μετά την εκδήλωση των δύο σχεδόν επιφανειακών σεισμών που είχαν επίκεντρο κοντά στο Βαρύπετρο εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου.
ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ
Μιλώντας στα «Χ.ν.» για τα ρήγματα που έδωσαν τους σεισμούς στην στεριά και όχι στην θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως « Η σεισμικότητα στην Κρήτη εκδηλώνεται κυρίως στον θαλάσσιο χώρο αλλά έχουμε και πάρα πολλούς σεισμούς στην στεριά. Γι’ αυτό το λόγο οι σεισμοί της Κυριακής δεν ήταν κάτι που μας ξένισε. Αυτοί οι σεισμοί όμως έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στους κατοίκους γιατί ήταν κοντά στην πόλη των Χανίων. Ήταν από δύο ρήγματα τα οποία δραστηριοποιήθηκαν και έδωσαν τους σεισμούς αυτούς αλλά και πολλούς μικρότερους σεισμούς της τάξεως του 1 βαθμού Ρίχτερ ή 1,5 βαθμών κλίμακας Ρίχτερ που όμως δεν γινόταν αντιληπτοί.»
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ
Η εξέλιξη του φαινομένου από την Κυριακή έως τώρα χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς φυσιολογική και καθόλου ανησυχητική. Ωστόσο η δραστηριότητα παρακολουθείται τόσο από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όσο και από τον τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «αυτοί οι δύο σεισμοί που έγιναν επαναλαμβάνω κοντά στην πόλη των Χανίων ανησύχησαν τους κατοίκους γιατί ήταν πρωτόγνωρα τα φαινόμενα. Λέγοντας πρωτόγνωρα τα φαινόμενα εννοώ ότι δεν προκλήθηκαν μεγάλες δονήσεις, ωστόσο, είχαν μεγάλο βουητό. Αυτό εξηγείται πλήρως από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία όπου και το επίκεντρο είναι ψηλά, δηλαδή κοντά στην επιφάνεια της γης και ο σεισμός είναι κοντινός. Όταν συμβαίνουν αυτά τα δύο πράγματα έχουμε βουή στην επιφάνεια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας από αυτούς τους δύο σεισμούς, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Βεβαίως όμως η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.»
“ΣΜΗΝΟΣΕΙΣΜΟΙ”
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα οι σεισμοί της Κυριακής δεν υπάγονται στο φαινόμενο των σμηνοσεισμών, το οποίο είχε εκδηλωθεί στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Χανιά, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου καθώς όπως ο ίδιος επεσήμανε «Για να θεωρήσουμε τους σεισμούς της Κυριακής “σμηνοσεισμούς” θα πρέπει να είναι πολλοί στον αριθμό. Όσον αφορά τους σεισμούς της Κυριακής λοιπόν δεν είχαμε πολλούς σε αριθμό, είχαμε να κάνουμε με δύο κύριους σεισμούς και κάποιους μικρότερης έντασης. Σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα πράγματα τα ελέγχουμε άρα δεν θεωρώ ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να ανησυχούνε.»
Ερωτώμενος για το αν θα μπορούσαν να προκληθούν ζημιές ή προβλήματα από τους σεισμούς της Κυριακής ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας επεσήμανε πως «Την Κυριακή οι σεισμοί ήταν της τάξεως των 3 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ θα ανησυχούσα αν θα είχαν υπερβεί τους 5,5 βαθμούς. Αλλά από τους 3,5 μέχρι τους 5,5 βαθμούς Ρίχτερ η διαφορά είναι τεράστια. Οι 5,5 βαθμοί δεν είναι δύο μονάδες μεγαλύτεροι από τους 3,5 βαθμούς. Είναι 900 φορές μεγαλύτερος σεισμός, οπότε, αντιλαμβάνεστε την διαφορά. »
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ;
Όσον αφορά την σύνδεση των σεισμών που εκδηλώνονται στην Κρήτη με τους συχνές επισκέψεις του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι «οι σεισμοί στην Ιταλία, δεν έχουν καμία, μα απολύτως καμία σχέση με τον ελληνικό χώρο. Ο ελληνικός χώρος δεν είναι χώρος που επιδέχεται παρεμβάσεις από τον ιταλικό χώρο. Δηλαδή δεν έχει καμία “συγγένεια” σεισμοτεκτονική, συνεπώς θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».