Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Πρωτοποριακή εφαρμογή από Χανιώτη εργαζόμενο του ΟΑΕΔ

“Οπλισμένος” με πείσμα, επιμονή, καινοτόμo διάθεση και στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τον ίδιο και τους συναδέλφους του, ο κ. Νίκος Ντερμανάκης εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) Χανίων συμμετείχε στον διαγωνισμό ψηφιακής διακυβέρνησης κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Οικονομία, Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα”!

Είναι χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας της πρωτιάς αυτής το ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οι συμμετοχές από όλη τη χώρα ήταν εκατοντάδες και οι περισσότερες προέρχονταν από ομάδες εργαζομένων σε υπουργεία και πανεπιστήμια.
Η πρόταση του κ. Ντερμανάκη είχε τον τίτλο “ESCOaching” και βασιζόταν στην αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξινόμησης Δεξιοτήτων, Ικανοτήτων.
Όπως εξηγεί στα “Χ.ν.” ξεκίνησε να εργάζεται στη συγκεκριμένη ιδέα μετά τις 10 Οκτωβρίου του 2021 με σκοπό «να υποστηριχθούν οι συνάδελφοί μου ώστε να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν καλύτερα ένα ψηφιακό σύστημα ταξινόμησης ειδικοτήτων επαγγελμάτων που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πρόσφατα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας σύστημα που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στην Ευρώπη (χρησιμοποιούνταν στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στον Καναδά).
Το σύστημα αυτό βοηθάει στο να αναλύσεις μια θέση ειδικότητας με επιμέρους χαρακτηριστικά πάνω σε δεξιότητες, γνώσεις και προσόντα. Είναι ένα δυναμικό εργαλείο που αναπτύσσεται πανευρωπαϊκά και υιοθετήθηκε από τις 13/12 από τον ΟΑΕΔ. Ανοίγοντας το παραπέρα είδα ότι μπορεί να έχει ευρύτερη χρησιμότητα, το παρουσίασα στα μέσα Νοέμβρη (εργαζόμουν απογεύματα και Σαββατοκύριακα) και μέχρι σήμερα το εξελίσσω συνέχεια».
Η αρχική ιδέα του κ. Ντερμανάκη ήταν να καλύψει μια άμεση ανάγκη. Ωστόσο γρήγορα διαπίστωσε τις δυνατότητες που έχει το συγκεκριμένο σύστημα.
«Η εφαρμογή σε βοηθάει να δεις τι είναι ένας επαγγελματικός τίτλος πχ. τι σημαίνει επάγγελμα λογιστής, τι δεξιότητες, τι γνώσεις απαιτούνται ώστε να καταλάβεις αν εσύ διαθέτεις τα προσόντα και σε τι βαθμό ώστε να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο επάγγελμα. Υπάρχει η προσθήκη να μετρήσεις πόσο ικανός είσαι για το καθένα από τα 3000 επαγγέλματα που έχει το ESCO , επίσης μπορεί να το δει ένας εκπαιδευτικός για να καθοδηγήσει τους μαθητές του, ένας εργαζόμενος που θέλει να αλλάξει καριέρα, ένα άνεργος που θέλει να δει αν έχει τις δυνατότητες για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, ένας εργοδότης που επιθυμεί να περιγράψει μια θέση και μια ανάγκη για την επιχείριση του. Έχει πάρα πολλές εφαρμογές…Την εργασία μου την είδε πρώτα μια ομάδα 450 συναδέλφων, με τα σχόλια να είναι θετικά , ενώ υπήρξαν και σχόλια του “στυλ” ότι “είναι μια εφαρμογούλα” και ευτυχώς που τα είχα και αυτά γιατί αποτελούν τη “βενζίνη” και το κίνητρο μου για το εξελίξω» αναφέρει ο υπάλληλος που αφιερώνει το πρώτο βραβείο στην οικογένεια και στους συναδέλφους του.
Το βραβείο του κ. Ντερμανάκη αποδεικνύει πως στους φορείς του δημοσίου υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι και ικανοί υπάλληλοι που μπορούν να προσφέρουν. «Το δημόσιο δουλεύει για τους πολίτες όσο και αν κάποιες φορές φαίνεται… να μην δουλεύει» λέει ο συνομιλητής μας και συνεχίζει: «Υπάρχει κόσμος με δυνατότητες και προσόντα. Υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων αλλά θα πρέπει κάποιοι που παίρνουν τις αποφάσεις να έχουν μια πιο ανοικτή λογική. Ο Θεσμός των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης έρχεται να δώσει αυτό το μήνυμα. Εγώ κατέβηκα μόνος μου στο διαγωνισμό, οι άλλες συμμετοχές ήταν ομάδες υπαλλήλων από υπουργεία, πανεπιστήμια κα. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια σοβαρή ανάλυση και αξιολόγηση των συμμετοχών». Σημειώνεται πως τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν ως βασικό στόχο την απονομή βραβείων ψηφιακής διακυβέρνησης, σε φορείς του δημόσιου τομέα ή δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, οι οποίοι έχουν σχεδιάσει ή εφαρμόσει, συλλογικά ή μεμονωμένα καινοτόμες και πρωτοπόρες εφαρμογές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του διοικητικού περιβάλλοντος στη χώρα.
Με την ιδιότητα του ως αντιπρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης ο κ. Ντερμανάκης μας εξηγεί τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το σωματείο τους για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης. «Επιθυμούμε να διερευνούμε τις αιτίες που οδήγησαν ένα υπάλληλο να κάνει ένα λάθος ή μια αδικία. Ο ΟΑΕΔ ξεκίνησε ως ένας οργανισμός που είχε ως αρμοδιότητα το ταμείο ανεργίας και την τοποθέτηση σε κάποιες θέσεις εργασίας και τώρα έχει εκατοντάδες αντικείμενα! Το προσωπικό σε κάποιες υπηρεσίες είναι ικανοποιητικό σε αριθμό, σε κάποιες άλλες υπάρχει υποστελέχωση. Χρειάζεται μια κατανόηση από πλευρά όλων και όταν γίνει ένα λάθος θέλουμε να δούμε τι έφταιξε και να το διορθώσουμε για αυτό και θέλουμε να έχουμε ανοικτή επικοινωνία με τα Μέσα Ενημέρωσης για καταγγελίες και παράπονα ώστε να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα» λέει ο υπάλληλος.
Τέλος στις 18 Ιουνίου στο Ηράκλειο πραγματοποιείται μια μεγάλη ημερίδα με τον τίτλο: “Ημέρα καριέρας” στην οποία καλούνται επιχειρήσεις από τα Χανιά για να δηλώσουν τις κενές θέσεις εργασίας τους και να βρουν προσωπικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα