Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη δακοκτονία από το Ινστιτούτο Ελιάς

Σοβαρά βήματα μπροστά στην σωστή αντιμετώπιση του δάκου έγιναν σε επίπεδο Κρήτης αλλά και συνολικά 9 ελαιοκομικών περιοχών της χώρας με την εφαρμογή του προγράμματος “ΝΤ4D” για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του δάκου.

Το πρόγραμμα αφορά την καταγραφή πορείας τρακτέρ, τη βελτιστοποίηση παγίδων, την ανθεκτικότητα φυτοπροστατευτικών, την αποθήκευση σε βάση δεδομένων και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Πλέον το ζήτημα είναι η συνέχιση του προγράμματος ώστε να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές καθώς από την έναρξη της εφαρμογής του σε ότι αφορά τα Χανιά το 2018 επεκτάθηκε στο 1/3 περίπου των ελαιοκομικών ζωνών.
Το συντονισμό του προγράμματος είχε το “Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπών” του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ». Η συντονίστρια Δρ. Αναστασία Τσαγκαράκου, Διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου μιλώντας στα “Χ.Ν.” έκανε λόγο για «πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα καθώς η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και γνώσεων σε 9 ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και οι 4 νομοί της Κρήτης και ο στόχος να εξοικειωθούν όσοι εμπλέκονται με την δακοκτονία με τις νέες τεχνολογίες έδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα. Οι ίδιες οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα είναι εξαιρετικό και μπορεί να εμπλουτιστεί με νέες δράσεις και να επεκταθεί και σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές. Για μας ήταν σημαντικό να έχουμε την ανατροφοδότηση από τους συναδέλφους της ΔΑΟΚ. »
Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες η κ. Τσαγκαράκου επισημαίνει πως από το πρόγραμμα ενσωματώθηκαν στη δακοκτονία μια σειρά από καλές πρακτικές. Ειδικότερα:
• Διαπιστώθηκε η αποτελεσματικότητα των συστημάτων παρακολούθησης των παγίδων και πως καταγράφονται οι πληθυσμοί μέσα σε αυτές.
• Έγινε πιο εύκολη και σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των ψεκαστικών μέσων.
• Υπήρξε αλληλεπίδραση αναφορικά με την ανθεκτικότητα του δάκου στα εντομοκτόνα. Οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ μετέδωσαν την εμπειρία τους πάνω στην αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων με τα δεδομένα να επιβεβαιώνονται στα εργαστήρια. Έτσι από το προηγούμενο καλοκαίρι σε επίπεδο Κρήτης αποφασίστηκε να μην χρησιμοποιηθούν κάποια πυρεθρινοειδή και έγιναν διορθωτικές κινήσεις στην επιλογή των εντομοκτόνων. Έγινε επιλογή βάσει επιστημονικών δεδομένων των αποτελεσματικότερων ανά περιοχή δραστικών ουσιών για την αντιμετώπιση του δάκου
•Διαπιστώθηκε η δυνατότητα πρόγνωσης πιθανής αυξημένης προσβολής.
Η συνέχιση του “ΝΤ4D” από κοινού με το πρόγραμμα “Δάκος SOS” της Περιφέρειας Κρήτης εκτιμά η κ. Τσαγκαράκου ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας. Κεντρικός σκοπός του έργου είναι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο Εθνικό Πρόγραμμα Δακοκτονίας.
Για τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, η υπεύθυνη δακοκτονίας Γεωπόνος κ. Ελένη Μαλανδράκη αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκόμισαν από το πρόγραμμα. «Σε γενικές γραμμές πήγε πολύ καλά, βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάπτυξη των παγίδων και για τη χρήση των εντομοκτόνων και υπάρχει η προοπτική να συνεχίσει και στην επόμενη φάση. Η διάθεση της Περιφέρειας είναι να επεκταθεί ακόμα περισσότερο» τονίζει, συμπληρώνοντας πως το κόστος του προγράμματος δεν ήταν καθόλου απαγορευτικό.

Η ΕΞΥΠΝΗ ΔΑΚΟΠΑΓΙΔΑ

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ (τμήμα ηλεκτρονικών μηχανκών) κ. Γιώργος Φουσκιτάκης εργάστηκε πάνω στη νέα “έξυπνη” ηλέκτρονική παγίδα που αξιοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος. «Η νέα “έξυπνη” ηλεκτρονική παγίδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη και αναβάθμιση της αρχικής που κατασκευάστηκε το 2015 (σ.σ. την είχαν παρουσιάσει τότε εκτενώς τα “Χ.Ν.”). Πρόκειται για τη συσκευή ΙοΤ (Internet of Things) που λαμβάνει φωτογραφίες από το εσωτερικό της και τις αποστέλλει ασύρματα – μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας – σε κατάλληλα διαμορφωμένο διακομιστή (server). Tα βασικά της χαρακτηριστικά είναι: Παροχή εικόνων υψηλής ευκρίνειας ανάλυσης 5 ΜP, παροχή πληροφοριών για τις επικρατούσες μικροκλιματικές συνθήκες (περιβαλλοντική θερμοκρασία, περιβαλλοντική σχετικής υγρασίας, υγρασία εδάφους), ενεργειακή αποδοτικότητα. Η ερευνητική ομάδα εργάζεται στην ανάπτυξη αλγορίθμου βαθιάς μηχανικής μάθησης (deep-learning) με στόχο τη δυνατότητα αυτόματης καταμέτρησης του παγιδευμένου πληθυσμού του δάκου στο εσωτερικό της παγίδας (ως το τέλος του 2021)».
Στην ερευνητική ομάδα πέρα από τον κ. Γιώργο Φουσκιτάκη, μετέχουν η εντομολόγος του “ Ινστιτούτου Ελιάς- ΕΛΓΟ Δήμητρα” κ. Κυριακή Βαρίκου, ο κ. Ηρακλής Ρηγάκης ηλεκτρονικός μηχανικός του ΕΛΜΕΠΑ και ο κ. Γιάννης Σαραντόπουλος Μηχανικός Πληροφορικής του ΕΛΜΕΠΑ.

Οι μετέχοντες στο πρόγραμμα
• Ακαδημαϊκοί Εταίροι: Ινστιτούτο Ελιάς – ΕΛΓΟ – “ΔΗΜΗΤΡΑ”.
Δρ Κ. Βαρίκου, Δρ. Α. Καλαϊτζάκη, Δρ Κ. Τζεράκης.
• Παν. Αιγαίου: Δρ Α. Κίζος, Μ. Βαΐτης.
• ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ: Δρ Γ. Φουσκιτάκης αναπλ. καθηγητής, Ε. Ροδιτάκης.
• ΙΤΕ -ΙΜΒΒ Δρ Γ. Βόντας.
• Μη ακαδημαϊκοί Εταίροι Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Χανίων .Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Τριφυλίας, Φωκίδας, Σάμου Μυτιλήνης και Αργολίδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα