Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πρωτοποριακή έρευνα για ενέργεια από υδρογόνο από Ινστιτούτο του ΕΛΜΕΠΑ

Στις ΗΠΑ ιστορική ανακάλυψη για παραγωγή πλεονάσματος ενέργειας από σύντηξη υδρογόνου με τη χρήση λέιζερ

Στην πρωτοπορία της έρευνας σε ευρωπαικό επίπεδο για παραγωγή ενέργειας από σύντηξη υδρογόνου βρίσκεται το Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ).
Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα στο Ινστιτούτο, με αφορμή την ιστορική ανακάλυψη για την επιστήμη ππου ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, κα Τζένιφερ Γκράνχολμ, την περασμένη Τρίτη και αφορούσε την επίδειξη, επί της αρχής, παραγωγής πλεονάσματος ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη υδρογόνου με τη χρήση υπερ-ισχυρών Λέιζερ στην ερευνητική υποδομή National Ignition Facility στις ΗΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το επίτευγμα της σύντηξης «θα μείνει στα βιβλία της ιστορίας».
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΛΜΕΠΑ, «εδώ και 70 περίπου χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να «ξεκλειδώσουν» το μυστικό της ελεγχόμενης θερμοπυρηνικής σύντηξης. Να παράξουν δηλαδή καθαρή ενέργεια με τον τρόπο που την παράγει η φύση στον Ήλιο μας και σε όλα τα αστέρια.
Δύο είναι οι βασικές επιστημονικές μέθοδοι που ακολουθούνται διεθνώς, η μια χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για τον περιορισμό του πλάσματος (π.χ. πρόγραμμα ITER) και η άλλη αφορά την αδρανειακή σύντηξη με τη χρήση ισχυρών λέιζερ. Το επίτευγμα που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ αφορά στη σύντηξη με χρήση ισχυρών λέιζερ.
Η Ευρώπη με την πρώτη φάση του προγράμματος HiPER (High Power Energy Research) δημιούργησε την επιστημονική βάση για μια διαφορετική αρχιτεκτονική της σύντηξης με λέιζερ που υπόσχεται μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Τώρα με το υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα HiPER+ διαμορφώνεται στην Ευρώπη ο οδικός χάρτης της έρευνας για σύντηξη με χρήση ισχυρών παλμών λέιζερ και της νέας αρχιτεκτονικής. Σε αυτή την ευρωπαϊκή προσπάθεια η Ελλάδα πρωτοστατεί εδώ και χρόνια μέσω του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ και του ελληνικού δικτύου που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Ινστιτούτο.
Απαιτούνται ακόμα πολλές επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις για την επίτευξη ενέργειας σύντηξης σε βιομηχανική κλίμακα. Σε συνδυασμό όμως με τις αναμενόμενες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να υπάρξει πλέον μεγάλη ώθηση για την ταχεία πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση υπό το φως της ιστορικής ανακοίνωσης. Η Ελλάδα έχει τους επιστήμονες και την τεχνογνωσία για να πρωτοστατήσει σε αυτή την ενεργειακή επανάσταση. Το μόνο που απαιτείται είναι η πολιτεία να λάβει τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις στήριξης της αντίστοιχης ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στο αμέσως επόμενο διάστημα».

ΤΟ ΕΛΜΕΠΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Να σημειωθεί ότι το 2017 ένα ακόμα βήμα στην έρευνα που διεξάγεται διεθνώς για την παραγωγή ενέργειας από αδρανειακή σύντηξη υδρογόνου έγινε με ανακάλυψη του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης που βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των “Χ.ν.” (29 Νοεμβρίου 2017) το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser, κατάφερε να βρει και να αναλύσει νέους μηχανισμούς που τροφοδοτούν αστάθειες πλάσματος το οποίο είναι η τέταρτη κατάσταση της ύλης, μία από τις εφαρμογές του οποίου είναι και η παραγωγή ενέργειας από τη σύντηξη πυρήνων υδρογόνου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου δημοσιεύτηκαν στις 23 Νοεμβρίου 2017 στο υψηλής απήχησης διεθνές επιστημονικό περιοδικό: Nature Communications.
Μιλώντας τότε, στα “Χανιώτικα νέα”, ο διευθυντής του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΤΕΙ Κρήτης, Μιχάλης Ταταράκης, εξήγησε ότι «αυτή η έρευνα αφορά στη μελέτη φυσικών μηχανισμών που τροφοδοτούν τη δημιουργία ασταθειών στο πλάσμα. Το πλάσμα παράγεται με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα με τη θέρμανση ενός στερεού στόχου. Η θέρμανση του στερεού πάνω από ένα όριο παράγει πλάσμα. Οι αστάθειες του πλάσματος αντιστέκονται στην αποτελεσματική συμπίεση του ώστε να δημιουργηθεί σύντηξη των πυρήνων για την παραγωγή ενέργειας. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που παράγουν τις αστάθειες του πλάσματος. Εμείς λοιπόν κάναμε κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα