Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Πρωτοποριακή εφαρμογή σύγχρονων φωτοβολταϊκών

Σε ποσοστό από 33% έως και 50% ανέρχεται η εξοικονόμηση συμβατικής ενέργειας στους συνεδριακούς χώρους του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) από την τοποθέτηση υπερσύγχρονων φωτοβολταϊκών πλαισίων διπλού υαλοπίνακα στην οροφή των χώρων του αίθριου. Πρόκειται για μια καινοτόμα εφαρμογή που εξασφαλίζει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη με σημαντικά τεχνικά πλεονεκτήματα.

Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Ινστιτούτο, με τη συμμετοχή των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου «Εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας σε δημόσια κτίρια» και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
«Συντονιστής του προγράμματος είναι το αυτόνομο πανεπιστήμιο Βαρκελώνης και συμμετέχουν το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Καινοτομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών «ΑΕΙΠΛΟΥΣ», το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών από την Ιορδανία, ο Οργανισμός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αιγύπτου, το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και η εταιρεία “oiko-system Europa” από την Ισπανία», ανέφερε ο ερευνητής του ΜΑΙΧ Γιώργος Αγγελάκης και πρόσθεσε ότι στόχος του έργου είναι να εγκατασταθούν καινοτόμες τεχνολογίες σε δημόσια κτίρια και να γίνει αξιολόγηση της συμπεριφοράς και λειτουργίας αυτών των τεχνολογιών.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας του έργου «Τ&Τ Κατασκευαστική», Αντώνης Τζινευράκης, στο ΜΑΙΧ έγινε αποξήλωση 3 υφιστάμενων υαλοπινάκων και αντικατάστασή τους από φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλού υαλοπίνακα που αποτελεί μια καινούρια τεχνολογία για την Ελλάδα παρότι χρησιμοποιείται συχνά στο εξωτερικό.
«Τα πλαίσια αυτά έχουν πολλά τεχνικά πλεονεκτήματα καθώς είναι διαφανή επιτρέποντας να περάσει το φως σε ποσοστό από 5 έως 50%, έχουν θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, δεν έχουν στάνταρ διαστάσεις αλλά φτιάχνονται κατά παραγγελία και τέλος παράγουν ενέργεια με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας. Παράλληλα, ως προς το θέμα της ασφάλειας είναι όπως τα τζάμια τρίπλεξ, που θρυμματίζονται αλλά δεν σπάνε», ανέφερε ο κ. Τζινευράκης.

ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ως προς τα αποτελέσματα και τα οφέλη που καταγράφηκαν από την εγκατάσταση των 3 συστημάτων (14 kw) που αντικατέστησαν τις συμβατικές πέργκολες, ο συντονιστής του Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας του ΜΑΙΧ Νίκος Μπορέτος σημείωσε ότι καλύπτουν από το 1/3 έως το 1/2 των αναγκών του συμπλέγματος του συνεδριακού κέντρου του ΜΑΙΧ που έχουν εγκατασταθεί.
Επίσης, τόνισε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής έχει εγκατασταθεί ένα καινοτόμο σύστημα που προσαρμόζει την παραγωγή ενέργειας στις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τους καλοκαιρινούς μήνες διαπιστώθηκε στον χώρο που σκεπάζουν τα νέα φωτοβολταϊκά διαφορά θερμοκρασίας 7 βαθμών συγκριτικά με την περίοδο που υπήρχαν τα κρύσταλλα αμμοβολής που αντικαταστάθηκαν.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό όφελος ο κ. Μπορέτος τόνισε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση θα αγγίξει την κατανάλωση συμβατικής ενέργειας ενός μήνα.
Οι κ.κ. Μπορέτος και Αγγελάκης διευκρίνισαν ακόμα ότι για την εφαρμογή του συστήματος ήταν υποψήφια το σχολικό συγκρότητα στη Ν. Χώρα και το Γυμνάνιο Κολυμβαρίου, ωστόσο, επιλέχθηκε το ΜΑΙΧ για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, καθώς το Ινστιτούτο φιλοξενεί φοιτητές που μελετούν τις καινοτόμες τεχνολογίες, για λόγους επίδειξης αφού στον χώρο έρχονται όλο τον χρόνο σύνεδροι από όλο τον κόσμο αλλά και λόγω του ό,τι το ΜΑΙΧ διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό για να συντηρήσει τα συστήματα.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Τον πρωτοποριακό χαρακτήρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο της εφαρμογής υπογράμμισε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαρουράκης και πρόσθεσε ότι ανάλογες εφαρμογές μπορούν να αξιοποιηθούν ευρύτερα σε δημόσια κτίρια όπως στη Δημοτική Αγορά, σε σχολεία, σε δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Βουρδουμπάς ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μπορούν να καλύψουν περίπου το 2-3% της ετήσιας καταναλισκόμενης ενέργειας στο ΜΑΙΧ, ενώ υπογράμμισε ότι επειδή ακόμα το κόστος εφαρμογής είναι υψηλό δεν έχουν ακόμα τύχει μαζικής χρήσης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Περιφέρειας Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε υπερήφανοι που το ΜΑΙΧ αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πιλότο για μελλοντικές εφαρμογές σε κτίρια της Περιφέρειας, σχολικών μονάδων και δημόσιων οργανισμών», ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Νίκος Καλογεράκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές απο΄την εφαρμογή σύγχρονων φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι απεριόριστες και ειδικά στην Κρήτη μπορούν οι ΑΠΕ να εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα